Hurma Rejimi Nedir?
Hem sıhhatli olmak hem de kısa bir müddet içerisinde zayıflamak istiyorsanız, hurma rejimi ile ideal kilonuza ulaşmanız için süratli bir çözüm olacaktır. Hem tatlı, hem karbonhidrat, hem de rejim mi? kabul edebilirsiniz. Tatlı olmasına tatlı fakat mükemmel bir antioksidan.
Hurma Rejiminin Yararları
Hurma Meyvesi Gıda Değeri
- Yüksek oranda karbonhidrat (toplam şeker oranı,% 44-88),
- Yağ oranı (% 0.2-0.5),
- 15 tuz ve mineral,
- Protein (% 2.3-5.6) içinde),
- Vitaminler ve yüksek oranda rejim lifi (% 6.4-11.5).
- Hurma eti% 0.2-0.5 yağ içerisinde bulundurur,
- Tohum% 7.7-9.7 yağ içerisinde bulundurur.
- 14 çeşit yağ asidi içerisinde bulundurur, yağ asitlerinin 8 tanesi etli bölümde bulunur.
- Doymamış yağ asitlerinden palmitoleik, oleik, linoleik ve linolenik asitleri içerisinde bulundurur.
- İçeriğinde minimum 15 mineral bulunur. ( bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, potasyum, fosfor, sodyum selenyum ve çinko), (tohumunda alüminyum, kadmiyum, klorür, kurşun ve kükürt ) içerisinde bulundurur.
- Temel flüor içerisinde bulundurur.
- 23 tip amino asit içerisinde bulundurur.
- 14 çeşit rejim lifi (çeşitlilik ve olgunluk derecesine bağlı olarak % 6.4-11.5 içinde).
- Az oranda C vitamini, B (1) tiamin, B (2) riboflavin, nikotinik asit (niasin) ve A vitamini içerisinde bulundurur.
- % 0.5-3.9 içinde pektin içerisinde bulundurur.
Tam bir aden meyvesidir. Tatlı ve karbonhidrat yüklü olmasına karşın, hurma aşağıdaki sebeplerden ötürü süratle zayıflamanıza destek olacaktır.
Yüksek Lif İçeriği
Lif bakımından varlıklı bir besindir. Lif yada iyi karbonhidratlar insanoğlu tarafınca sindirilemez. Kilo yitirilmesine 3 biçimde sebep olur;
Birincisi; lif kalınca bağırsakta besinlerin emilmesini yavaşlatarak, haddinden fazla uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ek olarak kanda glikozun ani yükselmesi de engeller.
İkincisi; yağların tutulmasını ve emilmesini engeller.
Üçüncüsü; lif temelinde iyi bağırsak bakterileri için kısa zincirli yağ asitlerinin üretilmesine destek sunar. Bu bağırsak bakterileri sindirim ve metabolizmanın hızlanmasına destek sunar.
Yüksek Doymamış Yağ Asidi İçeriği
Bütün yağlar vücut için fena değil. Hurmada bulunan doymamış yağ asitleri de bu iyi yağlardandır. Doymamış yağ asitleri, iltihaplanmayı azaltmaya destek olabilir. İnflamasyon, yaralanma, şişme, sağlıksız yiyecek tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzına bağlı ortaya çıkabilir. Fena olan haberse, inflamasyon aşırı kiloluluk, insülin direnci, diyabet, karaciğer hastalığı, vb . ile de bağlantılıdır. Hurma iyi oranda doymamış yağ asitleri içerdiğinden, onları tüketerek, iltihabı azaltır ve kilo alma şansınızı azaltabilirsiniz.
Protein Deposu
Hurma, protein bakımından da varlıklı bir besindir. Proteinlerin sindirimi zor olsa gerek ve kalınca bağırsakta emilim süresi uzun olduğundan tokluk hissiyatı verir. Ek olarak, proteinler kasların oluşturulmasına ve onarılmasına da destek olacaktır.
İyi Bir Antioksidan
Kuru meyveler antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanlar, zararı olan özgür radikallerin temizlenmesine destek sunar. Ek olarak stres ve iltihabı da azaltır. İçeriğinde antosiyaninler, fenolikler ve karotenoidler benzeri antioksidanlar yer almaktadır. Bunlar toksinlerin atılmasına ve metabolizmanın hızının artmasına destek sunar. Bu da kilo yitirilmesine sebep olur.
Anti-Diyabetik Etkinlik
Bu organik şeker ile kan şekeri seviyesi denetim altında tutmaya destek olabilir. Bilim insanları, hurmadaki flavonoidlerin, saponinlerin ve fenoliklerin insülin üretimini teşvik etmeye destek bulunduğunu bulmuşlardır. Şayet, diyabetik iseniz, hurma tüketmeden doktorunuza danışın.
Tatlı İhtiyacı
Bu tatlı var ya ondan nefret ediyorum, fakat oldukca seviyorum onu kaybedemem! Evet, bu şekilde hissedenlere müjde. Hurma tatlı, yumuşak ve yapışkandır. Naturel bir tatlandırıcı olarak fonksiyon görebilirler. Doğrusu, yiyecek sonrası ve tatlı krizi için bir şeyler yapmak istiyorsanız, kilo alma riski olmadan iki tane hurma ile bu ihtiyacınız olan şeyi giderirsiniz.
Hurma Rejiminin Zararları
- İçerdiği şeker oranı yüzünden diyabet hastaları için önerilmez.
- Kilo problemi olanlar günlük 4-6 adetten fazla tüketmemelidir. Kilo aldırdığını korumak için çaba sarfeden uzmanların olduğu bir gerçek.
- Çok fazla tüketime dayalı olarak dalağa zarar verebilir.
- Günlük ihtiyacın üzerinde tüketildiğinde göz ve baş ağrısına sebep olabilir.
- Günde en fazla 21 tane hurma tüketilebilir. Kuru orta boy bir hurmanın kalorisi 42’den fazla değildir.
Hurma Rejimi Nasıl Yapılır?
Hurma, değişik kullanım ve değişik seçeneklerle rejim sıralaması oluşturulacak bir gıdadır. Sabah öğle ve akşam yiyeceklerden bir saat evvel 3 tane yenilerek tokluk hissiyatı oluşmasına sebep olacaktır. Bu da porsiyonlarınızı küçülterek daha sıhhatli beslenmenize sebep olacaktır. Bu biçimde sıhhatli beslenerek kendiniz için de büyük adımı atmış olmuş olursunuz.
Hurma rejiminde günde toplam 21 tane hurma yoğurt yada süt ile tüketilerek meydana gelen bir rejimdir. Hurma içeriğinden ötürü kan şekerini dengeleyerek yağ yakımını hızlandırıp kilo yitirilmesine sebep olur. Süt yada yoğurt ise protein bakımından tesirli bir gıdadır. Proteinlerde tokluk hissiyatı verdiği için hurmayı bu aşamada destekleyerek beraber kuvvetli bir rejim uygularlar. Bu rejimde yoğurt ve hurma haricinde bitkisel yada hayvansal herhangi bir besin tüketilmez.
- Fazla kilo yada bölgesel kilolarınız var ise aşağıda hazırlanmış rejim listelerinden birini seçerek uygulayabilirsiniz.
- Hurma rejiminde ilk olarak kan testi yapmış olup bir hekim yada diyetisyen ile görüşme sağlayarak hurma tüketmenizde bir sakınca olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor.
- Rejime başlandığında kesinlikle takviye edici olması için günlük minimum 20 dakika yürüyüş ve minimum 1,5 – 2 litre su tüketmeye dikkatli olmanız gerekmektedir. 100 gram yaş hurmada 65 kalori vardır.
- Rejim süresi içerisinde kucak dolusu su içebilir, şekersiz olmak kaydıyla yeşil çay ve nebat çayları tüketebilirsiniz.
Püf Noktaları
- Ceviz ve badem ile beraber tercih ettiğiniz öteki kuru meyveleri beraber tüketebilirsiniz.
- Meyve salatası yada rejim tatlı içerisine tatlandırıcı olarak hurma parçaları ilave ederek.
- Hurma tüketmek için sıradışı metot süte eklemektir.
- Yoğurt, muhallebi, sos, içlerine hurma ilave edebilirsiniz.
Süt ve Hurma Rejimi Nasıl Yapılır?
Günlük üç ana 2 ara öğünden oluşur ve toplamda 21 tane hurma tüketilir. Her bir öğünde hurma süt yada yoğurt ile beraber tüketilir.
Yağlı süt eşliğinde 7 taneden oluşmuş bulunan hurmanın emilmesini edinmek ve metabolizmayı çalıştırmasını hızlandırmak için günlük tüketilecek 21 tane hurma ortadan kesilerek su içerisinde bekletildikten sonrasında öğünlerde kullanılmalıdır.
Sıkı bir rejim kategorisine girebilir. Bundan dolayı fazla ödem ve kilo kaybı da kısa süre içerisinde gerçekleşecektir. Bir haftalık bu rejim ile kişinin bünyesine kilosuna bağlı olarak 3 ila 7 içinde kilo kaybının olması mümkündür.
- Hurma, kolesterol ve çok fazla oranda yağ içermez.
- Yemekte yiyeceğiniz yağlı yiyeceklerin yerine aynı kalori oranında hurma ile değiştirebilirsiniz,
- Protein deposu olarak kabul edilir.
- Sıhhatli iyileşme ve sıhhatli kalmak için ihtiyaç duyulan yüksek oranda vitamin içerisinde bulundurur.
- Her gün ihtiyacınız olan yüksek enerjiyi sağlar.
- İçindeki organik şekerler sebebiyle tatlı krizine alternatif olabilir.
- Ek olarak sıhhatli bir atıştırmalık olabilir. Yüksek kalorili ve sağlıksız öğünleri yemeyi engeller.
Yararları Nedir?
Vücudun günlük alması ihtiyaç duyulan gıda ihtiyacının büyük bir kısmını sağlar. Hurma; Lif oranı yüksek besinler içinde yer almaktadır, bağırsak sağlığı ve metabolizmayı hızlandırdığı için destekleyicidir. Potasyum, magnezyum, demir,fosfor, çinko,bakır, kalsiyum, manganez benzeri bir oldukca minerale ve B6, B12 ve C vitamini içerisinde bulundurur. 8 tane yağ asidi 18 tane temel besin maddesine haizdir. Ek olarak tam bir antioksidandır. Antioksidanlar, özgür radikaller tarafınca ziyan olan hücrelerin zararlarını engeller ve korur. İncir ve kuru erik ile karşılaştırıldığında, hurmalar daha yüksek antioksidan kapasitesine haizdir.
Oldukça yönlü bir besin olan hurma içinde ne olduğu ile kilo verdirmenin bununla beraber vücut için gereksinim duyulan bir oldukca mineral ve vitaminlerinde temin edilmesinde alternatif bir besindir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu rejim yalnızca hurma ve süt içerdiğinden mühim birtakım vitamin ve gıdalardan vücut yoksun kalabilir. Alınacak günlük protein, mineral ve vitaminin kafi gelmemesi durumunda kişide bitkinlik halsiz hissetme benzeri emareler olması durumunda rejime devam etmemesi önerilir.
- Yüksek şeker ihtiva ettiği için şeker hastası olan kişiler için yeterli değildir.
- Hamile ve emziren bayanlar hurma tüketebilir ancak rejimi yapmaları yeterli değildir
- Birtakım kişilerde alerjiye neden olabilir. Kızarıklık, kaşıntı benzeri etkide bırakır görülebilir. Bu gibi durumlarda bir hekime gidilmesi önerilir.
- Heperkalemi kandaki potasyum oranının yüksek olmasından kaynaklan bir durumdur. Hurmada da fazla oranda potasyum olduğundan hiperkalemi görülebilir. Bu şekilde bir durumdatüketimine son verilmelidir.
- Lif oranı yüksek olduğundan mide ağrısı ve ishale sebebiyet verebilir.
- Rejime başlamadan evvel bir hekime danışmalıdır.
Uymanız Gerekmekte olan Tavsiyeler
- Bir kaç kilo fazlanız var ve derhal müdahale edip o kilolardan kurtulmak istiyorsanız, yalnızca yedi gün bu rejimi takip edebilirsiniz.
- Daha çok kiloya sahipseniz bu rejimi yedi gün süresince uyguladıktan sonrasında hiç olmazsa yedi gün mola verilmesi gerekmektedir. Bu mola süresince ise vücudun tamamlanmamış kalmış olduğu karbonhidrat ve hayvansal proteinler ek olarak meyve ve sebze tüketebilirsiniz.
- Yiyeceklerden evvel iştah kesmek için 2 tane hurma tüketerek daha az yiyecek yemenizi sağlayabilirsiniz.
- Bu rejim listesini uygulamadan evvel diyetisyeniniz yada doktorunuzla görüşmelisiniz.
- Günlük minimum 2 litre su tüketmelisiniz.
- Her gün minimum 20 dakika yürüyüş yapmak rejime destek verecektir.
Süt ve Hurma Rejimi Sıralaması Örneği
Rejime bir hafta aynı biçimde devam edilir.
Sabah Kahvaltısı
- Saat: 7 – 9 arası : Bir bardak süt yada yoğurt 5 tane hurma,
Ara Öğün
- Saat 12:00: Bir bardak süt yada yoğurt 3 tane hurma,
Öğle Yemeği
- Saat 15:00 :Bir bardak süt yada yoğurt 5 tane hurma,
İkindi Atıştırmalık
- Saat 18:00 : Bir bardak süt yada yoğurt 3 tane hurma,
Akşam Yemeği
- Saat 20:00 : Bir bardak süt ve yoğurt 5 tane hurma
1. Hafta
- Kahvaltı: 2 tane hurma + bir bardak süt (Hurma ufak parçalar durumunda süte ilave edildikten sonra tüketilebilir)
- Öğle yemeği: Yemekten bir saat evvel 2 tane hurma. Izgara balık + yeşil yapraklı sebzeler (az yağ ve limonla tatlandırılabilir) + 1 dilim tam buğday yada kepek ekmek
- Ara Öğün: Atıştırmalık – 1 Fincan yeşil çay + 1 tane tahıllı bisküvi
- Akşam Yemeği: Yemekten 1 saat evvel 2 hurma ve bir bardak süt ızgara yada haşlanmış sebzeler + haşlanmış fasulye
2. Hafta
- Kahvaltı: 2 tane hurma ve bir bardak süt
- Öğle yemeği: Bir porsiyon ızgara balık + sebze çorbası yada tavuk çorbası + 1 dilim tam buğday/kepek ekmek + 1 su bardağı ayran + 2 tane hurma
- Ara Öğün: Atıştırmalık- 1 bardak yeşil çay + 1 tane tahıllı bisküvi
- Akşam yemeği: 2 hurma ve bir bardak süt + mantar / balık / sebzeli tavuk sote
Hurma ve Yoğurt Rejimi Nasıl Yapılır?
Her öğünde 7 tane hurma ve bir kase light yoğurt tüketilmesi gerekmektedir. Şok bir rejim olup, rejim süresince daha farklı bir yiyecek yememeniz gerekmektedir.
Uymanız Gerekmekte olan Tavsiyeler
- Rejim süresince bolca su içerek diyetin etkinliğini artırabilirsiniz.
- Ek olarak yürüyüş ile rejimi destekleyerek daha süratli kilo verebilirsiniz.
- Programda kullanılacak olan günlük hurma miktarı 21 olup bunun üzerine katiyen çıkmayın.
- Rejimde yağı alınmış organik sütten meydana gelen yoğurt kullanınız. Şekersiz yeşil çay yada nebat çaylarından tüketebilirsiniz.
- Hurma yoğurt diyetini bir hafta uygulayın. Kilo sorununa nazaran yedi gün ara verdikten sonrasında rejimi yeniden yapabilirsiniz. Rejim bir haftadan fazla yapılmamalıdır.
- Rejimin tesirini çoğaltmak için günlük tüketilecek olan 21 tane hurmayı ortadan ikiye kesip suda beklemeye alın. Suda bekleyen hurmalar laksatif doğrusu, ishal yapıcı tesiri artıyor ve kalorisi düşüyor. Ek olarak tok tutma özelliği de artıyor.
Hurma ve Yoğurt Rejimi Sıralaması Örneği
Sabah Kahvaltısı
- 1 kase yoğurt ve 7 tane hurma
Öğle Yemeği
- 1 kase yoğurt ve 7 tane hurma
Akşam Yemeği
- 1 kase yoğurt ve 7 tane hurma
(İsteye nazaran yoğurt içerisine oldukca az oranda tarçında ilave edilir.)
Hurma Rejimi Zayıflatır Mı?
Hurma rejimi üstüne kitaplar yazılmış belli prensipleri olan rejimlere benzemiyor. Bu rejim hurmanın lifli yapısı ile metabolizmayı çalıştırması ve kan şekerini dengelemesi ile zayıflamanıza destek oluyor. Hurma şekerli bir besin olmasına karşın yüksek oranda lifli oluşu bağırsak duvarı tarafınca geç emilime haizdir. Bundan dolayı kişiye tokluk hissiyatı verir. Metabolizmayı da hızlandırarak zayıflamaya destek olacaktır. Hurmanın tok tutma, metabolizmayı hızlandırma, düşük kaloriye sahip olması ek olarak yağ hücreleri üstündeki pozitif yönde tesirleri ile yağ yakımını hızlandırarak zayıflatma etkisine haizdir.
Hurma Rejimi Kilo Vermenize Destek Olabilir mi?
- Sıhhatli zayıflamak için uygulayacağınız bu program ile bir ayda kilonuza bağlı 5 ila 7 kilo içinde verebilirsiniz.
- Kilo yitirilmesine destek olabilir, ancak sınırı olan miktarlarda tüketmezseniz kilo almanızda kaçınılmaz olacaktır. Tatlı ihtiyacı ve açlık hissinizi bastırmak için rejim harici günlük olarak 5-6 tane yiyebilirsiniz. Bu biçimde hem atıştırmalık olarak tokluk hissiyatı yaşar iken günlük almanız ihtiyaç duyulan bir oldukca vitamin ve mineralleri de almanızı elde etmiş olmuş olursunuz. Günlük 5-6 adeti geçmemek uygundur.
- Rejim kapsamında ise öğünlere nazaran 3, 5 ve 7 tane hurma tüketilerek yapılır. Bir öğünde fazladan alınan bir hurma öteki öğünde azaltılarak tüketilir. Gün içerisinde toplamda 21 tane hurmayı geçmemek gerekmektedir. 100 gr hurmada 277 ckal olup, azı karar fazlası zarardır.
Hurma Rejimi Sıhhatli Mı?
- Hurma son aşama yararlı ve yan tesirleri kişiye nazaran değişim gösteren kalp sağlığından sindirim sistemine, belkide kanser tedavisinde dahi kullanılan her derde ilaç denen bir besindir.
- Orta büyüklükte bir tane hurma kurusu 42 ckal, yaş hurma ise 23 ckal. ye haizdir. Günlük tüketilecek hurma miktarı kişinin sıhhat problemlerine nazaran farklılık göstermektedir. Tüketilecek hurma miktarı rejim listesine nazaran ayarlanacaktır.
- Hurma rejime bağlı kalmadan porsiyon küçültmek ve tokluk sağlaması için yiyeceklerden bir saat evvel 2 tane alınması tokluk hissiyatı uyandırarak daha az yiyecek yenmesine neden olacaktır. Tatlı krizine alternatif olur.
- Hurma, kan şekerini düzenleyerek iştah azaltma etkisine haizdir. Bunun için 4 taze hurma 2 kuru hurma tüketmek kafi olacaktır. Kalorisini düşürmek için ise hurmayı ikiye bölerek 12 saat suda bekletip tüketmek hem kalorisini düşürecek hem de bağırsaklardan emilmesini kolaylaştırıp, metabolizmayı daha süratli çalıştıracaktır.
- Yorucu ve sıkı diyetlerin aksine son derece sıhhatli ve güvenilir. Bedendeki fazla toksinlerin atılmasını elde eden organik bir antioksidandır. iltihaplanmayı gideren ve yağ asitleri bakımından son derece varlıklı bir besindir.
- Metabolizmayı çalıştırıp, yaşların yakımını sağlayarak kan şekerini dengeleyerek zayıflama prensibine dayanmakta.
- Hurmanın aden meyvesi olması, isminin Kuran’da geçmesi, İslamiyetin ilk zamanlarından beri sindirimi kolaylaştırdığı için kullanılması ve meydana gelen bir oldukca bilimsel araştırma kısa sürede geleceğin besini olarak görülmesine sebep olacaktır.