Can dostumuz kedilerin evde rahat bir şekilde doğum gerçekleştirebilmesi için yapmanız gereken bir takım unsurlar bulunuyor. Hamile olan kediniz yavru vermeyi bekliyorsa, burada sizlere sunduğumuz rehberimizi kullanarak kedinizin doğumuna yardımcı olabilirsiniz. Yavru kediler dünyaya gelmek üzereyken, doğum günü yaklaştığında veya geldiğinde hazır ve kendinizden emin olmalısınız. Evde kedinizin doğumunu gerçekleştirebilmek için steril ve sağlıklı bir ortamda doğum yapmasını sağlamanız gerekiyor.
Öncelikle kedinizin doğum yapması için ortam uygun hale getirmeli ve hazırlamalısınız. Kedinizin hamileliğinin sonuna gelen ve kendini belli eden bir hale gelmesinin ardından ona yardımcı olabilmeniz için ortamın mümkün olduğunca temiz olması gerekir. Dişi kediler hamileliğin son iki haftasında saldırganlık belirtileri gösterebilirler. Bu sebepten dolayı onu yalnız bırakıp çocuklarından uzak tutmanız gerekiyor. Kedinizin daha rahat hissedebilmesi için hipo terme riskini düşürmek gerekiyor. Bunun içinde oda sıcaklığını 22° civarına ayarlamanız gerekir. Hamile bulan kedinizin doğum yapabileceği bir yuva kutusu hazırlarsanız daha iyi olur. Böyle yaptığınız taktirde yavruların düşmemesi için yeterince uzun ve anne kedinin yana yatması için yeterli büyüklükte bir karton kullanmanız gerekir. Kullandığınız bu karton kutunun içine bence plastik daha sonra da kirlenirse daha rahat ve kolay bir şekilde çıkarabileceğiniz bir gazete serin ve üzerine bir battaniye örtün. Gerekirse bu kutunun içerisine bir lamba koyabilirsiniz. Bu şekilde kutunun içerisine ortalama olarak 30° sıcaklığa ulaştırabilirsiniz.
Eğer bir kediniz varsa ve kendisini doğuma hazırlamak istiyorsanız sizlere bununla alakalı birkaç bilgi vereceğim. Kedilerin doğum yapmasını görmek, buna tanık olmak gerçekten insana çok farklı duygular yaşatıyor. Bu insana gerçekten mucizevi bir şey gibi geliyor. Öncelikle kedileriniz hamilelik sürecinde bir çok farklı durum gösterebilir. Eğer kediniz normalde çok cana yakın, sevecen bir kedi ise hamilelik sırasında çok agresif ve huysuz bir kediye dönüşebilir. Ya da normalde çok agresif ve huysuz ise hamilelik sırasında çok sevecen bir hale bürünebilir.
Kedinizdeki bu değişiklikler tamamen normaldir. Doğumdan sonra tekrar kendine gelecektir. Bu yüzden bu konuda endişelenmeyin. Bunun yanı sıra hamileliğin 4. Haftasından itibaren kediniz sürekli olarak yavruları doğrabileceği, kendini güvende hissedebileceği kıytı köşe arayış içerisine girer. Eğer kediniz böyle bir yer arayışında ise ve bulamıyorsa ona yardımcı olabilirsiniz. Eğer salonda koltuğunuz Bazalı ise ve kedinizin giriş yapabilecek bir açık var ise kendini sürekli olarak oraya girip çıkabilir. Bu demek oluyor ki kediniz doğum yaptıktan sonra ve doğum esnasında orada bulunacaktır.
Eğer evinizde böyle bir alan yok ise kendisini küçük bir kulübe ya da küçük bir ev yapabilirsiniz. Etrafı kapalı, kendini güvende hissedebileceği bir yer ister. Herhangi bir çarşaftan da bir çatı yapabilirsiniz. Bu tarz yerlerde kendisini seveceği bir yer olacaktır. Kediniz doğum yapacağı zaman bunu zaten hallerinden hareketlerinden anlarsınız. Sürekli olarak bağırarak evde gezmeye başlar. Karın sancıları tutar ve kasılmaya başlar. Böyle bir durumu fark ettiğiniz zaman kendisini biraz rahat bırakın.
Bu sırada vajina bölgesinden Et parçacıkları gelebilir. Kediniz büyük ihtimalle bu et parçacığını yiyecektir. Bu et parçaları geldiğin zaman kesinlikle endişelenmeyin. Tamamen normal bir durumdur. Bırakın kediniz o parçaları yesin. Kendinizi kucağınıza alarak ya da herhangi bir yumuşak battaniye üzerinde yatırarak karnını ovala iyi bilirsiniz. Bu durum onların kasılmalarını çok rahatlatacaktır. Kedilerin doğumu birkaç saatlik bir süre içerisinde yayılır. Bu yüzden kendisi gidip gelip size karnını ovalatabilir.
Doğum Sırasında Yapmanız Gerekenler
Doğum başladığı Zaman kedinizin vajina bölgesinden gelen bebek kedilerin ayaklarını göreceksiniz. Bu durumda merak etmeyin. Belirli bir süre içerisinde bebek kedinizin tamamı anne karnından çıkmış olacaktır. İlk ediniz doğduktan sonra diğerleri yarım saat ile 2 saat arasında gelecektir. Bebek kediler ilk doğdukları anda anneleri dönüp kendilerini yalamaya başlıyor. Böylelikle bebek kedilerin içerisinde bulunmuş olduğu zar yırtılıyor. Anne kediniz bu Zarı yiyor.
Eğer anne kediniz paniklediyse ve bebeği bırakarak kaçtıysa o zaman Zarı kendi ellerinizle yırtmanız gerekebilir. Ya da bu tarz bir durumda sakin davranarak anne kedinize alarak yavru kedinin olduğu yere tekrardan getirin. Böylelikle kendisi onun kokusunu aldığı zaman Zarı yiyecektir. Sonrasında ise birkaç dakika içerisinde bebek kedinizin nefes aldığını fark edeceksiniz.