Lepistesler, doğası gereği çoğu zaman suyun üstünde dolaşmayı severler. Bu yüzden balıklar niçin suyun üstünde yüzüyor yada duruyor diye kaygı etmenize gerek kalmamıştır. Ancak; devamlı olarak suyun üstünde durmalarının ve yüzmelerinin temel sebebi akvaryumda yeteri kadar oksijenin olmamasından dolayı ve su yüzeyinin hareketsizliğinden meydana gelmektedir.
Akvaryumunuzun suyu sarı ve daha koyu renk tonlarında ve balıklarınız devamlı su üstüne çıkarak nefes almaya çalışıyorlarsa bu durumun temel sebebi amonyum zehirlenmesidir. Şayet lüzumlu önlemler süratli bir biçimde alınmazsa balıklarınız zehirlenmeye adım atar ve kısa bir müddet içinde ölebilirler. Bilhassa akvaryum hobisine yeni süregelen arkadaşların çoğunlukla karşılaşmış olduğu bu olayı engellemeye çalışabilir ve birtakım önlemler alabilirsiniz.
Akvaryumunuzda su değişimlerinizi tertipli bir biçimde halletmeye çalışmalısınız. Su değişimlerinizi haftada bigün, akvaryumun suyunun %25′i kadar yapmanız kafi olacaktır. Ek olarak filtrasyon mevzusuna da oldukça dikkat etmelisiniz. Balıklarınıza zarar verecek, onları yoracak kadar kuvvetli akıntı oluşturmayacak filtreleri tercih edebilirsiniz ve tertipli bir biçimde havalandırma yapmalısınız. Bunların yanında balıklarınız beslenme programlarına da dikkat etmelisiniz. Ne oldukca azca ne de oldukca oranda yem vermek doğru değildir.
Lepistes balıkları, çoğu zaman doymak bilmedikleri için az az ve sık bir biçimde yem vermeniz en ideal yemleme şekli olacaktır. Devamlı akvaryuma müdahale etmek ve balıklarınızla ilgilenmeniz, onları stres altına alabilir, bundan dolayı devamlı suyun üstünde durabilirler. Bu şeklinde mühim hususlara dikkat etmeniz ile beraber balıklarınızın davranışlarındaki değişimleri sizde farkına varacaksınız. Ancak herhangi bir değişim eğer olmazsa, siz olması gerekenleri yaptığınızdan dolayı kaygı etmenizi gerektirecek bir durum yoktur.
Lepistes balığının suyun üstünde yüzmesinin sebepleri:
- Su sertliği ve balıkların suya adapte olamaması,
- Akvaryuma devamlı müdahale etmek,
- Balıkların strese girmesi,
- Amonyum zehirlenmesi,
- Su değişimlerinin yetersiz ve düzensiz yapılması,
- Fazla yem atılması,
- Akvaryumunda fazla balık bulunması,
- Yetersiz filtrasyon ve havalandırma,
- Balıklarda iç parazit oluşumu,
- Akvaryumda dış parazit oluşumu,
- Çok fazla oranda nitrat bakterileri üremesinden kaynaklı akvaryumda nitrat patlaması,
- Su şartlarının bozulması,
- Balıkların yetersiz beslenmesi,
- Yeni akvaryumlarda balıklar ortama alışma süresi içinde olması,
- Su sıcaklığının yetersiz olması.