Erbil, Arabistan topraklarında bulunan Irak Ülkesine bağlı bir başkenttir. Ortalama olarak 1 milyon kişilik bir nüfusa sahiptir. Erbil kentinde tıpkı Türkiye’de olduğu gibi çok fazla meshep bulunur. İrak’a bağlı bir başkent olan erbil, 90’lı ve 2000’li yıllar arasında ufacık bir köy gibiydi. 2000 yılından sonra süregelen 2003 ve 2019 yılları arasında Irak Savaşı’nın başlamasıyla beraber, Erbil’de yapılan petrol ihracatı kötü yönde etkilendi.
Artık erbil kentinde petrol ihracatı yapılmıyordu fakat, daha sonrasında 2005 yılında erbil’de tekrar petrol bulunarak yeniden ihraç edilmeye başladı. Irak Savaşı’nın hemen ardından, Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeden çekilmesinden sonra erbil, 30 Ocak 2005’te Süleymaniye ve Halepçe illerinden parlementer cumhuriyet bir federasyon yapılanması ile birleşerek Kürdistan bölgesel yönetimi’ni kurdu. Dünyadaki bütün Arap ülkelerinde olduğu gibi irak’a bağlı erbil şehrinde tekrar petrol ihraç edilmesi ile beraber, Erbil kentinin ekonomik gücü yeniden yükseldi. Petrolün ihracından sonra erbil şehri alışveriş turizm ve ticaret kenti haline geldi. Irak’a bağlı erbil kenti, Kürdistan bölgesel yönetiminin en yüksek nüfusuna sahiptir. Irak ülkesinin Süleymaniye kentinden sonra ikinci en büyük yüz ölçümüne sahiptir. Erbil ve Süleymaniye ile birlikte Kürdistan bölgesel yönetimi’nin metropol alanını oluşturan bir şehirdir.
2000 li yıllarda Amerika birleşik devletleri ile arasında çıkan savaş neticesinde ekonomik olarak çöküntüye uğramış olan erbil, daha sonrasında 2005 yılında petrol ihracatına başlamasıyla beraber bir çok başarı elde etmiştir. Orta doğu ve basra körfezi ne kıyısı olan ülkeler ile birlikte sürekli gelişme gösteren ve dünya çapında ticari ve kültürel bir merkez gözüyle bakılan kozmopolit bir metropol kentidir. Erbil şehri bütün ekonomik gücünü petrolden almamaktadır. Kendini son derece geliştirmiş olan erbil, sadece petrol sanayisi ile değil aynı zamanda turizim ve hava yolları alanında çok önemli adımlar atmıştır. Erbil son günlerde, çok geniş bir çapa sahip olan inşaat projeleri ile dünyanın ilgisini çeken bir şehir haline gelmiş ve araştırılmaya başlanmıştır.
Konu Başlıkları
Erbil Alışveriş ve Ticaret
Erbil alışveriş ve ticaret konusunda kendisini son derece geliştirmiş bir şehir haline gelmiştir. Özellikle de çok büyük gökdelenleri, iş merkezleri, alışveriş merkezleri ve otelleri ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Biraz önce yukarıda da bahsettiğim gibi zaten havaalanı ve petrol konusunda artık 1.01 şehir haline gelmiştir. İnşaat sektöründe oldukça iddialı bir hale gelmiştir. Erbilde divan erbil oteli, Erbil Rotana, restorasyonu yapılan erbil kalesi, ve sayısız alışveriş merkezleri ile Irak ülkesinin ve dünyanın en geniş ölçekli alışveriş merkezlerine sahip olmuştur. Büyük bir hızla yükselen ekonomisi ile ticaret dalında gelişmeler sağlamıştır. Erbil, en pahalı şehirler sıralamasında Orta Doğu’da çok önemli bir konumdadır.
Irak Kürdistan bölgesel yönetimi’den aldığı bir karar ile bundan 1:30 yıl önce gerçekleştirilmiş olan “bağımsızlık referandumu” sonrasında erbil ile Türkiye arasındaki bütün ticari ilişkiler kesilmiştir. Türk hava Yollarına bağlı anadolu Jetin 21 Mart tarihinde Diyarbakır erbil seferleri yeniden başlatmasından sonra, erbil kentinden çok kalabalık bir iş dünyası heyeti ticaret köprüleri yeniden aralamak için ilk adımları atmıştır. Türkiye’den Erbile ticaret yapmak için çok fazla işadamı gidip gelmeye başlamıştır.
Hükümet yetkililerininde vermiş olduğu onayın ardından, birkaç sene öncesine kadar bölgeye yapılmış olan ortalama 7 milyar dolarlık ihracatın yeniden canlandırması hedeflenmiş ve başarılı olunmuştur.
Erbil Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Erbil gidip gezmek için de çok uygun ve çok güzel bir şehirdir. Erbil nüfusunu Türkmenler, Araplar, Süryaniler, Hristiyanlar ve Kürtler oluşturmaktadır. Orta Doğu ülkelerinin arasında yaşam koşulları en müsait olan ve ekonomik olarak en güçlü olan şehirdir. Bu konuda Erbil’in hemen ardından Süleymaniye gelmektedir.
Erbilde gezilecek yerler
Biraz önce de söyledigim gibi bir gün yolunuz düşer de Erbile giderseniz Erbilde görülmesi gereken bir gezilmesi gereken çok güzel yerler bulunur. Bunların arasında minare park, family alışveriş merkezi, erbil kalesi, Sami Abdurrahman parkı, Majidi alışveriş merkezi gibi bir çok yer bulunmaktadır.
Erbile nasıl gidilir?
Erbile karayolundan gitmek için güzergah üzerinde güvenli olmayan rotalar bulunur. Bu nedenle Erbile gitmek istiyorsanız kesinlikle hava yoluyla gitmenizi tavsiye ediyorum. Adana ve Diyarbakır’dan aktarımsız uçuşlar bulunuyor. Uluslararası havayolu şirketleri ile aktarmalı olarak İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep ve bir çok şehirden uçuşlar gerçekleştirilebilir.
Erbile gittikten sonra orada bulunan mekanları, müzeleri ve gezilecek yerleri ağzınızın tadıyla gezmeniz için araç kiralamanızı tavsiye ediyorum. Erbilde şehiriçi ulaşım genel olarak taksilerle sağlanıyor. Fakat, taksimetre sistemi tam olarak oturmadığından dolayı gideceğiniz yeri önceden söyleyip ona göre pazarlık yapmanız gerekiyor.