Balgam, pek çok nedene bağlı olarak göğüs boşluğunda oluşmuş bulunan kümülatif bir tükürük çeşididir. Soğuk algınlığı, grip, nezle benzeri belli bir mevsim hastalığına sahip değilseniz balgam daha ciddi bir hastalık yüzünden oluşabilir. Fazla sigara kullanımı, alkol tüketimi benzeri solunum yoluna zarar veren pek çok etken madde göğüs boşluğunda balgam oluşturabilir. Balgamın bir oldukca değişik rengi olabilir. Sarı, yeşil, beyaz, saydam, siyah ve kahverengi balgam çeşitleri olarak ayrılır. Her balgam türünün kendine özgü bir mukozası ve kendine özgü bir durumu vardır. Kahverengi balgam kişinin kendisini tedirgin ettiren pas görünümlü bir balgamdır.
Siyaha yakın bir renk olarak görünen kahverengi balgamın altında yatan pek çok mesele olabilir. Çoğunlukla kalıntı olarak mukozalaşmış kırmızı kan veya pembe kan renklerinin paslaşmış hali olarak da bilinir. Kahverengi balgam görülen kişide, paslı bir balgam görünümü oluşur. Açık kahverengi veya oldukca kümülatif bir kahverengi olarak ayrılabilir. Bu balgam çeşidi aslına bakarsak çoğu zaman vücutta oluşmuş eski kandır. Kısaca kırmızı olarak veya pembe olarak bekledikten sonrasında vücuttan atılırken kahverengi benzeri görünür.
Kahverengi Balgam Sebep Olur?
1. Nefes Darlığı
Nefes darlığı kişinin nefes alma yetkisini azaltan can sıkıcı bir durumdur. Hasarlı hava yollarının iyi emek harcamaması sonucunda oluşmuş bulunan bu hastalığın temelinde hava tüpleri yatar. Nefes darlığı bir oldukca soruna bağlı olabilir. Lakin tüm problemler boğazlarda kahverengi balgam oluşmasını sağlayabilir. Yamuk burun, burun kemiğinde eğrilik benzeri bir oldukca mesele nefes alınmasına engel olur. Boğazlarda biriken mukoza tabakası renk değiştirebilir ve kahverengi olarak geri döner.
2. Mantar Alerjisi
Birtakım mantar çeşitleri toprakta, nebat üstlerinde belkide çürüyen nebat örtüsünde dahi çıkar. Şayet mantar alerjiniz var ise bu akciğerinizi rahatsız eder. Rahatsız olan akciğerler boğazları kahverengi balgam ile doldurur. Şayet kistik fibroz veya astım benzeri rahatsızlıklar da var ise doktora gidilmelidir. Biriken kahverengi balgam devamlı gelmeyecektir. Lakin alerji başladığı veya mantar yendiği zamanda yapışkan bir balgam birikecektir. Buna çözüm olarak tabip muayenesinden sonrasında, antifungal ilaçlar alabilirsiniz.
3. Sigarayı Bırakmak
Sigarayı bıraktıktan ortalama bir veya iki hafta sonrasında akciğerler kendini tazelemeye ve yenilemeye adım atar. Bu yenilik esnasında akciğerler çalışır. Akciğerlerde bulunan kahverengi katranlar temizlendikçe zaman içinde kahverengi balgam olarak ağız yöntemiyle gelmeye adım atar. Bu durum birkaç hafta sürebilir fakat fena bir durum olarak anılmaz. Bu durumu en az seviyeye indirmek için sigarayı bıraktığınız zamandan başlayarak sıhhatli yiyecekler tüketin, kucak dolusu su için ve kahverengi balgamın rahatsız etmemesi için havayı nemlendirin. Gene de öksürüğünüz bir aydan uzun bir süreye ulaşmış buna ek olarak kahverengi balgamla birlikte kümülatif bir kan geliyorsa acilen doktora gitmeniz gerekmektedir.
4. Hastalıklar
Kahverengi balgamın altında yatan pek çok hastalık vardır. Şahıs her kahverengi balgam gördüğünde hasta olması kati değildir. Sadece emareleri var ise ve kendinden kuşku ediyorsa tabip muayenesine gidebilir. Bakteriyel pnömoni, zatürre, akciğer apnesi, kistik fibroz, koah benzeri bir oldukca akciğer hastalığı kahverengi balgam oluşumuna uygun ortam yaratır.
Bakteriyel Pnömoni
Bakteriyel pnömoni halk içinde zatürre olarak malum hastalıktır. Zatürre, akciğerde bulunan hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolması rahatsızlığıdır. Bakteriyel pnömoni bulaşıcı bir hastalıktır. Pek çok virüs, bakteri ender olarak mantar enfeksiyonları ile oluşmuş bulunan bir iltihaplı sıvı birikmesidir. Belkide kahverengi balgamın görüldüğü 0-4 yaş arası grup bebeklerde vefat riski daha fazladır. Bakteriyel pnömoni çoğu zaman bağışıklığı zayıf kişilerde veya yaş grubuna bağlı olarak daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. 65 yaş üzerinde ve 0-2 yaş grubu bebeklerde görülme olasılığı en yüksek yaşlar olarak belirlenmiştir. Lakin buna bağlı kalmayarak her yaşta da görülebilen bir hastalık olduğundan kahverengi balgam ciddiye alınmalı ve bir veya daha çok olduğu zamanlar tabip müdahalesi yaptırılmalıdır.
Bakteriyel Bronşit
Bakteriyel bronşit, akciğerlere hava taşımakla görevli olan zarın iltihaplanması durumudur. Genel anlamda kahverengi balgamın en belirgin sebeplerinden birisidir. Akut veya kronik olarak ayrılır. Akut bronşit, genel olarak grip, kızamık, boğmaca belkide tifo benzeri pek çok hastalığın yanına eşlik edebilir. Lakin kronik bronşit, akut bronşite gore daha ciddi ve iyileştirme edilmesi ihtiyaç duyulan bir rahatsızlıktır. Bakteriyel bronşitin öksürüğü oldukca yoğundur ve balgamla birlikte görünür. En büyük emaresi olan kahverengi balgamın en sık görüldüğü hastalık türlerindendir.
Kistik Fibroz
Kistik fibroz ırsi bir hastalıktır. Doğumdan başlayarak oluşmuş bulunan bir hastalık olarak bilinmektedir. Solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sisteminin içinde bulunan mukus ve ter bezlerini {etkileyen} bir hastalıktır. Bu hastalık bir oldukca organı etkileyebilir. Bilhassa akciğer, karaciğer, pankreas ve bağırsaklar benzeri bir oldukca organı etkilemektedir. Bu hastalığa bağlı kişilerde sahip oldukları mukus seviyesi kalınlaşıp oldukca çok fazla yapışkan bir hal alır. Kişinin bu sebepten dolayı nefes alıp verimi zorlaşır. Nefes alıp vermekte zorluk çeken şahıs akciğer enfeksiyonu benzeri hastalıklar yaşar. Emareleri içinde tuzlu terleme, inatçı öksürük benzeri sebepler vardır. Buna ek olarak kahverengi balgam bu hastalığa eşlik edebilir.
Pnömokonyoz
Pnömokonyoz özetlemek gerekirse akciğerde inorganik adıyla malum tozların birikmesi ve vücudun buna karşı geliştirdiği bir reaksiyondur. Kahverengi balgam sebepsiz yere aslına bakarsak fazla tozdan da olabilir. Pnömokonyoz hastalığında kaçınılmaz bir toz vardır. Kişinin bilhassa geçmişinde toz dolu bir işte emek verme öyküsü var ise veya her gün yapmış olduğu rutinler fazla toz barındırıyorsa şahıs bu hastalığa yakalanabilir. Tozdan uzak durmanın mühim olduğu bu hastalıkta şahıs tozlu bir işte çalışıyorsa buna karşı önlem alarak çalışmalı ve tertipli olarak tabip muayenesine giderek kendini denetim ettirmelidir.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı
Özetlemek gerekirse adıyla Koah olarak malum bu ciddi hastalık başlıca vefat sebeplerinden önde gelen hastalıklar içinde bilinir. Koah hastalığı ciddi bir sorundur. Bu hastalık esnasında şahıs akciğerlerine solunum yolu ile almış olduğu nefesi basit bir halde dışarı doğru veremez. Koah hastalığına pek çok hastalık eşlik edebilir. Koah oluşumunun en mühim sebebi sigara tüketiminin fazlalaşmasıdır. Evvelinde çoğunluk erkeklerdeyken artık bayanlar ve erkekler aynı hastalığa sahip durumdalar.
Koah öldürücü ve tehlikeli bir hastalıktır. Boğazlarda kahverengi balgam, mukuslu bir katman oluşumuna izin verir. Kahverengi balgama ciltte solgunluk, öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, depresyon, halsiz hissetme, ayaklarda ve ellerde şişme, ileri zamanlarında istenmeyen kilo kaybı benzeri problemler birlikte rol alır.
Akciğer Apnesi
Akciğer apnesi kahverengi balgamın emare olarak gösterildiği bir öteki hastalıktır. Bu hastalık akciğer iltihabı olarak da kabul edilir. Akciğere pıhtı atması durumu, veya akciğere besin yada sıvı kaçması durumunda kişide akciğer apnesi oluşmaktadır. Apsenin meydana gelmesinde rol oynayan mikroplar ve bunlar sonucunda oluşmuş bulunan akciğer enfeksiyonu olduğu süre burada bulunan hücreler ölür.
Bu yıkım sebebi ile akciğerde bir doku kaybı oluşur ve içerisi iltihaplı sıvıyla dolar. Hemen sonra etrafı belirli hücreler tarafınca sınırlandırılır. Bağışıklık sistemi zayıf, beslenmesi düzensiz, kanser hastası insanlarda görülebilir. Emareleri içinde kahverengi balgam, ender olarak değişik renklerde balgam veya ateş, öksürük, nefes darlığı benzeri emareler görünür.
Bronşektazi
Bu hastalık türünün temel sorununda hava tüpleri yatar. Akciğerde bulunan hava tüpleri, normale gore daha oldukca hasar görür. Hava yolları hasar gördükçe genişlemeye adım atar. Genişleyen ve büyüyen hava tüplerinin içinde oldukca sayıda mukoza birikmeye adım atar. Başlıca birikmeye başlamış olan renkler kahverengi balgamı oluşturur.
Kahverengi Balgam Nasıl Atılır?
Kahverengi balgamın altında pek çok hastalık yatabilir. Bu sebepten dolayı hastalık olma ihtimalini bilmek için şahıs ilk olarak boğazını temizlemeli, gargara yaparak balgamdan arınmalıdır. Şu sebeple bu balgam hastalık değil kırmızı kan veya pembe kan birikmesi olabilir. Lakin bütün boğazı temizledikten sonrasında yine kahverengi balgam görünüyorsa şahıs de büyük olasılıkla altta yatan bir hastalık olabilir.
1. Havayı Nemlendirin
Evlerde bulunan rutubet oranı bilhassa sıcak ve soğuk havaya gore değişiklik gösterir. Kahverengi balgamın oluşumu havada ki neme bağlı olabilir. Bu sebepten dolayı ilk önce hava nemlendiricisi satın alabilirsiniz. Nemli hava boğazların tahriş olmasını engeller. Kafi rutubet boğazlara solunum yöntemiyle girmiş olduğu anda kahverengi balgam oranı en az seviyeye iner.
Şayet bir hava nemlendiricisine sahip değilseniz, boğazınızı büyük bir kap içerinde buharlaşmakta olan su dolu kabın içine yaklaştırın. Hemen sonra nefes alıp verin. Bunu yaparken etrafın kapalı olmasına ve buharın direkt boğazınıza gittiğinden güvenli olun. Ortalama on beş dakika bu biçimde bekledikten sonrasında veya buğu Tamamıyla kaybolduktan sonrasında yüzünüzü silin.
2. Boğaz Gargarası
Kahverengi balgamın en naturel iyileştirme şekillerinden birisi ise tuzlu gargara yapmaktır. Tuzlu gargara boğaz tahrişini en az seviyeye indirir. Ortalama bir bardak suya ortalama olarak bir çay kaşığı kadar tuz atın ve tuz çözülene kadar iyice karıştırın. Tuz Tamamıyla çözüldükten sonrasında ağzını iyice doldurun ve kafanızı yukarı doğru kaldırarak gargara yapın. Bu gargara bilhassa boğazda bulunan kahverengi balgamı hedef alır. Bu şekilde solunum yollarında bulunan sümüksü yapıdan sizi kurtarmış olur.
3. Su İçmek
Kahverengi balgam öteki balgam çeşitleri benzeri yapışkan ve sümüksü kıvamdadır. Bu yapışkanlığı azalttığınız süre mukuslu yapıyı incelterek yok edebilirsiniz. Mukusun boğazlardan arınması için günde ortalama iki litreye yakın su içebilirsiniz. Su tüketimi boğazda bulunan problemleri en az seviyeye indirir. Doğru zamanda su tüketimi zaman içinde solunum yollarında bulunan yapışkan tabakayı daha akışkan bir hale balgam, pek çok nedene bağlı olarak göğüs boşluğunda oluşmuş bulunan kümülatif bir tükürük çeşididir.
Soğuk algınlığı, grip, nezle benzeri belli bir mevsim hastalığına sahip değilseniz balgam daha ciddi bir hastalık yüzünden oluşabilir. Fazla sigara kullanımı, alkol tüketimi benzeri solunum yoluna zarar veren pek çok etken madde, göğüs boşluğunda balgam oluşturabilir.
4. Balgam Kültürü
Balgam kültürü, her türlü balgamın altta yatan sebebini öğrenmek için meydana gelen bir hastane testidir. Kahverengi balgam şayet fazla geliyor ve bir türlü bitmiyorsa balgam kültürü yaptırılabilir. Balgam kültürü yaptırmak zor bir durum değildir.
Nasıl Yapılır?
Ilk olarak balgam kültürü yapılmadan dikkatli olunması gerekenleri ne olursa olsun tabip tarafınca söylenir. Bu testten ilkin kesinlikle herhangi bir gargara veya boğaz açıcı benzeri iyileştirme şekilleri uygulanmamalıdır. Şu sebeple bu benzeri durumlarda boğazlarda bulunan balgam bakterilerinin bir bir çok ölür ve tabip tarafınca doğru netice bulmak zor olabilir.
Takma diş var ise balgam kültüründen ilkin çıkarılır. Yeme içmenin kesilmesi tabip tarafınca söylenir ve şahıs buna gore beslenmesini tamamlar. Kontrol esnasında şahıs bir kez dolu su ile ağzını çalkalar. Hemen sonra derin bir nefes alır ve balgam örneği için şiddetli bir halde öksürür. Şayet balgam örneği çıkmakta zorlanırsa tabip eliyle göğüs bölgesine dokunur ve burada bulunan balgamı yumuşatarak boğazdan çıkmasını sağlar. Bu kontrol neticeleri ortalama bigün ile yedi gün içinde değişiklik izah edebilir.
5. Bitkisel Yağlar
Bitkisel yağlar güvenilir bir yerden alındıktan sonrasında kahverengi balgam için kullanılabilir. Mühim olan kısım yağların kesinlikle içilmemesi ve yeterli yağ alındıktan derhal sonrasında sadece solunum yolu ile tedavisinin uygulanmasıdır. Almış olduğunuz yağ keskin yağlar olmalıdır. Şu sebeple solunum yoluna her yağ tesir etmeyecektir. Soluduğunuz ortamı temizledikten sonrasında kullanacağınız yağı dökün. Hemen sonra bol miktarda soluyun.
Kahverengi Balgam Söktürücü Bitkisel Yağlar
1. Okaliptus Yağı
Okaliptus yağı bilhassa öksürük ve balgam için kullanıldığında pozitif sonuçlar veren naturel bir yağdır, doğrudan olarak içilemez. Bu sebepten dolayı solunarak bir iyileştirme uygulanabilir. Bu yağı doğru kullanmak ve kahverengi balgamı sökmek için yatmadan derhal ilkin uyuduğunuz odaya ortalama beş on damla kadar okaliptüs yağı dökün.
Kahverengi balgama ek olarak öksürük benzeri problemler var ise göğsünüze iki damla kadar sürebilirsiniz. Bu yağın içinde bulunan maddeler her bakımdan naturel olsa bile kırılgan yada alerjik tepki gösterme riski olan vücutlara fazla tesir yapabilir. Bunu önlemek için vücudun ufak bir bölgesine uygulamak gerekmektedir. Okaliptus yağını iki yaşından ufak bebeklerden uzak tutmak gerekmektedir.
2. Nane Yağı
İçerisinde bulunan mentol içinde ne olduğu ve antibakteriyel özellikleri ile kahverengi balgamı sökmeyi hedefler. Ek olarak içinde bulunan viral özellikler boğaz ve sinüs temizliği bakımından oldukca yararlıdır. Nane yağı solunum sisteminde bulunan balgamı alır ve kişiyi büyük seviyede rahatlatır. Doğru kullanımı son derece mühim olan nane yağı doğrudan olarak içilmemelidir. Bunun yerine uyunacak olan odaya veya burnun derhal alt kısımlarına azca bir oranda dökülmeli ve hava yöntemiyle solunarak tedavisi yapılmalıdır.
İki yaşın altında ki bebeklere tehlikeli olabilir bu sebepten dolayı onlardan uzak tutulmalıdır. Daha çok rahatlama ve ferahlık hissiyatı için boğazınıza veya alerji olmayacağınızdan eminseniz doğrudan olarak göğüs bölgesine sürüp uyuyabilirsiniz.
3. Limon Yağı
Limon yağı içinde bulunan etken maddeler yardımıyla kahverengi balgam oranını gözle görünür seviyede azaltır. Doğrudan olarak bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefler. Fazlaca kuvvetli etkilere ve faydalara sahip olan limon yağının vücut ve solunum yolu hastalıklarına oldukca yararı vardır.
Balgam söktürücü tesirini kullanmak için uyuduğunuz odaya beş on damla kadar döküp soluyabilirsiniz. Göğsünüze veya boğazınıza uygulayabilirsiniz. Limon yağı içinde antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikler taşır. Bu şekilde kahverengi balgam oranını en az seviyeye indirir. Şayet altta yatan bir mesele yoksa Tamamıyla iyileşmeye yardım edebilir.
4. Kekik Yağı
Kekik yağı içinde bulunan etken bileşenleri ve mantar öldürücü tesiri yardımıyla kahverengi balgamla savaşmayı hedefler. Tertipli kullanımda balgam oranını en az seviyeye indirir. Boğazınızı nemlendirmeye destek sunar. Bu özelliklerinden yararlanmak için uyuduğunuz odaya beş on damla kadar döküp soluyabilirsiniz. Ufak bebeklerde duyarlılık oluşturma riskine karşı onlardan uzak tutulmalıdır. Kekik yağı balgama karşı antibakteriyel özellikler gösterir. Solunum yollarında yaşanmış olan bir oldukca soruna balgama ek olarak öksürük benzeri durumlara destek olacaktır.
5. Biberiye Yağı
Biberiye yağı oldukca keskin bir yağ oluşu ile birlikte boğaz açıcı özelliği ile bilinir. Balgam söktürücü tesiri olan biberiye yağı kahverengi balgamı tertipli kullanım sebebi ile yok edecektir. Biberiye yağının bu özelliğinden yararlanmak için uyuduğunuz odaya beş on damla kadar döküp soluyabilirsiniz. Fazlası gözleri sulandırabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Alerjik bir tepki göstermiyorsa tesirini hızlandırmak için şişesini koklayabilir ve göğüs bölgesine sürebilirsiniz. Fazlaca etkili bir yağ olan biberiye yağı dört yaşından ufak çocuklar zararı dokunan olabilir. Bu sebepten dolayı soluduğunuz ortamda yalnız olmak da yarar vardır.
6. Jojoba Yağı
En etkili bitkisel yağlardan önde gelen jojoba yağı, bronşitte ve balgamlı öksürükte sıkılıkla kullanılan ve etkili olan yağlardan birisidir. Göğüs kafesine masaj yaparak kullanılabilen bu esansiyel yağ, tülbent ile örtüldüğünde tesiri artar, bu sayede balgamlı öksürüğün daha acele atılmasına destek sunar.
7. Sarıçam Yağı
İçerdiği uçucu yağlar yardımıyla balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bununla birlikte bronşit, KOAH ve Astım hastalıklarının da tedavisinde sıkılıkla kullanılmaktadır. Bu tıbbi nebat günde 1 yada 2 kere göğüs bölgesine sürülerek uygulanabilmektedir.
Kahverengi Balgam Söktürücü Kürler
1. Bal ve Acı Biber Şurubu
Bal ve acı biber şurubu ek malzemelerle birleşerek oluşmuş bulunan bir kürdür. Kahverengi balgamı anında söküp alabilir. Bunun için limon suyu, bal ve zencefil bir tencerede kaynatılır. Kaynamaya başladıktan derhal sonrasında acı biber ekleyip ocaktan alın. Soğuduktan derhal sonrasında bekletilmeden cam bir şişeye ilave edin. Tok karnına günde bir veya iki kaşık kadar kafi olacaktır.
2. Tere Kürü
Kaynamakta olan ortalama yarım litre suya on beş ile yirmi tane arası tere sapını ilave edin. Peşinden ortalama üç dakika süresince haşlamaya bırakın. Hemen sonra birazcık beklemeye alın ve demlenmeye bırakın. Hazır olan tere kürünü süzgeçten geçirin ve yiyeceklerden ilkin ortalama iki üç saat ilkin veya sonrasında için.
3. Karabiberli Bal
Karabiberli bal kürü balgam söktürücü özelliği ile malum kuvvetli bir tariftir. Bu kürden yararlanmak için göğüs bölgesine sürmek gerekmektedir. Kahverengi balgamdan kurtulmak için karabiber ve balı karıştırdıktan derhal sonrasında göğüs bölgenize uygulayın. Masaj yaparak uygulamak daha çok rahatlama sağlar. Hemen sonra üzerini bir tülbent yardımı ile sarın ve ortalama iki saat beklettikten sonrasında sudan geçirin.
4. Bal ve Soğan Şurubu
Soğanlar minik minik doğrandıktan sonrasında üstüne evvelinde karıştırılmış bal ve beyaz şarap üstüne dökülmelidir. Karışım birkaç gün bekletildikten sonrasında tüketilmeye hazır hale gelir. Solunum sorunlarını çözmek için birebir olan bu karışım günde 1 veya 2 kere tüketilebilir. Karışımın içinde virüsleri, bakterileri ve mukusu azaltan balgam sökücü ve antibiyotik özellikleri bulunmaktadır.
5. Elma, Bal ve Limon Tarifi
Elmalar pişirilip püre haline getirildikten sonrasında bal ve limon suyu üstüne eklenmelidir. Birazcık bekletildikten sonrasında tüketilmeye hazır hale gelir. Elma, bal ve limon suyu kullanarak hazırlanan bu karışım günde 2 kere içilebilir. Hem çocuklarda hem yetişkin bireylerde öksürüğü azaltmak için balgam sökücü olarak rahatça kullanılabilir. . İltihap sökücü özelliği yardımıyla hava yayınlarını açarken mukus birikimini azaltmaya yardım eder.
6. Karaturp Tarifi
Karaturbun içinde bulunan rafanol isminde kükürtlü uçucu yağın mikrop giderici özelliği bulunmaktadır. Balgam yumuşatıcı tesiri olan bu yağ, balgamın atılmasına da destek sunar. Dilimlendikten sonrasında üstüne bal dökülmeli sonrasında balla beraber suyu akarak şurup halini almalıdır. Gün içinde 5-10 tatlı kaşığı tüketilebilir.
Kahverengi Balgam Söktürücü Nebat Çayları
1. Kekik Çayı
Bal ile tatlandırılarak da içilebilecek olan kekik çayı, boğazı yumuşatırken, mukus tabakasının oluşumuna engel olmaya destek sunar. Günde 1-2 olarak bardak tüketilebilir.
2. Okaliptus Çayı
Bilhassa boğazda biriken balgamın atılmasına destek olan okaliptüs çayı, öksürüğü hafifletir ve boğazı yumuşatır. Bununla birlikte aynen nane çayı benzeri okaliptüs çayının da buharının solunması ciğerlerin ve solunum yollarının açılmasına yardım eder.
3. Nane Çayı
Öksürüğün geçmesine destek olan nane bununla beraber boğazı da yumuşatır. Nane çayının sadece içimi değil buharı da oldukca faydalıdır. Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardım eder. Ciğerleri temizlerken balgamın atılmasını kolay hale getirir.
4. Anason Çayı
Anason çayı balgamın öksürükle vücuttan atılmasını hızlandırırken ciğerlerin yumuşamasına yardım eder. Günde 1 veya 2 kere tüketilebilir.
5. Melek Otu Çayı
Melek otu çayı soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve ateşi düşürmek için kullanılan bitkiler içinde bulunmaktadır. Melek otu kökü akciğerleri ısıtır ve uyarır, bu sayede balgamın vücuttan atılma süreci hızlanır. Melek otu çayı günde 1-2 kere tüketilebilir.
6. Rezene Çayı
Bilhassa bronşit sebebiyle oluşmuş bulunan kuru öksürüğe iyi gelen rezene çayı, boğazın yumuşamasına destek sunar. Hazır olarak yada demlenerek kolaylıkla hazırlanabilecek olan rezene çayı günde 1 yada 2 kere tüketilebilir.
7. Meyan Kökü Çayı
İltihap önleyici özelliği olan meyan kökü, balgam söktürücü özelliği yardımıyla de astım, bronşit ve solunum sistemi ile ilgili öteki bütün hastalıklara son derece iyi gelmektedir. Meyan kökü çayı günde 1-2 bardak tüketilebilir.
Ne Süre Doktora Gidilmeli?
Kahverengi balgam altında yatan bir oldukca hastalık barındıran bir sorundur. Bu problemi en az seviyeye indirmek için kendinizi gözlemlemeli ve şayet geçmiyorsa doktora gitmelisiniz. Bu sorunla ilk kere karşılaşıyor ve durduramıyorsanız acilen tabip muayenesi almanız yeterli olacaktır.