Üşümeye Ne İyi Gelir? (İçinizi Isıtacak)

Tarih:

Üşüme vücudumuzun olması gereken reaksiyonlarından birisidir, bilhassa kış mevsiminde organik bir tepki olarak bedenimiz titrer. Ancak birtakım durumlarda hastalık emaresi olarak kendini gösterebilir. Kışın hanede kalorifer dibinde üşüyen, kavurucu yaz sıcaklarında bile montla gezen insanoğlu vardır. Bu şekilde durumlarda yada direk olması gereken bir üşüme olsa bile bu yaşamak istemediğiniz durumlarda üşümeye iyi gelen şekilleri deneyebilirsiniz. Fazlaca sık ve ciddi anlamda üşüme yaşıyorsanız kansızlık, kardiyovasküler sistem hastalıkları, tiroid bezinin azca emek harcaması, diyabet, çok fazla zayıflık veya sigara tüketimi benzer biçimde durumlara sahip olabilirsiniz. Ciddi bir titreme ile karşı karşıyaysanız kesinlikle doktora görünmeniz gerekmektedir ki sebebi araştırılsın ve ona elverişli bir iyileştirme metodu belirlenebilsin.

Üşüme ile beraber titreme, ateş, bitkinlik, halsiz hissetme, ağrı, iştahsızlık, bulantı, kusma şeklinde genel şikayetler görülebilir. “Devamlı üşüyorum, üşümeye ne iyi gelir” diyorsanız hadi beraber içinizi derhal ısıtacak yöntemlere beraber bakalım.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Elverişli giyim

Tabii ki mühim adımlardan birisidir, şu sebeple mevsimine gore giyilmezse üşüme kaçınılmaz olur. Soğuk havalarda siyah ve kalınca giysiler giyilmelidir. Giyside renk {önemlidir}, şu sebeple koyu renkler güneş ışınlarını çekerler bu sayede kişinin bedenini daha sıcak tutarlar. Kışın beyaz giymek üşümeye davetiye çıkaracaktır lakin kalınca giymek buna dahil değildir. Elverişli kalitede üretilmiş montlar, kazaklar, pantolonlar tercih edilmelidir. Termal giysiler oldukça daha sıcak tutacaktır. Bilhassa baş ve ayakları sıcak tutmak üşümeyi en aza indirecektir. Bu sebepten elverişli bir ayakkabı seçimi yapılmalıdır, mümkünse şapka ve atkı kullanılmalıdır. Hanede de soğuk havalarda çorapsız gezinilmemelidir, zira soğuk öncelikle ayaktan alınır.

Stresten uzak durulmalıdır

Stres hayatımızın bir parçası, kaçınılmaz olan bir durumdur. İş, hususi yaşam, dersler veya maddi, manevi problemler hep strese neden olur. Şayet kafa rahat eğer olmazsa, içerisinde durmadan düşünceler dönerek durursa stres kaçınılmaz olur ve bununla beraber kansere kadar uzanan bir hastalık döngüsü sıralanır. Bunlardan biride üşümedir. Üşüme bir hastalık olmasa da titreme benzer biçimde bir hastalığa dönüşebilir. Bilhassa fazla heyecanlanan, stres altında olan kişilerin el ve ayakları buz kesilir, üşüme adım atar. Stresten uzak durabilmek adına yoga, meditasyon, nefes egzersizleri benzer biçimde rahatlama tekniklerine başvurabilirsiniz.

Spor yapın

Her alanda olduğu benzer biçimde bu mevzuda da spor fazlaca mühim bir rol oynamaktadır. Sıhhatli yaşamın temellerini oluşturduğu için üşümeyi engellemek adına da kesinlikle tertipli bir halde spor yapılmalıdır. Kuvvetli bir vücut basit basit hastalanmaz ve yıkılmaz, üşüme daha zayıf vücutlarda görünür. Bilhassa yüzme benzer biçimde vücut ısısını yükselten sporları tercih edebilirsiniz. Yüzme kılval damarları genişlettişi için haliyle üşümeyi önleyecektir. Sarf ettiğiniz ve yorulduğunuz sporlar sizi daha sıcak tutacaktır. Bunlar haricinde, tertipli ve tempolu yürüyüş de dikkatsizlik edilmemelidir.

Sigarayı bırakın

Sigara vücudun en büyük düşmanlarından birisidir ve her hastalığın başıdır bu sebepten dolayı üşümenizin önüne geçmek istiyorsanız ilkin sigarayı bırakın, daha sıhhatli bir hayata geçin. Sigaranın bedeni ısıttığı yoktur, aksine damarlarda iltihaplanma ve tıkanıklığa sebep olur, buda kan dolaşımını yavaşlatır ve üşümeye sebep olur.


Nasıl Beslenmeli?

Beslenmeden kasıt sıhhatli ve tertipli beslenmedir. Yağlı ve fazla şekerli, tuzlu besinler üşümeye tesir etmeyecektir yalnızca sağlığınıza zarar verecektir. Fakat birtakım besinler vardır ki kan yapar ve üşümeye engel olur. Fazlaca üşüyorum deyip dozu kaçırmak da zararı dokunan olacaktır, her şeyin fazlası zarardır. Bilhassa birtakım meyve ve sebzeler vücut ısısını yükseltme mevzusunda fazlaca başarılıdır.

Şekerli gıdalar

Bilinmiş olduğu suretiyle şekerli gıdalar kan şekerini yükselttiği için vücut ısısını en süratli bir halde çıkaran gıdalardır. Şeker yediğiniz süre daha bir sıcaklarsınız, içiniz ısınır. Fakat şekerin ne kadar zararı dokunan olduğu da malum bir gerçektir. Ani kan şekeri yükselmesi ve alçalması, acele acıkma hissiyatı, çok fazla kilo ve diyabet benzer biçimde problemlere yol açabilir. Bu sebepten direk şeker veya şekerli tatlı yiyecek yerine şeker içeren sebzeler tüketilmelidir ki daha sıhhatli olsun. Sonuçta bu besinlerde aynı etkiyi gösterecektir. Hemde bu sayede fazla kilo almamış olmuş olursunuz. Şekerli gıdaları şu biçimde sıralayabiliriz;

  • Kabak
  • Tatlı patates
  • Havuç
  • Lahana

tüketebilirsiniz.

Çok fazla meyve tüketiminden kaçınılmalı

Meyvelerde şeker bakımından son derece zengindir bu sebepten dolayı ısınmak adına bol miktarda meyve tüketilebilir ancak bu doğru olmayan bir harekettir. Su, vitamin ve mineral bakımından en varlıklı olan besinlerdir, organik bir antioksidan deposu olan meyveler bağışıklık sistemini de sağlamlaştırır, kişiye güç kuvvette verir. Fakat hanımlarda 2, erkeklerde 3 porsiyon yenmesi bir günde kafi olacaktır. Bunu ara öğünlerinize paylaştırabilirsiniz. Kafi düzeyde yendiği süre aslına bakarsan vücut ısısını dengeleyecektir. Ancak abartırsanız karaciğer yağlanmasına, fazla kilo alımına sebep olabilir. 60 yıl öncesine kıyasla meyvelerin mineral oranı düşmüştür ancak şekerleri aynı kalmıştır. Meyve tüketirken en fazlaca C vitamini bakımından varlıklı olan portakal, mandalina, greyfurt tercih edilmelidir.

Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı

Kafeinli içecekler üşüme ve titremeye sebep olanlar içinde yer almaktadır bu sebepten dolayı kafeinsiz bir hayata geçiş yapılmalıdır. Bilhassa kahve tüketimi en aza indirilmelidir. Normalde sıcak bir içecek olduğundan vücut ısısını yükseltir diye düşünülür ancak muhteviyatında yüksek kafein miktarı vücut ısısının ayarını bozar ve üşümeye iyi gelmez. Kahve yerine nebat çaylarını tercih edebilirsiniz.

Öğün atlamayın

Bilhassa çalışanlar veya öğrenciler düzeni beslenmekte güçlük çekerler, bir çok süre öğünler karışır ve eksilir ancak bu {hiç de} sıhhatli bir durum değildir. Üşümeyi engellemek istiyorsanız ilkin öğünlerinizi düzene sokmalısınız. Nerede olursanız olun, 3 öğün yiyecek yemeye çalışın. Ara öğünlerde fazlaca mühim, ana öğünlerde azca yiyin ve ara öğünlerde sıhhatli şeylerle açlığınızı yatıştırın. Aniden yiyeceklere saldırmayın, yavaş yiyin fakat kan şekerinizin düşmesine de izin vermeyin. Vücut ısınızı düşürmeyecek besinler tüketmeye itina gösterin.

Kuru meyveler

Kuru meyvelerde yüksek demir içerikleri yardımıyla kansızlığa karşı korur dolayısıyla üşümeyi engellemiş olur. Bilhassa yüksek antioksidan içinde ne olduğu yardımıyla bağışıklık sistemini sağlamlaştırır ve kişiyi hastalıklara karşı daha dirençli yapar. Fakat buda şekerli bir gıda olduğundan dengeli yenmelidir. Mesela ara öğün olarak;

  • 1 yiyecek kaşığı kuru üzüm
  • 3-4 tane kuru kayısı yada erik
  • 1 tane kuru incir
  • 2 tane ceviz
  • 6 tane fındık

tüketebilirsiniz. Kuru meyveler vücut ısısını sıhhatli bir halde yükseltir. Bilhassa çekirdekli kuru üzüm demir miktarı en fazla olandır. Satın alırken açıkta satılanlara dikkat edilmeli ve diyabet hastaları fazlaca tüketmemelidir.

Yeşil sebzeler

Ispanak en önemlisiydi, lakin öteki yeşil sebzelerde üşümeyi engelleme mevzusunda son derece etkilidir. Pancar, maydanoz, karalahana be pazı bunlara örnek verilebilir. Hem fazlaca sıhhatli hemde kansızlığa fazlaca iyi gelmektedirler. Fakat pişirme sırasında dikkatli olunması ihtiyaç duyulan şey, vitamin ve minerallerini öldürmemek adına fazlaca pişirmemektir.

Pekmez

Bu zamanda bol miktarda kan icra eden, demir bakımından varlıklı olan besinler tüketilmelidir şu sebeple üşümenin başlıca nedenlerinden biri, kansızlık kısaca demir eksikliğidir. Pekmez de sıradışı kan icra eden gıda olarak bilinmektedir. Bilhassa demir, kalsiyum, fosfor, potasyum bakımından son derece zengindir, enerji vericidir ve vücut ısısını arttırır. Pekmez ye ısınırsın lafını kesinlikle duymuşsunuzdur. 20 gram pekmezde 2 mg demir bulunur, bilhassa bebek ve çocuklarda kan yapması bakımından verilir, emziklerine sürülür. Kan şekerini arttırdığı için dikkatli tüketilmelidir, dozu iyi ayarlanmalıdır ve alırken muhteviyatında glukoz-fruktoz şurubu olmadığına bakılmalıdır. Her sabah bir tatlı kaşığı pekmez sizi bütün gün sıcacık tutacaktır.

Tahin

Tahinde pekmez benzer biçimde bir tatlı çeşididir, bedeni sıcak meblağ ve demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor bakır, selenyum bakımından son derece zengindir. Bağışıklık sistemini pekiştirdiği için kişiyi daha canlı meblağ, enerjisini yükseltir ve üşümesini bu biçimde engeller. Susam tohumundan üretilmektedir bu sebepten dolayı muhteviyatında doymamış yağ asitleri de mevcuttur. Günde 1-2 tatlı kaşığı yiyecek yeterlidir. Bilhassa emziren ve et tüketmeyen kişiler kesinlikle tüketmelidir. Isterseniz pekmezle karıştırıp enfes bir tat yakalayabilir ve sıcaklığınızı daha da fazlalaştırabilirsiniz.

Bitter çikolata

Şeker tüketmenin üşümeye fazlaca iyi geldiğini yukarıda söylemiştim, lakin bunu şeker içeren meyve ve sebzelerle yapmak gerekmektedir de demiştik ancak bir kural dışı olabilir, oda bitter çikolata… Şundan dolayı çikolatalar içinde en yararlı olanıdır. Diğerlerine nazaran daha azca şeker ihtiva eder, çinko ve demir bakımından ise fazlaca zengindir. 100 gram yediğiniz süre günlük demir ihtiyacının %35’i karşılanır, şaşırtıcı fakat vücudun ısısını da arttırır. Günde 1-2 defa yiyecek kafi olacaktır.

Baharatlar

Adı yediğimiz süre bir ısı hissederiz, sanki bütün vücudumuzu ateş sarıyor. Bu aslına bakarsak acıdan ötürü gerçekleşen bir reaksiyondur lakin vücut ısıını arttırdığı için üşümeye de fazlaca iyi gelir. Örneği acı biber, tek başına yiyecek mideye zarar verebilir lakin yiyeceklere birazcık katarak bu faydasından yararlanabilirsiniz. Bunun haricinde pul biber ve kekik de ısıtıcı gıdalar içinde yer almıştır. Bir tek acı baharatlar diye kısıtlamaya gerek bulunmuyor şu sebeple tarçın, kimyon benzer biçimde baharatlarda vücut sıcaklığını arttırmaktadır.

Su

Su aslına bakarsak temel ihtiyacımız lakin üşümeye iyi gelenler içinde da yerini alır, sebebi ise su eksikliği de üşümeye sebep olabilmektedir. Bu sebepten günde minimum 2 litre su içmeye başlarsanız ve bunu bir alışkanlık haline getirirseniz zaman içinde üşümeniz, eller ve ayaklarda buz kesmeleri azalacaktır. Su hayattır sözü her anlamda hayatta karışımıza çıkmaktadır.

Bal

Bal bilhassa kahvaltılarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Yendiği andan başlayarak tıpkı pekmez benzer biçimde bedeni ısıtır, enerji verir. Isıtıcı gıdalar içinde yer almaktadır bu sebepten dolayı her gün 1 tatlı kaşığı yenmelidir. Alırken organik olmasına fazlaca dikkat edilmelidir şu sebeple ötekiler kısa süre içerisinde şekerlenme yapar.

Taze sıkılmış meyve suyu

Meyveler, bilhassa C vitamini bakımından varlıklı olanlar dozunu kaçırmadan tek başına tüketilebilir lakin her sabah suyunu sıkıp içtiğiniz belkide birden fazla meyveyi karıştırdığınız süre daha etkili olacaktır. Her şeyin suyu daha faydalıdır, bilhassa sonbahara geçiş döneminde yazdan yeni çıkılmış olduğu için bir halsiz hissetme ve üşüme döngüsü adım atar. Vücut kendini daha halsiz hisseder, soğuk algınlık benzer biçimde hastalıklar baş göstermeye adım atar. Bu sebepten bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir, taze sıkım meyve suyu yardımıyla bedendeki zararı dokunan maddeler atılır ve daha dirençli bir hale gelir.

Probiyotikler

Bilhassa mevsim geçişlerinde, soğuk dönemlere girerken bağışıklık sistemi aniden zayıflayabilir ve hastalıklarla savaşım edemez, bu şekilde bir dönemde üşüme kaçınılmaz olur, hanede battaniyeye sarılmadan oturulmaz bir hal alınır. Probiyotikler ise tam bu zamanda desteğe koşar, sindirim sistemindeki zararı dokunan mikroorganizmalar yok edilir, antibiyotik özellikleri yardımıyla organik ilaç görevi görürler. Yoğurt, kefir ve turşu probiyotiklere örnek verilebilir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı içindeki laurik asit ve miristik asit benzeri doymuş yağlar, karaciğer tarafınca süratli bir halde işlenir ve enerjiye dönüştürülür. Et ve peynirde bulunan doymuş yağlardan farklılardır ve yağ hücresi olarak nadiren depolananlar arasındalardır. Depolandıkları için metabolizmayı harekete geçirirler ve dolayısıyla vücut ısısının artmasını sağlarlar.

D Vitamini

D vitaminine ayrı bir ayraç açmak gerekmektedir şu sebeple D vitamini en fazlaca güneşten alınmaktadır, bu sebepten dolayı bilhassa güneş ışınlarının dik inmediği saatlerde güneş banyosu yapılmalıdır. D vitamini eksikliği olan vücut tıpkı kansızlık benzer biçimde fazlaca fazla üşür. Belkide gerekirse D vitamini takviyesi de alınabilir. Fakat unutulmamalıdır ki ışınlara fazlaca haddinden fazla uzun süre ve doğru olmayan zamanda korunmasız olarak maruz kalmak lekelere ve yanıklara sebep olabilir.

Kırmızı et

Kırmızı et bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, kişiye güç katar ve üşümesini bu sayede engeller. 100 gramında 2,7 mg değerinde demir vardır. Bu da günlük ihtiyacın %15’ini karışılıyor manasına gelir kısaca tertipli tüketildiği takdirde kansızlık riskini en aza indirir ve üşümeyi Tamamıyla yok eder. Ancak hepsinde olduğu benzer biçimde bunda da fazlası zarardır, uzmanlar haftada 350-500 gramdan fazla tüketilmemesi icap ettiğini savunmaktadır. Hindi etinin 100 gramı günlük demir ihtiyacının %82’sini, sığır eti %11’ini karşılamaktadır. Doğrusu etten ete demir oranı farklılık göstermektedir.

Yumurta

Yumurtanın yararları da saymakla bitmez. Anne sütünden sonrasında en kaliteli protein deposu asla şüphesiz yumurtadır. Demir bakımından da fazlaca varlıklı olduğundan, her kahvaltıda bir haşlanmış yumurta yendiği süre üşümeye fazlaca iyi gelir. Yanında roka, maydanoz, tere, turunçgiller tüketirseniz daha da etkili olur.

Kuru bakliyatlar

Üşüme probleminiz var ise kesinlikle beslenme programınıza kuru bakliyatları da eklemeniz gerekmektedir. Mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce, barbunya demir bakımından fazlaca zengindir, dolayısıyla kansızlığı engeller. Bilhassa emzirme ve gebelik dönemlerinde demire olan gereksinim artar, üşüme de bununla beraber artar. Bu sebepten bu dönemlerde daha fazla tüketilmelidir. Yanlarında limonlu yeşillik de yerseniz demir emilimi artar, lakin bakliyatların iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Mercimeğin 100 gramı günlük demir ihtiyacının %19’unu, soya fasulyesi %29’unu, barbunya da %12’sini karşılamaktadır.

Karaciğer

Karaciğerde kırmızı et kadar son derece kan icra eden bir besindir, bu sayede üşümeyi engeller ve vücut ısısını dengeler. Fakat yüksek kolesterole sahip olanlar kesinlikle hekim kontrolünde tüketmelidir.

Beyaz et

Kırmızı et benzer biçimde beyaz ette demir bakımından fazlaca zengindir, dolayısıyla üşümeye iyi gelir. Bilhassa kırmızı et tüketmeyenler daha çok beyaz et alıp gereksinimlerini karşılamalıdır. Pişirirken derisiz ve ızgara yöntemlerini kullanırsanız daha sıhhatli olur, yanına limon ve pekmezle tatlandırılmış bir yeşillik salatası sizi fazladan sıcak tutacaktır.

Deniz ürünleri

Deniz ürünleri de üşümeye fazlaca iyi gelir. Bilhassa kış mevsiminde daha fazla tükettiğimiz balıklar bizi hastalıklara karşı korur, bağışıklık sistemini sağlamlaştırır dolayısıyla da üşümenin önüne geçmiş olur. Bununla beraber demir oranları da son derece yüksektir. İstiridyenin 100 gramı günlük ihtiyacın %37’sini karşılamaktadır. Ton balığı, karides, yengeç, tavuk, karides de üşümeye iyi gelen deniz ürünleri içinde yer almaktadır. Ne olursa olsun haftada 2 defa balık tüketilmelidir.

Ciğer

Kırmızı, beyaz farketmez etlerin üşümeyi engelleme faktörünün ne kadar etkili olduğu aşikar. Ciğerde onlardan bir tanesi. Protein, demir ve B vitamini bakımından son derece zengindir bu sebepten dolayı kansızlık problemininin önüne geçer ve üşümeyi engeller. Değişik hayvanların ciğerinde değişik oranlarda demir olabilir. Sığır ciğerinin 100 gramı günlük ihtiyacın %36’sını, tavuk ciğeri %65’ini karışılar.


Üşümeye İyi Gelen Bitkiler

Domates

Mevsimi ulaştığında mutfağın vazgeçilmezi olan domates üşümeye de fazlaca iyi gelmektedir. İster salatada ister kahvaltıda tüketin her biçimde vücut ısısını dengeleyecek ve üşümeye sebep olacak hastalıkları önleyecektir. Şayet 1 su bardağı domates suyu içerseniz, günlük demir ihtiyacınızın %30’unu karşılamış olmuş olursunuz.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu ister organik ister pekmez haliyle tüketebilirsiniz, ısıtıcı gıdalar içinde en etkili olanları arasındadır. Yediğiniz andan başlayarak vücudunuzu ısıtır ve enerji verir. Her gün 1 tatlı kaşığı tüketirseniz üşümenin önüne geçebilirsiniz, ek olarak hastalıklara karşı koruma kalkanı görevi de görmektedir.

Kabak çekirdeği

Demir bakımından son derece varlıklı olan bir öteki gıda olarak karşımıza çıkıyor. 100 gramında 9 mg demir bulunmaktadır, bu sayede vücudun ısı seviyesini dengede meblağ ve üşümeyi engeller. B, E vitaminleri, potasyum, magnezyum ve çinko bakımından da son derece varlıklı olan kabak çekirdeği, tek yendiği benzer biçimde yoğurdun içine katılarak yada kuru meyvelerle ara öğün olarak tüketilebilir. Günde 1 avuç kısaca 10 gram tüketmek yeterlidir.

Sarımsak

Sarımsağın organik antibiyotik olduğu malum bir gerçektir. Kokusu ve acımsı tadı kişiyi rahatsız etsede bilhassa kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için bol miktarda tüketilmelidir. Isıtıcı besin olmasındaki en büyük tesiri, kan akşını hızlandırıyor olmasıdır. Bunu da damarlar içerisinde plak birikimini engelleyerek yapmaktadır.

Kestane

Kışın tam manası ile geldiğini bizlere hissettiren gıdalardan birisi de kestanedir. Öteki mühim bir özelliği ise vücudumuzu soğuktan koruyor olmasıdır, varlıklı gıda değerleri yardımıyla yendiği andan başlayarak kan akışını hızlandırır ve daha sıcak hissetmeyi sağlar.

Yulaf ezmesi

Bilhassa ara öğünlerin eğer olmazsa olmazıdır ve vücut ısısını yüksek tutmaya destek olmaktadır. Bunu da karmaşık karbonhidrat oluşu ile gerçekleştirir. Şundan dolayı bu sayede sindirimi daha zorlaşır ve vücutta daha haddinden fazla uzun süre durur dolayısıyla beyaz şeker, beyaz un içeren besinlere nazaran daha çok ısı sağlar. Yulaf ezmesi haricinde karabuğday, tam tahıllı makarna da sayılabilir.

Fıstık

Kuruyemişlerde insan vücudunu sıcak tutma mevzusunda son derece etkilidir. Bilhassa fıstık metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını arttırır ve bu sayede metabolizmanın daha süratli bir halde çalışmasını sağlar. Bütün bu özellikleri ısıtıcı bir besin bulunduğunu göstermektedir. İçinde bol miktarda B3 vitamini ve protein bulundurur, organik antioksidan görevi görür. Fıstık haricinde fındık, ceviz ve badem de tüketebilirsiniz.

Karabuğday

Bilhassa B1 ve B2 vitaminleri bakımından fazlaca zengindir, günde 100 gram tüketmek günlük B1 ihtiyacının %40’ını karşılar ki buda bedeni ısıtmada büyük bir rol oynadığının göstergesidir. Bilhassa demir bakımından da fazlaca varlıklı oluşu karabuğday üşümeyi engellemiş olan gıdalar arasına sokar şu sebeple kansızlığa fazlaca iyi gelir. Salatanıza ekleyebilirsiniz, içine zeytinyağı ve limon da koyabilirsiniz.

Zencefil

Zencefil fazlaca üşüyen insanların kesinlikle tüketmesi ihtiyaç duyulan bir besindir. Varlıklı içinde ne olduğu yardımıyla bedeni tüketildiği andan başlayarak sıcak tutmaya adım atar, vücut ısısını dengeler ve kan dolaşımını uyararak el ve ayaklara kanın ulaşmasını sağlar. Bilhassa el ve ayakları bir türlü ısınmayan insanoğlu fazlaca tercih eder. Zencefili bir kavanoza rendeleyin ve üzerine bal, limon suyu ilave edin, peşinden buzdolabında bir müddet beklemeye alın ve günde 1-2 defa ılık suyunuza ilave ederek tüketin. Veya direk nebat çayı biçiminde hazırlayıp da tüketebilirsiniz.

Ispanak

Bilhassa kış aylarının vazgeçilmezleri içinde ıspanak… Demir bakımından da fazlaca zengindir, 100 gramı günlük ihtiyacın %20’sini karşılamaktadır. Bir ihtimal kış yemeği olduğundan bu denli sıcak tutmaktadır. Yapısında bulunan polifenolik molekül olan oksalik asit yüzünden ıspanak pişmemiş yenmemeli, pişirilmelidir. Fakat fazlaca pişirmek de vitamin ve minerallerinin yaşama veda etmesine sebep olur bu sebepten dolayı ortası bulunmalıdır ki üşümeyi engelleyecek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek maddeler kaybolmasın.


Üşümeye İyi Gelen Nebat Çayları

Üşümeyi engelleyecek en mühim yöntemlerden biri asla şüphesiz nebat çaylarıdır. Hem sıcak bir halde içiliyor oluşları hemde malzemelerin sıhhatli olması vücudun ısısını yerine getirir, sıcak meblağ. Fakat siyah çaydan ziyade nebat çayı tüketilmelidir, siyah çay kansızlık yapabilir. Nebat çaylarını şu biçimde sıralayabiliriz;

Ekinezya Çayı

Ekinezya son derece yararlı bir besindir, bilhassa soğuk algınlık ve nezle benzer biçimde hastalıklardan korunmak adına tüketilir. Bu biçim hastalıklara yakalanıldığı süre üşüme de bununla beraber gelir. Ekinezya çayı, bağışıklık sistemini pekiştirdiği için hastalıklara karşı korur ve vücut ısısını yükseltir. En mühim özelliklerinden biri, beyaz kan hücrelerini arttıyor oluşudur. İçeriğindeki polisakkaritler ve alkamidler yardımıyla, vücutta anti-enflamatuar tesiri gösterir ve üşümeye sebep olacak her türlü hastalığı engeller.

Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu genel anlamda yanına yaklaşmaya korktuğumuz bitkiler arasındadır, dokunulduğu an cildi şişirir ve kıpkırmızı yapar. Tadı ve kokusu da pişince pek sevilmez ancak kansızlık problemine dolayısıyla üşümeye fazlaca iyi gelmektedir, kim bilir pek fazlaca bitkiden daha etkilidir. Isırgan otunu çay olarak tüketmenizi tavsiye ederiz. Bunun için kurutulmuş otları 10 dakika kaynamış suyun içerisinde demlendirin ve tüketin. İçine tatlanması için bal yada limon da katabilirsiniz.

Baharat Çayı

Vücut ısısını arttıran en etkili nebat çaylarından birisidir. Baharatlar, bilhassa acı olanları bedeni sıcak tutma mevzusunda daha etkilidir. Acı bir şeyler yendiği süre sıcak bastığını hepimiz gözlemlemiştir, baharat çay da soğuk ve sert havalarla savaşım eder, etkili formülü yardımıyla bedeni sıcak meblağ. Bunun için 1 çay kaşığı toz acı biberi, yarım yiyecek kaşığı siyah turbu ve 2/3 diş sarımsağı sıcak su ile karıştırın.

Limon Çayı

Her derde ilaç olan limon genel anlamda kendi durumunda tüketilir ancak fazlaca sık üşüyorsanız çay olarak da tüketebilirsiniz. Limon C vitamini bakımından varlıklı olduğundan bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, kişiyi daha kuvvetli yapar bu sayede hastalıklara karşı daha dirençli olunur ve üşüme benzer biçimde etkenler ortaya çıkmaz. Kuvvetli bir bağışıklık sistemi olursa vücut ısısı daha dengeli kalabilir. Limonu dilimleyip sıcak suyunu içine koyup içebilirsiniz. Organik bir antioksidan bulunduğunu unutmamakta yarar var.

Karahindiba Çayı

Karahindiba çayı, bir çok süre unutulur lakin kansızlık ve üşümeye fazlaca iyi geldiği bir gerçek. A, B, C ve D vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından fazlaca zengindir, dolayısıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudun kuvvetsiz düşüp üşümesini engeller. Günde 1 bardak, tertipli bir halde tüketmeniz kısa süre içerisinde üşüme problemini aşmanıza destek olacaktır.

Ihlamur Çayı

Nebat çayları içinde en sevilen ve tercih edilen asla şüphesi ıhlamur çayıdır. Bilhassa kış mevsiminde soğuktan koruması, içildiği andan başlayarak içi ısıtması ve hastalılara karşı koruması ile bilinir. Bir çok süre soğuk algınlığı ve nezle benzer biçimde hastalıklardan kaçınmak için tercih edilir. Üşümeyi de en aza indirir, vücut ısısını yükseltir ve kişiyi daha kuvvetli hissettirir. Ihlamur çiçekleri alınır ve cezvede kaynatılır, suyu sıcak sıcak içilir. Gün içerisinde istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.

Adaçayı

Keza adaçayı da soğuktan korur, kişiyi daha sıcak hissettirir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu tesirleri ile bilhassa kış mevsiminde fazlaca tercih edilir. Hastalıklara karşı korumada son derece etkilidir.

Beyaz Çay

Bu çayın özelliği kalbi soğuktan koruyor olmasıdır, termojenik tesiri vardır ve içerisinde kateşinler denilen antioksidan flavonoidler bulunur. Bu kateşinler damarları genişletir ve bu sayede kan akışını hızlandırır, dolayısıyla vücut ısısını yükseltir. Beyaz çayı ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz, herhangi bir sınırı yoktur.

Nane Limon Çayı

Nane çayı, kışın olmazsa olmaz olan nebat çayları arasındadır, bilhassa üşüdüğümüz veya halsiz hissettiğimiz süre derhal hazırlarız, yapımı da fazlaca basit olduğundan soğuk algınlık, grip benzer biçimde hastalıklardan korunmanın ilk yoludur. Limon ve nane bir yerde kaynatılır ve içilir, tadı ve kokusu da ferahlatıcıdır, sıcacık içimiyle ısıtıcı çaylar içinde yer almaktadır.

Mürver Çayı

Mürver fazlaca malum bir nebat değildir lakin üşümeye yol açan hastalıkların tedavisinde alternatif olarak tüketilebilir. İçinde viburnic asit bulunur ve terlemeye, vücut dokularının detoksuna destek sunar. Doğrusu son derece etkilidir, kanı temizler ve tıkanıklığı engeller dolayısıyla akışı hızlandırır. Nane ile kaynatıp, içine bal katarak gece yatmadan ilkin 1 bardak tüketebilirsiniz, sıcacık tutacaktır.

Yeşil Çay

Yeşil çay en fazlaca sevilen nebat çayları arasındadır, hem leziz oluşu hemde yararları onu olmazsa olmaz kılmaktadır. Bilhassa kışa girerken ara öğünlerin vazgeçilmezi arasına girer. Metabolizmayı hızlandıran tesiri yardımıyla kan dolaşımını hızlandırır ve kişiyi sıcak meblağ. Günde minimum 3 bardak tüketebilirsiniz. İçeriğindeki epigallokateşin gallat (ECGC) bileşiği bedeni hastalıklara karşı korur, C vitamini bağışıklık sistemini sağlamlaştırır.

Organik Çay Tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı badem sütü
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 1 silme çay kaşığı toz zerdeçal
  • ½ silme çay kaşığı toz zencefil
  • ½ silme çay kaşığı toz tarçın
  • 1 tane çekilmemiş karabiber
  • ½ silme çay kaşığı vanilya

Nasıl uygulanır?

  • Tüm malzemeler benzeşik bir kıvam alana kadar blenderdan geçirilir
  • Cezvede kısık ateşte pişirilir ve ılıyınca içilir

Üşümeye İyi Gelen Bitkisel Kürler

Fazlaca çok fazla ve sürekli üşüyorsanız altında büyük olasılıkla kansızlık yatıyor olabilir. Hem kansızlığı önleyecek hemde üşümenin önüne geçecektir. Bu kürün aslına bakarsak bir turşu bulunduğunu söyleyebiliriz;

Turşu Kürü

Malzemeler

  • 2 kilogram kırmızı pancar
  • 7-8 diş sarımsak
  • 2 çay bardağı sirke
  • Yarım yiyecek kaşığı toz şeker
  • 2 yiyecek kaşığı tuz
  • Pancarları iki-üç parmak geçecek kadar su

Nasıl uygulanır?

  • Pancarları sudan geçirin, kökleri ve yapraklarını soyun fakat atmayın, içine koyarsanız daha leziz olur
  • Sonrasında haşlayın ve sudan çıkardıktan sonrasında kabuklarını soyun
  • Soyduğunuz pancarları ikiye, üçe bölün
  • Bir kavanoza koyun, içine tuz ve sarımsak atın ve haşlamış olduğunuz suyu da kavanoza dökün
  • Geriye kalan malzemeleri de karışmasını sağlayarak kavanoza boşaltın
  • Hazırladığınız turşuyu, oda sıcaklığında 2-3 gün beklemeye alın ve günde 1 bardak, tok karnına için.
  • Tertipli tükettiğiniz taktirde üşümenizin önüne geçecektir.

Kereviz Ispanak Kürü

Malzemeler

  • 250 gram taze ıspanak
  • 200 gram kabuğu soyulmuş kereviz

Nasıl uygulanır?

  • Ilkin bir tencere içerisinde 1 litre su konulur ve içine dilimlenmiş kerevizler atılarak kaynamaya bırakılır. Kerevizin yumruları yerine taze ve yeşil olan yapraklarını da kullanabilirsiniz
  • 10 dakika sonrasında ıspanak da eklenmiş olur ve kapağı kapalı bir halde 5 dakika kaynatılır
  • Hazır olduktan sonrasında bir müddet soğuması için beklenir ve suyu süzülerek cam şişeye konulur

Ne çoğunlukla uygulanır?

  • 15 gün süresince her gün tertipli olarak tüketilir, peşinden 10 gün ara verilir ve toplam 1 ay süresince kür uygulanır. Bu tanım 2 gün kullanmaya yetecektir. Aslına bakarsanız kür 48 saat içerisinde tesirini yitirir bu sebepten dolayı 1 litreden fazla hazırlanmamalıdır.

Nasıl yarar sağlar?

  • Demir ihtiyacını en fazla kırmızı etten karşılarız lakin şöyleki bir farklılık var ki, kereviz-ıspanak kürü günlük ihtiyacın %34’ünü karşılayarak daha çok demir oranıyla karşımıza çıkar. Bu sebepten bedeni sıcak tutma mevzusunda fazlaca başarılıdır. Bu kürü tüketirken çay, kahve, sigara ve çok fazla tatlı yiyeceklerden uzak durun.

Hazırlama süresi

  • Kerevizlerin haşlanma süresi, 3 dakikadır ve ıspanakla birlikte 5 dakikayı bulur.

Uygulanabilecek sıradışı süre?

  • Günde sabah, akşam olmak suretiyle 2 kere tüketilmelidir. Yiyeceklerden 1 saat sonrasında yada aç karnına en elverişli zamandır.

Ananas ve Portakal Suyu Karışımı

Malzemeler

  • 3 tane kan portakalı
  • 1 tane greyfurt
  • 1 dilim ananas
  • 1/2 su bardağı soğuk su

Nasıl uygulanır?

  • Portakal ve greyfurt bolca suda yıkanır ve ortadan ikiye kesip suyu sıkılır
  • Ananaslar minik minik dilimlenir ve bütün malzemeler blenderdan geçilir

Nasıl yarar sağlar?

  • Bu karışım taze meyve sularından oluştuğu için C vitamini bakımından fazlaca zengindir, bu sebepten dolayı vücut sıcaklığını korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Maydanoz Suyu

Malzemeler

  • 1 demet maydanoz
  • 1 tane salatalık
  • 1 tane taze sıkılmış limon suyu
  • 1 su bardağı su

Nasıl uygulanır?

  • Maydanozlar tek tek ayıklanır ve bolca suda yıkanır
  • Limon suyu ve su ile birlikte blenderdan geçirilir ve derhal tüketilir.

Ispanaklı Meyve Suyu

Malzemeler

  • 1 demet ıspanak
  • 1 tane orta boy haşlanmış pancar
  • 200 gram kırmızı meyve (çilek, frambuaz, yaban mersini)
  • 1 su bardağı su
  • 1 tane taze sıkılmış limon suyu

Nasıl uygulanır?

  • Ispanaklar kök kısmından ayrılır ve bolca suda yıkanır
  • Kabukları soyulmuş pancar iri küpler durumunda doğranır
  • Kırmızı meyvelerde saplarından ayrılır ve bolca suda yıkanır
  • Soğuk su ve limon ile karıştırılıp içilir
Burcu Gündoğan
Burcu Gündoğan
SesliCadde.Net Arkadaşlık Evlilik Sitesinin Yöneticisiyim. Umuyorum ki , Sitemiz sayesinde Hayalini Kurduğunuz Gerçek Aşkı Bulursunuz.!

Hemen Bi Tane Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bunu Paylaş:

Abone Ol

Popüler

Bunlarda İlginizi Çekebilir
Sevebilirsiniz

Rüyada Abdest Aldırdığını Görmek Ne Anlama Gelir ?

Rüyada abdest aldırdığını görmek tabiri Rüyada abdest aldırdığını görmek Allahü...

Profilo Bulaşık Makinesi e02 Hatası (Çözümü)

Profilo bulaşık makinesi e02 hatası NTC sensör arızası kısaca ısı...

Rüyada Abdest Aldığını Görmek Ne Anlama Gelir ?

Rüyada abdest aldığını görmek tabiri Rüyada abdest aldığını görmek rahat...

Profilo Bulaşık Makinesi e20 Hatası ( Çözümü )

Profilo bulaşık makinesi e20 Hatası vermesi ısıtıcı pompasında hata olduğu...