Chia Tohumu Rejimi Nedir?
Chia, nane bitkisi üyesi olup, Meksika’da yetişen bir tohumdur. Oldukça eski zamanlardan beri malum bu tohum bilhassa Aztek ve Mayalılar için mühim bir gıda deposu olmuştur. Vakit içinde dini ritüellerden ötürü tüketilmesi yasaklanmıştır. Vakit içinde bu vakadan ötürü kullanımı azalsa da son zamanlarda bilhassa kilo verdirdiği ile ilgili söylemler sonucunda tekrardan tahtına dönüş yapmıştır. Chia, güç ve folklor manasına gelir. Sıcak ve kurak bölgelerde yetişir. Günümüzde ise dünyanın her bir yerinde üretimine başlanmıştır. Bu denli sıhhatli olmasının sebebi de içerisinde omega 3, kalsiyum, protein, lif ve antioksidan bakımından varlıklı olmasıdır.
Chia tohumu için tam tahıllı bir besinmiş benzeri tüketilse de tahıl değildir. Bilhassa diyetlerin vazgeçilmesi olan tam tahıllı besinler, vücut tarafınca direk tohum olarak emilebilir. (keten tohumu hariç). İçeriğinde son derece mühim gıda değerleri barındırır. Ortalama 2 yiyecek kaşığının içerisinde bulunanlar,
- 139 kalori
- 4 gram protein
- 9 gram yağ
- 12 gram karbonhidrat
- 11 gram lif
- Vitamin ve mineral
Chia tohumu ek olarak yumuşak ve tatlı bir tada haizdir. Yiyeceklere de kolaylıkla konulabilir. Mısır gevrekleri, soslar, sebze yiyecekleri, pirinç yiyecekleri ve yoğurdun içerisine konularak tatlandırılabilir. Sıvı ile bir araya gelmiş olduğu vakit sıvıyı emer, genleşir ve jel halini alır. bilimsel çalışmalar sebebi ile da zayıflamada, enerji yükseltmede ne kadar başarı göstermiş olduğu tespit edilmiştir. Ekmek ve patatese nazaran karbonhidrat bakımından daha besleyicidir ve pek oldukca sıhhatli yiyecek, içeceklerin içerisine ilave ederek daha da sıhhatli olmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonhidrat ve omega 3 bakımından son derece varlıklı, sıhhatli ve zayıflamaya destek Chia tohumu iki renge haizdir. Bunlar siyah ve beyazdır. Hangi tohumun daha sıhhatli ve rejime yeterli olduğu ise uzun seneler süresince araştırmalar ile karar verilememiştir. Meydana gelen araştırmalar her iki renkteki tohumun da benzer gıda değerlerine sahip bulunduğunu tespit etmiştir. Aralarında fazla farklılıklar yoktur.
Chia Tohumu Rejiminin Yararları
İçeriğindeki varlıklı bileşenlerden ötürü son derece yararlı bir tohumdur. (tahıl değildir.)
Düşük kalorilidir ve zengin gıda maddesine sahiptir
Chia tohumu son derece minik bir gıda maddesi olsa bile içeriğindeki varlıklı bileşenler, bu tohumun oldukca yararlı olmasını sağlar. Gluten içermez, orman meyvesinden 3 kat daha çok antioksidan ihtiva eder, ıspanaktan 3 kat daha çok demir ihtiva eder, naturel vitamin ve mineral deposudur, brokoliden 15 kat daha çok magnezyum ihtiva eder, sütten 5 kat daha çok kalsiyum ihtiva eder, somondan 8 kat daha omega 3 ihtiva eder ve vejeteryanlar için protein deposudur.
Antioksidan bakımından son derece zengindir
Antioksidanlar vücudumuz için oldukca gereklidir. Özgür olarak gezen radikallerden ve zararı dokunan maddelerden kurtulmayı sağlar. Vücudun daha temiz olmasını sağlar. Popüler olmasının en başta gelen nedenlerinden bir tanesi de antioksidan bakımından varlıklı olmasıdır. Bu şekilde hücreler kanser ve hastalıklara karşı korunmuş olur.
İçeriğindeki bütün karbonhidratlar liflidir
Chia tohumu 12 gram karbonhidrat ihtiva eder lakin bu gramın 11’i liften oluşmaktadır doğrusu vücut 12 gram karbonhidratın 11 gramını eritemez ve yalnızca 1 gramlık karbonhidrat alımı gerçekleşir. Lifler şeker seviyesini yükseltmediği için karbonhidrat olarak görülmemelidir. Günlük lif miktarının %40’ı chia tohumu tarafınca karşılanır. Bu da tokluk hissiyatını arttırır.
Protein bakımından son derece zengindir
Küçük olmasına karşın ağırlığının %14 ünü proteinden oluşturur. Bu da pek oldukca bitkiye nazaran daha çok bulunduğunun göstergesidir. Proteinli besinler rejim listelerinin eğer olmazsa olmazları olduğundan zayıflama bakımından da son derece önemlidir. Bilhassa vejeteryanlar için kuvvetli bir protein deposu olacaktır.
Omega 3 bakımından zengindir
Chia tohumu gram başına somondan 3 kat daha çok omega 3 yağ asitlerine sahip bir tohumdur. Lakin unutulmaması ihtiyaç duyulan bir nokta vardır ki o da AlA asit oranının fazla olmasıdır. Bu da bitkilerden alınan omega 3’ün etlerden alınanlara nazaran daha yetersiz bulunduğunu göstermektedir.
- Kemik sağlığı için faydalıdır.
- Diyabet için faydalıdır.
- Enerji verir.
Daha farklı bir informasyon de enerji vermesidir. Belkide egzersizlerde enerji içeceği tüketmek kadar fazla enerji verdiği tespit edilmiştir. Oldukça eski zamanlarda Mayalılar ve Azteklerin bu tohumu enerji almak için kullandığı düşünülmektedir. Sporcular ile de denenmiş ve doğrulanmıştır. Bu sebepten rejim programlarına bu tarafıyla de eklenebilir.
Mineral bakımından son derece zengindir
İçeriğindeki mineraller bakımından da son derece faydalıdır. İçerdiği mineraller; kalsiyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır.
Çölyak hastalarına iyi gelir
Glutensiz bir tohumdur ve tam tahıllı bir gıda olarak sayılmaz. Bu sebepten tahıla, una alerjisi olan insanların beyaz ekmek, un yerine chia tohumu yemeleri önerilir. Belkide ekmekten daha çok karbonhidrat barındırmaktadır. İçeriğindeki lif miktarının fazla olması da kilo almaya engel olur.
Kalp sağlığını korur
Aslolan gaye olarak kalp sağlığını koruma altına almak için de kullanılır. Pek oldukca araştırma sebebi ile kalp krizini, oluşabilecek metabolik semptonları en az seviyeye indirdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte omega 3’lerin bir çok alfa-linolenik asittir (ALA). Kalp sağlığını koruma da ALA ile gerçekleştirilir. Lakin birtakım araştırmalar da ALA asit seviyesinin yüksek olmasının kalp krizine sebep olacağını söylemiştir. Kalp mevzusu en ince ayrıntıya kadar incelenmeli ve kesinlik olmalıdır. Lakin chia tohumunda yetersiz bilimsel araştırmaların olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden katiyen tabip kontrolünde kullanılmalıdır.
Chia Tohumu Rejiminin Zararları
Chia tohumu ne kadar oldukca yararlı özelliğe sahip olsa bile aslına bakarsak zararı dokunan tarafları de vardır. Omega 3 bakımından son derece zengindir ve ALA asit oldukça çok bulundurur. Bu asit, kalp krizi riskini arttırabilir bir özelliğe haizdir. Fazla tüketildiği vakit ciddi problemlere yol açabilir. Ek olarak midede şişip tok tutma hissiyatı yaratır. Fazla tüketildiği takdirde şişkinliğe ve kramplara sebep olabilir.
Chia tohumu rejimi ile ilgili fazla informasyon olmadığı için kati olarak yalnızca tek bir rejim yerine geçtiğini söylemek doğru olmayan olur. Bir tek diyetlerin yanında daha verimli ve sıhhatli bir işleyiş sağlar. Tam manası ile bir rejim görevi görmez. 48 gramdan daha çok chia tohumu tüketmek çeşit çeşit yan etkilere yol açabilir. Tokluk hissiyatı sağlamış olduğu için tüketilmek istense de daha farklı lifli besinler ile de tokluk hissiyatı sağlanabilir.
Yüksek omega 3 barındırdığı için kanda sulanmalara neden olur. Bu da kan basıncının düşmesine ve kanamalara sebep olur. Birtakım kişilerde de alerjik reaksiyonların oluştuğu tespit edilmiştir.
Chia Tohumu Rejimi Nasıl Yapılır?
Chia rejimi son zamanlarda popüler bir hale gelmiş bir rejimdir ve değişik şekillerde uygulanabilir. Tam olarak bir rejim görevi görmediği için daha oldukca diyetlerin yanında verim arttırmak, sıhhat kazandırmak adına kullanılır. Tek başına tüketileceği benzeri yiyecek ve içeceklerle de kullanılabilir. Detoks içeceği olarak da rejiminize ekleyebilirsiniz.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
Chia tohumunu tek başına tüketmek tatsız olabilir. Bu sebepten değişik yiyecek ve içeceklere ilave ederek hem tatlarını daha güzel bir hale getirebilirsiniz hem de sıhhatli bir halde kilonuzun korunmasını sağlarsınız. Yiyecek ve içeceklerin karbonhidrat, antioksidan, omega 3 ve protein miktarlarını arttırır. Yararlarından yararlanmak bu denli basittir. Ek olarak kullanırken keten tohumu benzeri öğütmeye de gerek duymaz. Gıda kıymeti son derece yüksek olan bu tohumu pek oldukca şeyin içerisine katabilirsiniz.
- Tek başına suya katarak,
- Meyve suyu ile karışmasını sağlayarak,
- Puding yaparak,
- Smoothie yaparak,
- Gevreklerin içerisinde,
- Trüf yapımında,
- Salatalara ve soslarında,
- Ekmek yapımında,
- Et ve balık harcı olarak,
- Kek yapımında,
- Kahvaltıda,
- Reçellerde,
- Kurabiye yapımında,
- Çorbalar ve soslarında,
- Yoğurtun içerisine ilave ederek,
- Çay olarak,
- Enerji içeceği yerine kullanabilirsiniz.
Chia Tohumu Rejimi Sıralaması Örneği
Kahvaltı
- 1 fincan chia tohumlu çay
- Chia tohumlu peynirli omlet
- 1 kase yoğurt
- Domates
- Peynir
- Salatalık
- Zeytin
Ara Öğün
- Chia tohumlu buzlu içecek
- Yarım muz
Öğlen
- Chia tohumlu köfte
- Şekersiz sütlaç
Ara Öğün
- 1 porsiyon meyve salatası
Akşam
- Brokoli çorbası
- Chia tohumlu 1 dilim ekmek
- Fırında çıtır tavuk
- Mevsim yeşillikleri
Chia Tohumu Rejimi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Chia tohumu rejimi fazla bilimsel kanıtlara sahip bir rejim değildir. Bu sebepten daha sonradan alerjik tepkiler ve çeşit çeşit yan etkide bırakır gözükmesin diye ilk önce ne olursa olsun hekime müracaat etmek gereklidir. Uzun soluklu kullanıma da yeterli değildir. Tek başına da uygulanabilir lakin yiyecek ve içeceklerin içerisinde daha tesirli ve leziz olur. Ek olarak tam olarak bir rejim yerine geçmediği de unutulmamalıdır. Öteki diyetlerin yanında destek eleman olarak kullanılabilir yada tok tutma özelliği yardımıyla kilo verebilirsiniz.
Chia Tohumu Rejimi Kilo Vermenize Destek Olabilir mi?
Chia tohumunun meydana gelen pek oldukca araştırma sebebi ile zayıflamada tesirli olduğu tespit edilmiştir. Kilo verirken teşvik etmiş olduğu bir gerçektir lakin aslolan maksadı tok tutmaktır. İçeriğinde bolca oranda lif olduğundan haddinden fazla uzun süre tok kalmayı sağlar. Bu şekilde çok fazla yiyecek yemenin önüne geçer, daha tertipli ve sıhhatli bir beslenme anlayışı olmasını sağlar. 2 yiyecek kaşığında neredeyse 10 gram lif bulunur bu da günlük ihtiyacın %40’ını karşılıyor anlama gelir. Yüksek lifli gıdaların zayıflamada ne kadar tesirli olduğu bilimsel olarak malum bir şeydir. Belkide o denli önemlidir ki 2015 senesinde meydana gelen bir araştırmada günlük 30 gram lif almanın rejim programı uygulamak ile eşdeğer bulunduğunu tespit etmiştir. Doğal olarak ki de lifli besinler bu denli etkilidir lakin yalnızca lifli besinler veya yalnızca Chia tohumu tüketerek ideal kiloya ulaşmak oldukca zor olsa gerek. Bunların yanında beslenme düzeni, sıhhatli besinler ve sporda gereklidir.
Araştırmalar ile Chia tohumu;
Chia tohumu kilo verdirme de ne kadar başarı göstermiş görünse de aslına bakarsak pek oldukca besine nazaran daha çok kalori ve yağa haizdir. Bu da ideal kiloya ulaşmak için verilen emekte ne kadar başarı göstermiş olunur sorusunu yanıtsız bırakmaktadır. Günlük tok kalma ihtiyacını karşılasa da bunu abartıp fazla yerseniz, fazla kalori almış olmuş olursunuz. Bu da zayıflamanızı engeller. Her bakımdan zayıflamada tesirli olduğu söylense de halen kati bir kanıt yoktur. Araştırmalar sebebi ile Chia tohumu yiyenlerin yemeyenlere nazaran kilolarında bir değişim olduğu gözlenmemiştir. Tok kalmaları yalnızca fazladan kilo almalarını engeller niteliktedir.
Denemeye değer mi?
Chia tohumu yediğiniz vakit, sıvı ile birleştiğinde genleşme ve jel haline gelme vakası gerçekleşir. Bu da haliyle sizin haddinden fazla uzun süre tok kalmanızı sağlar ve aslolan gaye da budur. Bu sebepten denenebilir. Ek olarak varlıklı içinde ne olduğu kilo veremeseniz dahi vücudunuz için daha sıhhatli olacaktır. Hiç olmazsa beyaz ekmekten alınacak karbonhidrat, chia tohumu ile alınırsa daha sıhhatli olur. Belkide beyaz un yerine dahi kullanılabilir. Hem de yiyeceklere ve içeceklere daha leziz bir tat verecektir.