Yavru köpek bakımı hakkında temel bilgiler
Yavru köpek bakımı, Yetişkin olan büyük köpeklere göre oldukça daha zor bir olay olduğunu bilmenizde fayda var arkadaşlar. Neden diye soracak olursanız, tıpkı insanlar gibi yavru köpekler de bebek gibi bakılması gereken canlılardır. Nasıl ki insanoğlu ilk doğduğunda hard disk tamamen boş ise ve doldurulması gerekiyor ise yavru köpekler de de bu durum aynen geçerlidir. Bu sebeple yavru köpek dostlarımıza deneyimler kazandırabilmek ve bu süreç içerisinde elimizden geldiği kadar sabırlı ve pozitif bir insan olabilmek çok önemlidir. Unutmamamız gereken bir şey var.
Köpekler de tıpkı insanlar gibi duygulara sahiptir. Köpek deyip geçmeyin.! Onların da içgüdüleri vardır. İnsanın en yakın dostu olan ve hiçbir yere sahip olan sevimli canlılardır. Biz insanlarda olduğu gibi KÖPEKLERDE de davranış bozukluğu, içgüdülerine göre hareket etme olasılığı yüksektir.
Peki yavru köpeklere nasıl bakım yapılır? Yavru köpek beslemek zor mudur?
Eğer yavru bir köpek sahiplenmek ya da almak istiyorsanız kesinlikle bu konuda çok bilgili olmanız gerekiyor. Çünkü köpek diyip, hayvan deyip geçmemek gerekiyor. Onların da bir canı var. Özellikle de yavru köpekler aynı insan bebekler gibidir. Sürekli olarak ilgiye ve sevgiye ihtiyaçları vardır. Ayrıca yavru köpek aldığını zaman inanılmaz derecede sabırlı olmanız gerekiyor. Çünkü kendilerine eğitim vermeniz aynı bebeklere eğitim vermeniz gibi olacaktır.
Özellikle tuvalet eğitimine en az üç aylıkken almaya başlıyorlar. Daha öncesinde hiçbir şeyin farkına varamadıklarından dolayı algılayamıyorlar. Bundan dolayı özellikle tuvalet eğitimi verirken inanılmaz derecede sabırlı olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra beslenmelerine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü yavru köpeklerin ihtiyacı olduğu vitaminleri mama ile ona vereceksiniz. Bu yüzden de yavru köpeklerin mamaları daha farklıdır. Bunun yanısıra iyi bir veteriner hekimi bulmanız gerekiyor.
1) Veteriner
Veteriner olayı gerçekten çok önemlidir. Yavru köpeğiniz eve geldikten sonra kendisine bir veteriner hekimi bulmanız gerekiyor. Ayrıca veterinere sürekli olarak değiştirmemeniz daha iyi olacaktır. Çünkü bu veteriner sizin köpeğinizi tanıyacak, huyunu suyunu her şeyini bilecektir. Böylelikle çok doğru tedavi yöntemleri seçebilecektir.
Köpeğini sürekli olarak dışarıya çişini ve kakasını yapacağından dolayı onun aşılarının tam olması gerekiyor. Çünkü doğa ile, sokak ile içiçe büyüyecektir. Bundan dolayı da aşılarını eksik yaptırdığın zaman köpeğinizin hasta olma ihtimali de o kadar çok artacaktır. Veteriner seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle acil durumlarda hemen Ulaşabileceğiniz biri olması gerekiyor.
Bu yüzden bulunduğunuz, yaşadığınız yere yakın bir veteriner seçerseniz sizler için daha büyük bir avantaj olacaktır. Ayrıca veteriner hekiminizin cep telefon numarasında rehberinizde kesinlikle kaydedin. Acil bir durumda kendisinden yardım alabilirsiniz.
2) Nelere İhtiyacınız Olacak?
Köpekler kulübelere çok düşkünlerdir. Bu yüzden yavru köpeğinizin benim seyebileceği, ek olarak görebileceği bir kulübe ihtiyacımız bulunuyor. Bu sayede köpeğiniz herhangi bir durum karşısında kendisini kulübenin içerisinde güvende bir şekilde hissedecek. Bu kulübeyi yaparken köpeğinizin çok kısa sürede büyüyeceğine göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu yüzden yavru köpek boyutuna göre değilde büyümüş, yetişkin bir köpek boyutuna göre yapmanız en güzel olacaktır.
Burada asıl önemli olan köpeğiniz kulübenin içerisine girdiği zaman ayakta durabilecek ve dönebilecek yerinin, alanının olmasıdır. Bu şekilde köpeğiniz daha rahat ve daha mutlu bir şekilde olacaktır. Köpeğini Zehra ettirmek gerçekten önemlidir. Çünkü köpek size mutluluk ve huzur veren bir canlıdır. Bunun karşılığında sizde kendisini rahat ettirmeli ve mutlu etmelisiniz.
3) Tasma Kullanmak
Köpeğiniz yavruluktan itibaren tasma takmalıdır. Çünkü büyüdüğü zamanda herhangi bir acil durumda köpeğinizin tasmasından tutabilirsiniz. Bu yüzden tasma kullanmaya alıştırmanız gerekiyor. Eğer bebekken, yavru iken tasma kullanmazsanız büyüdüğü zaman kendisini tasmaya alıştırmanız hiç kolay olmayacaktır. Bu yüzden eğer köpeğinizi kıyafeti, ayakkabıya ya da tasmaya alıştırmak istiyorsanız kesinlikle bunu yavruyken yapmanız gerekiyor. Büyüyen, yetişkin olan KÖPEKLERDE yeni bir şeylere alıştırmak hiç kolay olmuyor.
4) Traş
Bir çok İnsan yaz ayı geldiği zaman köpeğini traş ettirmeyin iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle köpeğinin daha ferah edeceğini düşünüyoruz. Ancak bu durum tamamen yanlıştır. Çünkü köpeğinizin tüyleri onu hem sıcaktan hem de soğukdan koruyor. Yani bu demek oluyor ki yazın sıcak havalardan, güneşlerden, kışın ise soğuktan koruyor. Ancak eğer şekil olsun diye köpeğinizin tüylerini kestirmek istiyorsanız, kuyruk bölümüne ya da pati bölümüne şekil vermek istiyorsanız o zaman bir şey diyemeyiz. Ancak sıcakta bunalmasın diye kesinlikle tüylerini kestirmeyin.