Yenidoğan bebekler hızlı bir büyüme süreci içerisinde oluyorlar. İshal gibi rahatsızlıklar ise bebeğinizin büyüme hızını yavaşlatan rahatsızlıklardandır. Yenidoğan bebeklerde diğer her yaş grubunda olduğu gibi ateş, kusma gibi faktörler ile de görülebilir. Bebeğinizin dışkısının normalinde daha sulu olduğunu çok rahat bir şekilde farkedebilirsiniz. Ayrıca ishal olan bebeğiniz aynı zamanda kusuyorsa bu durum daha ciddi bir hâl alır. Bu yüzden dikkatli olarak doktora götürmek konusunda mümkün olduğunca acele etmeniz gerekiyor.
Bebeğiniz normalinden daha sık bir şekilde dışkısını yapıyorda, dışkısında kan bulunuyorsa, ateşi 38 derece ya da daha fazla ise, gözünden yaş gelmeden ağlıyorsa, agzında kuruluk var ise bunlar ishal olduğunun belirtisidir.
Bebeklere İshal Çorbası
Eğer çocuk anne sütü ile beslenmiyorsa kesinlikle süt vermeyin. Bol su içirin. pirinç lapası, patates püresi ishali kesen gıdalardır. Bunun haricinde yoğurtlu çorbalar da içirebilirsiniz.
Bebeklerde Ceviz İshal Yapar Mı?
Ceviz aslında gayet yararlı bir besindir. Cevizde çok fazla kalori bulunduğu da bilinen bir gerçektir. Bu yüzden aşırı ceviz tüketiminde obezlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca cevizin içerisinde bulunan fazla liften dolayı gaz yaptığı da bir gerçektir. Cevize alerjisi olan insanların sayısı da az değildir. Bu yüzden bu konuda dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer bebeğinizin cevize alerjisi var ise ishal olma durumu söz konusu olabilir. Ceviz alerjisine sahip bireylerde en çok görülen belirtiler;
- Kaşıntı
- Kurdeşen
- Ciltte şişlik
- Bulantı
- Kusma
- Kramp
- Karın ağrısı
- İshal
Ayrıca alerji durumu söz konusu değilse ve ceviz tüketimi normalinden fazla ise yine gaz ve ishale sebep olabilir. Bu yüzden eğer bebeğinizin alerjik bir durumu yok ise yine de ceviz tüketimine dikkat etmelisiniz. Her şeyin fazlası zarar diye boşuna dememişler.
Bebeklerde İshal Diş Çıkarma
Bebeklerde diş çıkarırken ishal olur mu? Ya da bebeklerde diş çıkarma ishal yapar mı gibi sorular bizlere sürekli olarak geliyor. Bu yüzden bu konuyu ele almak istedik.
Bebeklerin dis çıkarma dönemi gerçekten çok zorlu bir dönemdir. Bu dönemlerde bebekler inanılmaz derecede huysuz ve huzursuz oluyorlar. Bu dönemde bir çok bebekte ishal durumu gözlemlendiği için insanlar diş çıkarma döneminin ishal yaptığı ile alakalı soruları bizlere yönlendiriyorlar. Öncelikle diş çıkarma ishale sebep olmaz. Ancak bebeğinizin ağzında bu dönemde tükürük salgısı artmış durumda oluyor. Bundan dolayı bebeğinizin dışkısı normalinden daha sulu olabilir. Bu durum korkulacak bir şey değildir. Eğer bebeğinizde ikiden fazla sulu dışkılama durumu söz konusu ise işler değişiyor.
Bebekler diş çıkarma döneminde dişleri kaşındığı için ellerine ne geçirirlerse, kaşıntıyı azaltmak için çiğnemeye çalışıyorlar. Bu da bebeğin mikrop kapmasına ve ishal olmasına sebep oluyor. Genel olarak diş çıkarma döneminde ishal görülmesinin sebebi budur. Bebeğinizin ağzına attığı nesnelerin temiz olduğundan emin olmanız gerekir.
Bebeklerde İshali En Çabuk Ne Keser? Bebeklerde İshale Kesin Çözüm
Öncelikle her makalemizde söylediğimiz gibi bebeğiniz henüz anne sütü döneminde ise bol bol süt vermeye devam edin. Eğer katı gıdalarla besleniyorsa o zaman farklı gıdalarla ishali en çabuk şekilde atlatabilirsiniz. İshale iyi gelen yiyecekler Bol su içmek, limonlu su ve muz gibi besinler ishale iyi gelir. Ayrıca sarımsak bakterileri öldürmek ve enfeksiyonlara iyi gelmesi ile hepimiz tarafından bilinen bir gıdadır. Sarımsaklı yoğurt da ishale iyi gelecektir. Bunun yanı sıra beyaz pirinç ishali kesmek konusunda önemli rol oynuyor.
Bu tarz besinlerle ishali en erken zamanda kontrol altına alarak bebeğinizin ve kendinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Carpol Bebeklerde İshal Yapar Mı?
Öncelikle carpol ilacı iki aylıktan daha küçük bebekler için önerilmez. Eğer bebeğiniz daha büyük ise bu ilacın yan etkileri çocuğunuzda görülebilir. Bebeklerin bağışıklık sistemi bizimkine nazaran daha zayıf olduğu için onlarda yan etkilerinin görülmesi daha muhtemeldir. Carpol ilacının içerisinde gliserol bulunuyor. Bu madde yan etki olarak baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishale sebebiyet verebilmektedir.
Cetfinex Bebeklerde İshal Yapar Mı?
Cetfinex sadece bebeklerde değil kullanan herkeste ishale sebep olabilir. İlacı kullanırken karın ağrısı, ateş, kanlı da olabilen ishal durumu oluşabilir. Bu tarz bir durum nadiren de olsa görülebiliyor. Bu yüzden hemen ilacı keserek doktora gitmeniz tavsiye ediliyor.
Bebeklerde İshal Diyeti Ve İshali Durduran Yiyecekler
Bebeğiniz ishal olduysa buna en iyi gelen çözüm gıdalara dikkat etmektir. Öncelikle vücut ciddi anlamda su kaybetmektedir. Bu yüzden vücuttaki su dengesinin sağlanması önemlidir. Yoksa sonuçları çok ağır olabilir. Eğer bebeğiniz katı gıdalarla besleniyorsa bol miktarda su, soda, ayran, havuç-elma suyu içirebilirsiniz. Bunun dışında pirinç çorbası, şehriye, yağsız yoğurt çorbası. elma, şeftali, muz, havuç. Bu gibi gıdalar ishali kesen ve hızla iyileşmesini sağlayan besinlerdir.
Uzak durmanız gereken gıdalara geçelim. Öncelikle posalı ve lifli sebze ve meyveler, şeker ve bol şekerli gıdalar, yağlı gıdalar, kuruyemişler, hazır satılan meyve suları. Bu diyeti uygularken karın ağrısı zamanla hafifleyecek ve rahatlayacak.
Bebeklerde İshali Durduran İlaç
Öncelikle kendi kafanıza göre ilaç kullanmamanız gerçekten önemlidir. Çünkü bebekler ve çocuklar yetişkinlere nazaran çok hassastırlar. Bu yüzden kesinlikle doktor kontrolünde ilaç kullanmalısınız. Ayrıca ilaç kullanmadan doğal yöntemlerle ishali kesmeye çalışın. Sizlere ishal konusunda bir çok doğal ve bitkisel çözümler sunduk. İlaç kullanmadan önce bunları denemenizde fayda vardır.
Bebeklerde Dizanteri İshal
Dizanteri rahatsızlığı sindirim sistemi ile alakalıdır. Ayrıca bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuklarda ve bebeklerde bağışıklık sistemi zayıf olduğu için önlem alınmazsa tehlikeli hale gelebilir. Dizanterinin bir çok belirtisi vardır. Bunlar; ateş, karın ağrısı, sulu ve kanlı dışkılama şeklinde görülür. Bu tarz bir durumda antibiyotik ve bol sıvı kullanılması gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda doktora başvurmanız sizler için en iyi seçenek olacaktır.
Bebeklerde Diş İshali Kaç Gün Sürer?
Yukarıdaki yazımızda diş çıkarma döneminde ishal durumundan bahsetmiştik. Bu dönemde bebeğinizin ishali ortalama olarak üç gün civarı sürer. Ortalama max 1 hafta sürer. Eğer bir haftanın sonunda bebeğinizin ishalinde azalma ya da rahatlama durumu söz konusu değilse doktora gitmeniz gerekiyor.
Bebeklerde İshal Evde Tedavi
Bebeğinizin ishali için uygulayabileceğiniz bir çok doğal ve bitkisel tedavi yöntemi vardır. Bir çok anne bebeğini doğal yöntemlerle tedavi etmek ister. Bitkisel ve doğal çözümler için bu bağlantıyı tıkayarak ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.
Bebeklerde İshal Enfeksiyonu
İshal bir çok insanda ve bebekte görülmesi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bazen gıda zehirlenmelerinden bazen ise vüdumuza giren mikroplardan dolayı bu hastalık ile karşılaşırız. Bağırsak hareketlerinde değişiklikler söz konusu olur. Bundan dolayıda dışkılama sayısında ciddi bir artış olur. Ayrıca dışkıyı tutamama durumları söz konusu olur. Bunun yanı sıra sulu ve yumuşak dışkılama süreci başlar. Çoğu zaman korkulacak bir rahatsızlık değildir ve fazla uzun sürmez.