Kürtajdan sonra kanama olup olmaması kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Kürtaj sonrası kanama adet dönemine benzer fakat renk olarak aynı değildir. Kürtaj sonrası kanaması, rahimde bulunan bazı hamilelik dokularının rahimden atılması sebebiyle meydana gelir. Kürtajdan sonra meydana gelen kanamanın çok çeşitli sebebi olabilir. Bunlara bir örnek vermem gerekirse; kürtaj gibi, adet döneminizin daha önce nasıl olduğu ve adet döneminizin nasıl etkilendiği konularına değinebiliriz. Kürtajdan sonra kanamanın arada sırada devam etmesi son derece normaldir. Zaten bu durum doktorlar tarafından beklenen bir durumdur ancak bu süre uzadığında durum ciddi bir hal alır ve acil olarak bir hekime başvurulması gerekebilir. Kürtajdan sonra yoğun bir kanama görülebilecek gibi hiç kanamanızda olmayabilir. Yani kürtajdan sonra kanama olabilir de, olmayabilir de.!
Kürtajdan sonra kanama olması normal midir, ne zaman olur, neden olur?

Kürtaj ameliyatından iki hafta sonra kanamalar normal ve beklenen bir durumdur. Ancak daha fazla kanama olması durumunda hemen doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Kürtaj sonrası uzun süren kanamaların altında yatan bazı başka sebeplerde olabilir. Mesela, kürtajdan sonra içeride kalmış olan bir parça sebebiyle kanama meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı hemen kanamayı tetikleyen durumun doktor tarafından saptanması ve önlem alınması gerekecektir.
İki haftaya kadar süren kürtaj kanamalarında, ilk birkaç günden sonra kanamanız yavaş yavaş azalacak ve tamamen bitecektir. Fakat biraz önce yukarıda da belirttiğim gibi bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Yani bazı kişilerde hiç kanama olmayabilir ve Buda çok normal bir durumdur. Kanaması olmayan kişilerin bünyesi ile alakalı bir olaydır. Kürtaj ameliyatı olduktan hemen sonra kanama başlar ve yoğunluğu yavaş yavaş azalacak şekilde ortalama olarak iki hafta kadar sürmeye devam eder. Bununla birlikte bir sonraki adet döneminize kadar bir daha hiç kanamanız meydana gelmeyebilir. Buda çok normal bir durumdur.
İki haftadan daha fazla hiç azalmadan yoğun bir şekilde devam eden kanamalar normal değildir. Bu gibi kanamalarda genellikle parça şeklinde kan pıhtıları ve bir yumurta büyüklüğünde başka bazı parçalar görülebilir. Bu gibi durumlarda kanama yoğun olur hemen bir doktora başvurulması gerekir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, acilen hekiminize başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Kürtaj sonrası kanama olması normal mi?
Evet sevgili kardeşim. Kürtaj ameliyatından sonra kanama olması çok normal bir durumdur. Ancak, kanaman çok yoğun bir şekilde gerçekleşiyorsa kürtaj yapan hekimin ile bir görüşmeni tavsiye edebilirim. Kürtaj sonrası iki hafta boyunca kanamalar meydana gelebilir. Eğer iki haftadan fazla sürdüyse ve yoğun bir şekilde devam ediyorsa doktorunla görüşmelisin.
Kürtaj sonrası kanama olmaması normal mi?
Biliyorsunuz ki; “kürtaj” rahim içinden doku çıkarmak anlamına gelmektedir. Kürtaj işlemi, hamileliği isteyerek veya zorunlu nedenlerle sonlandırmak dışında, doğumdan sonra plasenta parçaları kalması, kanama bozuklukları, rahim içinde polipler, menopozdan sonra kanama gibi bir takım sebeplerden dolayı kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından yapılması gereken bir olaydır. Kürtaj ameliyatları güvenilir ve tecrübeli doktorlar tarafından steril ortamlarda yapılmalıdır. İşlemden sonra kanama olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak, kürtaj ameliyatından sonra başlayan ortalama on ya da 15 gün boyunca devam eden adet kanaması gibi olan daha sonra siyah ve koyu renkte, kan pıhtıları gibi gelen bazı kanamalar normaldir.
Kürtaj sonrası kanama olup olmaması kişiden kişiye değişebilir, ilk etaplarda çok küçük bir kanama olup daha sonrasında hiç kanama meydana gelmeyebilir. Bu son derece normal bir durumdur. Sizin burada korkmanız gereken konu, kürtaj sonrası iki haftadan fazla süren kanamanız var ise acilen doktora görünmeniz gerektiğidir.
Kürtaj sonrası kanama olmasının ya da olmamasının sebepleri nelerdir?
Kürtajdan sonra yukarıda da belirttiğim gibi kanama olabilir de, olmayabilir de. Bunların bazı sebepleri vardır. Bu, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ayrıca bunun haricinde kürtajdan sonra kanama olmasının, ya da olmamasının şu gibi sebepleri de olabilir;
- Kürtaj ameliyatı olduktan hemen sonra, kürtaj esnasında kullanılmış olan tek dişli aletinin battığı yerden bir süre boyunca kanama gelebilir.
- Kürtaj olduğunuz halde, gebeliğin tamamen boşaltılmaması, yarım kalması, ya da gebeliğinizin devam etmesi durumunda kanamanız olabilir.
- Kürtaj olduktan sonra rahminizin içinde plasentale materyal kalması durumunda uterus kası kasılamaz. Bu durumda kanama olur.
- Kürtajdan hemen sonra aceleci davranır cinsel ilişkiye girerseniz, enfeksiyon riskiniz artar. Endomatrit denilen rahmin iç duvarında bulunan enfeksiyon olduğunda küçük küçük kahverengi renkte kötü kokulu bir kanama meydana gelir.
- Kürtajdan sonra başınız ağrıdığında, ya da başka bir yeriniz ağrıdığında aspirin ve benzeri ilaçlar kullanmamalısınız. Çünkü bu tarz ilaçlar kana sulandırır ve kanamaya sebep olabilir.
- Çok az görülüyor olsa bile, küçük gebeliklerde rahim ağzı çok dar olduğu zaman kürtajdan sonra rahim içinde kan birikir. Bu durumda, servikal kanaldan rahat çıkmaması sebebiyle kramp tarzında kanamalar meydana gelebilir.
Kürtajdan sonra kanama ne kadar sürer, kaç gün sürer kürtaj sonrası kanama süresi ne kadardır?

Kürtajdan sonra kanama en sık görülen bir olaydır. Kürtajdan sonra kanama normal bir belirtidir. Ancak bu kanamanın belirli bir süre gelmesi normal kabul edilmektedir. Kürtajdan sonra yoğun kanama tehlikeli olabilir doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Bir çok kadının kürtajdan sonra yaklaşık olarak iki hafta süren hafif bir kanaması olabilir. Fakat, cerrahi kürtajdan sonra kanamanın olmaması da muhtemel bir durumdur. Bu tamamen normal bir durumdur. Yani özetlememiz gerekirse; kürtajdan sonra kanama ortalama olarak 15 gün yani iki hafta kadar sürmektedir.
Kürtaj sonrası kanama nasıl durdurulur? Neler yapılabilir?
Kürtajdan sonra meydana gelen kanama son derece normaldir. İki hafta kadar sürer. Kürtaj sonrasında meydana gelen kanama, kürtaj işleminin başarılı olması adına beklenen ve normal görülen bir sonuçtur. Bu sebepten dolayı, kürtaj yaptırdıktan sonra vajinada oluşacak kanamayı durdurmak ve kendinizi rahatsız etmek için bazı konulara dikkat etmeniz gerekebilir. Bu konular ise;
- Kürtajdan sonra kesinlikle spordan ve yorucu iş yapmaktan uzak durmalısınız. Ağırlık kaldırmamalısınız.
- Kürtaj sonrası kanamalarda kesinlikle tampon kullanmamalısınız. Bunun yerine ped kullanabilirsiniz.
- Doktorunuzla görüşmeden ve konu hakkında bilgi almadan cinsel ilişkiye girmemelisiniz.
- Kürtaj sonrasında doktorunuzun tavsiye ettiği tüm yönergeleri birebir olarak kullanmalı ve dikkat etmelisiniz. Bu konuda çok naif davranmalı ve doktorunuzun sözünden çıkmamalısınız.
Kürtajdan sonra iki haftayı geçmesine rağmen yoğun bir kanama yaşıyorsanız mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçin. İki hafta sonrasında meydana gelen kanamalar tehlikeli olabilir.