Hamileliğin meydana gelmesi ile beraber nadirde olsa, birtakım bayanlarda göğüsten kolostrum sıvısının gelişi gözlenebilmektedir. Kolostrum; içerisinde antikor ve gıda bakımından son derece varlıklı, gebelik emaresi olarak meydana gelen bir sıvıdır ve genel anlamda gebelik sona erip bebek dünyaya erişince ortaya çıkmaktadır. Yapı bakımından sarımsı ve yapışkandır bununla beraber ise besleyici kıymeti son derece yüksek olup, doğum gerçekleştikten sonrasında ise bebek için önemi fazladır. Hastalıklardan koruyucu hususi durumunun bulunması sebebi ile bebeğin sıhhatli olabilmesi bakımından, ilk önce içmesi ihtiyaç duyulan gıdadır. Hamileliğin ortaya çıkışı ile beraber bedende görülen gebelik emareleri içinde ise kilo alınması, sık olarak idrara çıkma, bitkinlik ve değişik bölgelerde ortaya çıkarak gelişen ağrılarda, gebelik emareleri içinde bulunmaktadır.
-
Hamileliğin erken dönem emaresi göğüsten sıvı gelmesidir
Göğüsten gelen sıvı, emzirme nedeni ile gerçekleşebileceği şeklinde, hamileliğin söz mevzusu oluşu ile de ortaya çıkabilmektedir. Her iki memeden gelen sıvı hamileliğin meydana gelişine dair belirgin bir işarettir.
Gebelik planlayan veya gebelik şüphesi bulunan kişilerin kendilerini bu zamanda meydana gelen erken emareleri gözlemlemesi gerekmektedir. Meydana gelen emareler içinde göğüslerde sıvı gelmesi, hamileliğin erken dönemde meydana gelen emareleri arasındadır.
Hamileliğin ortaya çıkışı ile beraber, göğüslerde değişim meydana gelmektedir ve bu değişiklik hamileliğin ortaya çıkmış olduğu ilk günler veya haftalarında, yaşanabilmektedir.
-
Hormon değişikliği ile beraber şişme ve ağrı gelişebilir
Gebelik hormonunda yükselme yaşanması sonucunda ile göğüslerde kan akışı artar, şişer ve ağrı yaşanabilir ve ağrı belirgin ve şiddetlidir. Birtakım kişilerde ise göğüs uçlarında duyarlılık ve karıncalanma yaşanabilir.
Göğüslerde değişiklik yaşanması ile birlikte, bebeğin dünyaya gelmesine kadar süt üretimi gerçekleşmez fakat hamileliğin ilk zamanlarında göğüsten azca oranda sıvı akışı yaşanabilmesi normaldir.
Kolostrum adındaki sıvı, şeffaf bir görünüme sahip olup, süt üretiminin yaşanmasından evvel ortaya çıkmaktadır. Göğüsten sıvı gelmesi doğumdan evvel gerçekleşmesi şeklinde, doktora başvurulması sıhhat bakımından ehemmiyet taşımaktadır.
-
Hassaslaşan hormonlar vaktinden evvel memeden sıvı gelmesine sebep olur
Bebeğin dünyaya gelmesinden sonrasında süt salgılamaya başlaması ihtiyaç duyulan prolaktin hormonu, gebelik devam etmekteyken memeden sıvı gelmesine yol açabiliyor. Gebelik esnasında hormonlar hassaslaşır ve süt üretimini dengeleyememesi sonucunda, vaktinden evvel memeden sıvı gelmesi ortaya çıkmaktadır.
-
Östrojen ve progesteron düzeylerinde artma yaşanması
Östrojen ve progesteron seviyelerinde artma yaşanması sonucunda, hamileliğin erken devrelerinde memeden sıvı gelmesi görülebilmektedir ve durum olması gereken bir gelişme olduğundan, kaygı edilecek bir durum söz mevzusu değildir.
Hassaslaşan meme uçları, etkileşim meydana gelmesi ile beraber, kolostrum sızmasına sebep olmaktadır ve bu sıvı sarı veya turuncu renktedir ve hamilelikten kaynaklı olabileceğini bu renkten idrak etmek mümkündür.
Doğumdan evvel, meydana gelen memeden sıvı sızması, bir kaç damla ile sınırı olan kalmayabilir ve daha çok sıvı akışı yaşanması görülebilir. Gebelik esnasında meydana gelen bu durum olması gereken olarak kabul edilirken, memeden gelen sıvının kanlı olması durumunda, doktora başvurulması gerekmektedir.
-
Dokularda süt üretiminin başlaması
Hamileliğin meydana gelişi ile beraber, memelerde duyarlılık ortaya çıkabilmektedir ve bunun sebebi ise vücudun, bebeğin gelişiminin sağlanabilmesi için memelerde meydana getirmiş olduğu gelişim süreci nedeni iledir. Meme dokuları ve süt kanalları gelişerek, doğuma kadar süt üretimini sağlayabilmek için memelerde farklılıkların meydana gelmesine neden olmaktadır.
Prolaktin hormonunun çok fazla emek vermesi sonucunda memeden sıvı gelmesi problemi ortaya çıkabilmektedir ve bu durum doğumdan evvel gerçekleşmesi şeklinde galaktore adı ile adlandırılmaktadır.
Tiroit bezinin, emek verme düzeyinde görülen azalma sebebi ile tiroit salgı bezlerinin artışını TRH hormonu düzenler ve bunun aynı zamanda prolaktin hormonunun da salgılanmasında artma yaşanmasına sebep olur.
-
Memeden gelen sıvının yapışkan ve kıvamlı oluşu gebelik emaresidir
Hamileliğin meydana gelişi beraber, memeden sıvı gelmesi yaşana bilir ve kullanılması şeklinde TRH miktarında artışa neden olan ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların kullanılması, prolaktin hormonunun çok fazla çalışmasına sebep olur ve bu durum, memeden sıvı gelmesi problemininin yaşanmasına yol açabilmektedir.
Meydana gelen akıntı, beyaz, kahverengi şeklinde renk tonlarında olabilir ve gebelik emaresi olduğu durumlarda, yaşanmış olan akıntının kıvamında ve renginde farklılıklar ortaya çıkabilmektedir.
Gebelik emaresi olarak gelişen ve göğüslerden akan sıvı olması gereken olarak kabul edilmektedir. Yaşanmış olan bu durum, {hamilelikte} meydana gelen hormonlarda yaşanmış olan dengesizlik sebebi ile gelişebilmektedir.
-
Göğüsten akan sıvı kolostrumdur
Süt salgılanmasından görevli olan prolaktin seviyelerinde artma geliştikçe, göğüste meydana gelen sıvı akıntısı, gebelik yaşandığının emaresi olabilen kolostrum sıvısı dır.
Bu sıvı protein bakımından son aşama varlıklı olup, bebeğin dünyaya geliş vaktinde meydana gelen sıvı halindedir. Bu sıvı bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamakta olan, antikorlar ile doludur.
-
Östrojen ve prolaktin dengesizliği sıvı akışına sebep olur
Östrojen üretimini elde eden plasenta, bebeğin dünyaya gelişine kadar sütün salgılanmasının önüne geçmeye çalışır ancak östrojen ve prolaktin seviyelerinin bir ayarda tutulamaması sonucunda, göğüsten sıvı sızması yaşanabilmektedir.
-
Gebelik emaresi olarak meydana gelen göğüsten sıvı sızması olması gereken bir durumdur
Kolostrumun göğüste meydana gelişi, 14 hafta içinde olabilir fakat birtakım gebelerde ise bu durum daha erken bir halde ortaya çıkabilmektedir. Birtakım anne adaylarında bu durum asla yaşanmazken, birtakım durumlarda ise bir kaç damla şeklinde meydana gelen sıvı olması gereken olarak kabul edilmektedir.
Memeden gelen sıvıyı önleyebilmenin bir yolu yoktur ve bu nedenden ötürü yapmanız ihtiyaç duyulan giyside oluşabilecek lekeyi engelliye bilmek için göğüslere ped konularak önlem alınmasıdır.
Memeden sıvı gelmesi, kaygı sebebi değildir ve bebeğin gelişine ve emzirmeye hazırlık aşamasında meydana gelen değişim sebebi iledir. Birtakım durumlarda meme kanalında meydana gelen süt kanallarının tıkanması ile de ortaya çıkabilmektedir.
Gebelik yaşanması ve doğuma yakın zamanlar da, karşılaşılmakta olan memeden sıvı gelmesi olması gereken bir durum olarak kabul edilir. Prolaktin hormonunda yaşanmış olan yükselme ile beraber, göğüslerde süt üretiminin meydana gelişine yönelik vücudun göstermiş olduğu tepki sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Olması gereken olarak kabul edilen bu durumun iyileştirme edilmesine gerek duyulmaz. Ağız sütü olarak da malum kolostrum, bebeğin sıhhatli bir gelişim gösterebilmesi için alabileceği en mühim gıdadır. Bebeğe verilen ilk süt, onu, içinde barındırdığı antikor ile bakteri ve virüslere karşı koruyucu tesir sağlamaktadır.
-
Kolostrum içinde barındırdığı karbonhidrat protein ve yağ ile olması gereken anne sütünden ayrılır
Gebelik ve doğumdan derhal sonrasında meydana gelen kolostrum, protein ve karbonhidrat ve yağ barındırması sebebi ile olması gereken anne sütünden ayrılır. Bebek için sindirimi basit olan besleyici ve koruyucu bu sıvı, {hamilelikte} akmaya başlasa dahi, bebeğin dünyaya gelişi ile beraber vücut tarafınca tekrardan üretimi sağlanacaktır.
Memeden doğum öncesi gelen sıvı, erken doğumun işareti olarak düşünülmemektedir. Doğumun son zamanlarına doğru ortaya çıkması görülebilirken, ender bir durum olarak hamileliğin erken devrelerinde de karşılaşılması muhtemel bir durumdur.
Memeden gelen sıvıda kan irin ve koku var ise hekime müracaat edilmesi gerekmektedir
Birtakım anne adaylarında görülen memeden kolostrum sıvısı gelmesi, anne ve bebeğin sağlığı bakımından risk barındıran bir durum değildir. Gebelikte görülen memeden sıvı gelmesi olması gereken kabul edilse de sıvının görünümündeki renk, kan, irin veya koku bulunması şeklinde doktora başvurulması gerekmektedir.
Galaktore denilen memeden sıvı gelmesi, meme bezlerini uyaran prolaktin hormonunun aktivitesinin artışına bağlı olarak gözlenen bir durumdur. Bunu tespit etmek için ise uzmanlar tarafınca kandaki prolaktin kıymeti ölçümü yapılır. Şayet kıymet yüksek çıkarsa güvenilir olmak için MR ölçümü de yapılır. Pekala, kandaki prolaktin değerinin yükselmesine neler neden olur? Prolaktin hormonuyla antoganist şu demek oluyor ki zıt çalışan dopamin hormonunun kandaki miktarını azaltmak için kullanılan ilaç takviyeleri prolaktin hormonunun kandaki düzeyini artırır.
Tiroit bezinin normalden azca emek vermesi durumunda şu demek oluyor ki hipotiroidizim denlen hastalık tiroit bezinin salgısının artmasını elde eden TRH hormonu bununla beraber prolaktin hormonunun da salgılanmasını artırır. Bu sebepten ötürü TRH miktarını artıran ilaç yada besinler prolaktin hormonunun salgılanmasını artırarak memeden sıvı gelmesine neden olabilir.
Stres, uzun soluklu emzirme, östorejen miktarının artması, süt kanallarının genişlemesi, doğum denetim haplarının kullanımı, tane görmeme ve yumurtlama sayısında azalma da prolaktin aktivileği ile doğru orantılı olarak değişen durumlardır.
Unutulmaması ihtiyaç duyulan bir durum var ki yukarıda belirtilen sebepler olması gereken ve neredeyse herkeste görülebilen meme akıntısının sebepleridir. Bu akıntı süt beyazı yada kahverengi renklerinde kümülatif olmayan bir kıvamdadır. Fakat gebelik, kanser, hastalık şeklinde durumlarda akıntının kıvamı artabilir ve rengi de değişebilir. Sözgelişi iki memeden sadece tek bir memede akıntı var ise bu bütün bedeni ilgilendiren bir rahatsızlığın emaresidir ve acilen uzmana başvuru yapılmalıdır. Ek olarak bu akıntı sıkıldığında değil de kendiliğinden geliyorsa bu daha büyük bir probleminin emaresidir. Memelerin bir tek birinden ve tek bir noktadan gelmenin aynı zamanda kanlı veya su şeklinde bir renkte olan akıntı kanser emaresi olabilir. Abse denilen süt kanallarında açılmalar olması da bu akıntıların nedeni olabilir. Şayet bu durum var ise memede kızarmalar olabilir ve antibiyotik kullanımıyla denetim altına alınabilir. Şu demek oluyor ki memeden akıntı gelmesinin tek sebebi gebelik değildir.