Öksürük vücudun, kendini korumak için çaba sarfetmek ve boğaza kaçan yabancı yada tehlikeli tahriş eden maddelerden korunmak için geliştirdiği bir reflekstir. Biriken havanın akciğerlerden süratli bir biçimde dışarı atılma vakasıdır. Öksürük kelimenin tam anlamıyla bir hastalık olmamakla beraber boğazın ve solunum sisteminin kendini müdafa mekanizmasını oluşturur.
Dışarıdan gelen alerjenler, tozlar ve duman benzer biçimde etmenlerin alt ve üst solunum sistemine girmesi ile birlikte beyne bildiri gönderen merkezi sinir sistemi uyarılarak bu tehditten dolayı harekete geçer. Vücudun dışarıdan gelen tehlikelere karşı kendime koruması için uyarılan beyinin sinir hücreleri, akciğerlerdeki kasları uyararak havayı dışarı öksürük yolu ile atmasını sağlar.
Boğaz gıcığına iyi gelen uygulamaları, bitkisel çözümleri ve dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek boğazınızı rahatlatabilir ve gıcığı kolaylıkla kesebilirsiniz.
Boğaz Gıcığına İyi Gelen Uygulamalar
Ilk olarak öksürük bir hastalık değil vücutta olmuş ve olacak herhangi bir hastalığın habercisidir. Öksürüğün vücudun kendini müdafa mekanizması bulunduğunu kavramakta yarar vardır. Bundan dolayı öksürüğün geçmesi için öncelikli olarak, öksürüğe yol açan sebepler tespit edilmeli ve ona gore daha sıhhatli bir yol seyredilip izlenmeyeceği belirlenmelidir.
Boğazda biriken sıvı zaman içinde gıcık öksürüğe dönüşür ve daha çok ilerlemesi dahilinde kuru öksürüğe neden olur. Öksürük için uygulanan iyileştirme şekilleri çocuklarda, yetişkin insanlarda ve bebeklerde değişiklik göstermekle beraber, yaş grubununda tedavinin çeşidine gore belirlenmektedir.
Öksürük tedavisinde hanede kolaylıkla uygulayabileceğimiz yada kendinizi dış tehditlerden koruma altına almak adına uzak durmamız ihtiyaç duyulan birtakım önlemler vardır.
Sigara ve Öteki Tütün Ürünlerinden Uzak Durmak
Çoğunlukla öksürüğün en mühim sebeplerinden biri sigara dumanı ve bununla beraber gelen öteki tütün ürünlerinin neden olduğu öksürük çeşitleridir. Bu tür ortamlardan uzak durmak, solunum yolumuza dışarıdan gelen bu kirli dumanın solunmasını önleyecektir.
İlaç Tedavisi
Öksürük için eczanelerde satılan birçok ilaç mevcuttur, ancak bu ilaçları almadan ilkin ne olursa olsun bir doktora başvurulmasında yarar vardır. Şayet öksürük kuru bir öksürük ise öksürük sökücü şurup kullanmak, sertliği daha çok attırmakla birlikte, boğazın tahriş olmasına neden olur. Tam tersi öteki durumda ise şayet öksürük balgamlı ise balgam sökücü bir ilaç kullanmak, balgam çıkmasına neden olabilir.
Buğu Solumak
Öksürüğe iyi gelen bir öteki alternatif yöntem ise buğu solumaktır. Kabın içinde duran sıcak suyun dışarıya yaymış olduğu sıcak buharı solunum ederek, solunum yollarının nemlenmesi sağlanır ve öksürüğün geçmesine destek olunur. Sıcak buğu, etkileşim etmiş olduğu boğazın yumuşamasını sağlayarak tahriş olmasını engeller.
Boğazda öksürük nedeniyle oluşmuş bulunan ağrıların azalmasına da destek sağlar. Tüm bunların haricinde söylemekte yarar var ki öksürüğün aslolan teşhis edilen sebeplerinden biri astımdan kaynaklı ise buğu yolu ile iyileştirme iyi gelmekten öte öksürüğün daha çok kötüye gitmesine yol açacaktır.
Bolca Sıvı Tüketmek
Bilhassa öksürüğe iyi gelen bir öteki yöntem ise bolca sıvı tüketmekten geçer. Kış aylarında oluşmuş bulunan kuru öksürüğün oluşturduğu tahriş olma ve kuruma benzer biçimde sorunların giderilmesinde destek sağlar. Günde en fazla 2-2,5 litre su tüketimi öksürüğün zayıflamasını sağlar.
Tertipli Spor ve Yürüyüş
Vücut ara sıra direncini kaybederek dışarıdan gelecek tehlikelere karşı zemin hazırlar. Böylesi bir sorunu önlemek ve vücudun direncini koruma altına almak için tertipli yürüyüşler yapmak gerekmektedir. Meydana getirilen yürüyüşlerle, hem zihinsel sağlığı koruma altına almak hem de temiz havanın vermiş olduğu faydalardan yararlanmak mümkün olur.
Ortamın Nemli Olması
Öksürüğün başlıca nedenlerinden birisi olarak gösterilen toz ve kirlilik, bulunulan ortamı bireyler için daha çok seçici hale getirmek zorunda bırakır. Evinizde uygulayabilecek oldukca basit bir yöntem ile bulunduğunuz odayı kuru havasından kurtarabilir ve nemini kazanmasına destek olabilirsiniz. Kaloriferin üstüne ıslak bir havlu koyarak bekleyin veya teknolojiden faydalanarak buğu makineleri kullanabilir, odanın nemli bir havaya haiz olmasını sağlayabilirsiniz.
Kimyasal Kokularda Kaçınmak
Türlü türlü kimyasallar içeren parfümlerin yada oda spreylerinin kullanımı halihazırda öksürüğün daha çok artmasını sağlar. Bundan dolayı bu tür parfümlü kimyasallardan ne kadar uzak durulursa bir o denli öksürüğün geçmesi için lüzumlu önlemleri almış olmuş olursunuz.
Soğuk İçeceklerden ve Yiyeceklerden Uzak Durmak
Günlük içme suyunuzu ılık olarak içmeye itina göstermeli ve genel olarak soğuk içecek çeşitlerinden kendinizi uzaklaştırmalısınız. Yiyecekler de dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan mühim bir mevzu ise buzdolabından çıkardığınız meyve ve sebzelerin dışarıda birazcık bekleyerek, daha ılık olmasını sağlayarak ılık su edinmek ve sonrasında tüketmektir.
Sıcak Duş Almak
Buharın öksürük üstündeki etkisinden ötürü, gerek alerji aylarında gerek soğuk algınlığı nedeni ile oluşmuş bulunan öksürüklerde sıcak bir duş son derece etkili olur. Buharın boğazı yumuşatması ve bununla beraber sıcak suyun kasları gevşetmesi, öksürüğün baş gösterdiği zamanlarda kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Sıcak bir duş burunda yer edinen sekresyonları incelterek öksürüğün azalmasını sağlar.
Tuzlu Su ile Gargara
Tuzlu su ile gargara yapmak boğazda yer edinen bakteri ve enfeksiyonları temizler ve öksürüğün azalmasına destek sağlar.
Tertipli ve Dengeli Beslenme
Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmesi ve lüzumlu olan gıda kaynakları haricinde, bilhassa kış mevsiminde baş gösteren hastalıkların önlenmesi için C vitamini içeren besinler kucak kucak tüketilmelidir.
Boğaz Pastili
Öksürük bununla beraber boğazda kuruluk ve tahriş olma hissiyatını büyük oranda arttırarak vücuda extra bir zarar vermektedir. Boğaz pastilini kullanmak, boğazın yumuşamasına destek olarak solunum yollarının rahat bir duruma getirilmesine destek sağlar. Balgamla birlikte ortaya çıkan tıkanıklık çözülür ve rahat nefes almak için zemin hazırlar.
Toz ve Kirli Ortamdan Kaçınma
Her türlü solunum yolu ile akciğerlerimize dolan kirli hava öksürüğün baş düşmanlarından birisidir. Tozlu ve kirli ortamlardan uzak durarak oluşacak tehdit ortamını önlemiş oluruz.
Uyku Düzeni
Vücudun direncini koruma altına almak ve bitkin düşmemek adına en mühim kaide uyku düzenidir. Halsiz ve uykusuz bir bedenin direnci düşük olduğu için, hastalıklara karşı müdafa gücü zayıf kalmış olarak vücut direncinin düşürmesine neden olur. Gece bilhassa artış gösteren öksürüğü azaltmak için kullanılan yastığı yüksek tutmak etkili olduğu söylenebilir.
Boğaz Gıcığına İyi Gelen Bitkisel Çözümler
Hastalıklar kendini belli etmeden ilkin vücut bu sorunu öksürük yolu ile gösterir ve kendini savunmaya alır. Bitkisel çözümler yaşamın koşuşturmasında yaşanmış olan bedensel ve ruhsal rahatsızlıklara büyük bir yarar elde eden en oldukca tercih edilen iyileştirme şekillerinden birisidir.
Öksürüğün kendi içerisinde birtakım özelliklere ayrılması sebebi ile öksürük çeşidinin belirlenmesiyle bitkisel çözümlere başvurulabilir. Öksürük nedeni, astım ve alerji benzer biçimde hastalıkların yol açmış olduğu bir emare olabilir. Bu ihtimalleri değerlendirerek ilk olarak uzman bir doktora başvurulmasında yarar vardır.
Zencefil, Bal, Karabiber, Tarçın ve Limon
Uzmanlar tarafınca sıkça öneri edilen bitkisel bir karışım olmakla birlikte, öksürüğe iyi gelmesi ile de malum tesiri son derece büyük ve yararlı bir karışımdır. Sıcak su ile hazırlanan bu karışım boğazın rahatlamasını sağlar ve öksürüğü büyük seviyede azaltmaya destek sağlar.
Tahriş olan boğazın daha çok kurumasını önleyerek, öksürüğün boğazda yarattığı hasarı en aza indirger. Kış mevsiminde daha çok tüketimi artan bu karışım, bilhassa bağışıklık sistemini soğuklara karşı daha dinç tutmak isteyen kişiler tarafınca tercih edilmektedir.
Kakule ve Yeşil Çay
Yeşil çay kuvvetli bir antioksidan etkiye haiz olması ile bilinir. Öksürüğe iyi gelen bileşenlerden oluşarak kış aylarında olmazsa olmaz bir nebat olmaktadır. Vücutta yer edinen mikropları temizler ve bununla beraber soğuk algınlığına, öksürüğe ciddi anlamda yarar sağlamaktadır.
Hastalığın neden olduğu enfeksiyonlardan vücudumuzu arındırıcı etkiye haiz olması ile bilinir. Ek olarak yeşil çayın içine eklenen bir tutam kakule de boğazda öksürük sebebi ile oluşmuş bulunan o kuruluk hissiyatını yok ederek rahatlamasını sağlar. Sadece yüksek tansiyona haiz olan insanların ölçülü tüketmeleri önerilir.
Meyan Kökü
Meyan kökü balgam sökücü özelliğinden yararlanmak için kullanılmaktadır. Vücuttan balgamın atılması yönünde büyük bir etkiye haizdir. Mikropları ve vücutta yer edinen iltihapları dışarıya atmak için yapmanız ihtiyaç duyulan tek şey 1 fincan sıcak suyun içine 1 çay kaşığı kurutulmuş meyan kökü ilave ederek demlenmesini sağlamaktır. Öksürük tedavisinde kullanımı açısından meyan kökünü günde 2 kez tüketmenizde yarar vardır.
Kekik ve Bal
Bilhassa bronşit benzer biçimde hastalıkların tedavisinde kullanımı açısından sürekli olarak adı geçen bitkisel bir kür olarak bilinmektedir. Solunum yolu hastalıklarının ve bronşit benzer biçimde hastalıkların yol açmış olduğu öksürük için kekik kullanımı yaygındır. Bilinmiş olduğu suretiyle kekiğin yaprağı öksürük tedavisinde kanıtlanmış bir ilaçtır. Kekik çayı içine bal katarak bununla beraber hem tadını yumuşatabilir hem de boğazın yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Ekinezya
Bu nebat 1940 yılından beri çeşit çeşit tedavilerde kullanılmakta ve etkili sonuçlar doğurması ile bilinir. Geçmişten günümüze bir tek soğuk algınlığı yada öksürükte değil bununla beraber böcek ısırıkları, yılan sokması ve ağır yaralanma hadiselerinde da kullanımı son derece genel bir hale gelmiştir.
Günümüzde daha oldukca öksürük ve nezle benzer biçimde durumlarda kullanıma devam edilen nebat, vücudun mikroplardan arınmasına yarar sağlayarak sürekli olarak kendini yine eden idrar yolu enfeksiyonlarını da engeller. Engellenemeyen ve sürekli olarak hastalık veren öksürük krizlerini rahatlatmak için her sabah 1 fincan ekinezya çayının tüketilmesinde yarar vardır.
Ayva Yaprağı ve Tohumu
Öksürüğün şiddetine ve ebatlarına bağlı olarak boğazda oluşmuş bulunan tahriş olma ve yanma hissinin azalmasına yol açarak oluşmuş bulunan sertliğin giderilmesini sağlar. Öksürük için 1 çay kaşığı kadar öğütülmüş ayva tohumunu 1 bardak sıcak suda demleyin ve daha sonrasında tercihe bağlı olarak kuru ayva yaprağını ilave edin.
Çayı demledikten sonrasında yiyeceklerden ilkin ve sonrasında tüketmeniz dahilinde boğazınızda ki yumuşamayı fark edersiniz. Bilhassa kış mevsiminde yaşanmış olan kuru yada balgamlı öksürüklerde ayva çayı size bu mevzuda yarar sağlayabilir.
Yaseminli Portakal Çayı
Portakal kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ve bununla beraber ihtiva ettiği varlıklı C vitamini yardımıyla gerek solunum yolu hastalıkları için gerekse bağışıklık sistemini koruma altına almak için kullanılan mühim kaynaklardan birisidir. Yasemin çayı içine portakal ilave ederek, çayın ihtiva ettiği kuvvetli antioksidanlar yardımıyla öksürüğü kısa süre içerisinde kesebilirsiniz.
Anason
Mevsim geçişleri ve kış mevsimi hastalık yönünden insanları en oldukca etkileyen ve en fazla enfeksiyon kapma oranının olduğu bir dönemdir. Solunum sistemi ile yaşadığımız sıkıntıyı çözmek adına anason kullanımı, dönem içerisinde alınan mikropları vücuttan dışarı atmaya destek sağlar.
Balgam sökücü özelliği ile günde 2 fincan tüketerek öksürüğün azalmasına ve rahatsız edici boğaz kuruluğunu da yumuşatarak daha rahat olmanızı sağlamaktadır. Kullanımı için 1 çay kaşığı toz anasonu 1 bardak sıcak suya ekleyip ağzını kapattıktan sonrasında 10 dakika demlemeye bırakmak kafi olacaktır. Anason çayı demlendikten sonrasında içindeki anasonu eleyerek tüketmeye başlayabilirsiniz.
Ihlamur
Ihlamur bitkisel iyileştirme şekillerinde çoğunlukla tercih edilen, bilhassa öksürüğü önlemek adına kullanımı uzun zamandan beri devam eden bir bitkidir. Öksürük mevzusunda şikayeti olan kişiler için akla gelen ilk iyileştirme yöntemi olma mevzusunda zirveyi korumaktadır. Solunum yolu rahatsızlıklarını önleyen ve boğazda ki iltihapların atılmasını elde eden bitkisel bir yöntemdir.
Öksürük tedavisinde kullanmak için günde 3 fincan ıhlamur çayı tüketmekte yarar vardır. Boğazda öksürük nedeniyle yaşanmış olan ağrıları yok etme mevzusunda ki marifetleri ile bilinmektedir. Herhangi bir tatlandırıcı kullanmadan ve demlendikten sonrasında fazla bekletilmeden tüketmek tesiri bakından daha büyük ehemmiyet arz etmektedir.
Zencefil, Bal, Karanfil
Zencefil ve bal karışımına ek olarak karanfilin de eklenmesi öksürük ve enfeksiyon önleyici kuvvetli bir etkiye haizdir. Karanfilin içinde bulunan antiseptik özellikler ve yapı bakımından uçucu bir madde olmasından kaynaklı olarak boğazda meydana gelen mikropların yol açmış olduğu iltihaplanmayı engeller.
Zencefilin de aynı biçimde içinde enfeksiyon önleyici bileşenleri barındıran özelliklere haiz olması, karışımları daha kuvvetli bir hale getirecektir. Karanfil çayı yapabileceğiniz benzer biçimde ek olarak 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 yiyecek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı kadar karanfili karışmasını sağlayarak içmeniz, öksürüğü azaltan kuvvetli bir kürdür.
Meyan Kökü, Zencefil, Şahtere
Boğazda mikroplardan kaynaklı ortaya çıkan iltihaplanmayı önleyici ve bitkisel karışımlarda fazlasıyla tercih edilen bu bitkisel çay, tertipli tüketimi dahilinde tesirini kısa zamanda göstererek, yakınma ettiğiniz öksürüğün büyük bir oranda azalmasını elde edecektir.
Portakal Suyu ve Badem
Varlıklı C vitamini yardımıyla portakal suyunun gerek soğuk algınlığı, gerekse kışın yakalanma riskinin yüksek olduğu hastalıklara karşı kullanılan etkili bir koruma yöntemidir. Öksürük tedavisinde bademleri ilk olarak bir rondo yardımı ile parçalayarak, birkaç çay kaşığı badem bir fincan portakal suyu ile karıştırılır. Öksürüğün ve neden olduğu tahrişin tedavisinde kullanım açısından mühim bir karışımdır.
Bal ve Ilık Süt
İçine bal ilave edilerek tesiri daha çok arttırılan ılık süt, tüketildiği süre balgam sökücü özelliği ile hem boğazı yumuşatır hem de öksürüğü engelleyerek rahatlama sağlar.
Tuz, Limon ve Karabiber
Limonun C vitamini açısından varlıklı olduğu hepimiz tarafınca bilinmektedir. Tüm bir limonu dört birini alarak üstüne karabiber ve tuz ekledikten sonra tüketmek öksürüğün süratle geçmesinde etkili olur. İçeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara bununla beraber öksürüğe karşı oluşmuş bulunan dirençsizliği engeller. Solunum sistemini rahatlatan bu karışım, öksürük için ideal bir seçim olmaktadır.
Probiyotikler
Sıhhat açısından yararları saymakla bitmeyen probiyotikler, direkt öksürüğe iyi gelmese bile bağırsaklar da yaşayan bakterilerin vücuttan dışarı atılmasına destek sağlar. Probiyotiklerin vücutta meydana getirmiş olduğu denge ile bağışıklık sistemini doğrudan olarak pozitif yönde yönde etkilemektedir. Soğuk algınlığı, grip ve polen olma olasılığını en aza indirgeme mevzusunda kullanılan bir kaynaktır.
Marşmelov
Bitkinin yaprakları senelerce boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılmakla birlikte, öksürükten meydana gelen tahriş olma ve kuruluk benzer biçimde hastalıkları da gidermeye destek sağlar. Marşmelov bitkisinin kökünü şimdilerde çay yada kapsül biçiminde alabilir, sıcak bir çay ile boğaz ağrısını dindirebilirsiniz. Çocuklar için ise öneri edilmez.
Zerdeçal
Zerdeçal bitkisi, antibakteriyel özellikler içeren kurkumin adlı bir bileşik içermektedir. Kuru öksürüğün boğazda bırakmış olduğu hasarı en aza indirgeyerek, mikropları temizleme görevi görmektedir. Kurkumin bileşeni en oldukca karabiber ile alındığı süre kan dolaşımında kuvvetli bir etkiye haiz olmaktadır.
Zerdeçal çayı yapabileceğiniz benzer biçimde değişik bir alternatif olarak portakal suyu benzer biçimde herhangi bir soğuk içeceğe 1 çay kaşığı zerdeçal 1/8 çay kaşığı kadar da karabiber ilave ederek tüketebilirsiniz. Zerdeçal bitkisinin bitkisel gücü, üst solunum sistemini ve bununla beraber bronşit benzer biçimde hastalıkları iyileştirme ederken kullanılır.
Kapsaisin
Kapsaisin, acı biberin içerisinde bulunan acı aromasını elde eden maddedir. Öksürüğü azaltmak için kullanılan güvenilir kaynaklardan biri olarak sayılır. Kapsaisin, kapsül olarak da tüketilebilirken, bununla beraber acı biberin içindeki acı sostan bir kaç damlasını ılık suya damlatarak hazırlanan çayı da tüketebilirsiniz.
Masala Chai Çayı
Chai çayı son dönemlerin en popüler bitkisel ürünlerinden biri olarak sürekli olarak kullanılmaya başlanan bir ürün olmaktadır. ABD’de oldukca popüler bir bitkisel çay haline gelen Chai, Hindistan’da ise boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün giderilmesinde kullanılan iyileştirme şekillerinden biri olmuştur.
Masala Chai çayı, kakule ve karanfil benzer biçimde bileşenler içeren, kuvvetli antioksidan özelliklere haiz bitkisel bir iyileştirme yöntemidir. İçinde bulunan karanfil bileşeni yardımıyla balgam söktürücü olarak da kullanılması mümkündür.
Elma Sirkesi
Bal ile karıştırılarak tüketilen elma sirkesi, boğazda yer edinen enfeksiyon ve bakterileri yok ederek öksürüğün azalmasına destek sağlar.
Tavuk Çorbası
Tavuk çorbası, bilinmiş olduğu suretiyle soğuk algınlığı benzer biçimde hastalıkların tedavilerinde kullanılan bitkisel bir gıda deposudur. Bakteriler ve mikroplara karşı savaşan birden fazla vitamini içerisinde barındırarak hastalıkları ve öksürüğün süratli bir biçimde geçmesini sağlamaktadır.
Kuru öksürüğün yol açmış olduğu boğaz ağrılarını gidererek daha yumuşak ve nemli kalmasına destek sağlar. Antioksidan içermesinin yanında, buğu ile pişen tavuk çorbasının tüketimi de burun tıkanıklarının ve öksürük benzer biçimde şikayetlerin yol açmış olduğu sorunları ortadan kaldırır.
Et Suyu
Tavuk suyuna paralel olarak, et suyu da hastalık dönemlerinde kullanılan en kuvvetli iyileştirme şekillerinden birisidir. Magnezyum, fosfor ve kalsiyum bakımından varlıklı vitaminler içeren et suyu, vücudun bakterilere karşı savaşmasında etkin rol oynamaktadır.
İçerdiği varlıklı içerikler yardımıyla sıcak tüketilen et suyu, kuru öksürüğün ve boğazda yer edinen iltihaplanma benzer biçimde durumların üstesinden gelen, kuvvetli bitkisel koruyucu şekillerinden birisidir.
Bezelye
İçerdiği varlıklı vitaminler ve mineraller yardımıyla tüketimi büyük oranda sıhhatli bir sebze olan bezelye, vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek sağlar. Öksürük benzer biçimde hastalık emarelerini zayıflatmakla birlikte en oldukca alerjik ve astım benzer biçimde hastalıkların önlenmesine yarar sağlar.
Soğan
Yararları bakımından bir oldukca hastalığa iyileştirme durumunda kullanımı mevcuttur. Öksürük tedavilerinde kullanmak için soğan, bal ile karıştırabilir ve mikroplara karşı vücut direncini fazlalaştırabilirsiniz.
Soğanın öksürük tedavisi için en oldukca kullanılan şekillerinden biride, bir soğanı 4-5 bölüme bölerek cam kavanoza konup, bir yiyecek kaşığı kadar da bal ilave edildikten sonra bir gece süresince beklenmesi dahilinde bu karışımdan çıkan suyun, her sabah kahvaltıdan ilkin içilmesidir.
Lahana
Lahana oldukca varlıklı bir mineral yapısına haizdir ancak bununla beraber öteki sebzeler benzer biçimde tüketilmez, doğrudan olarak vücudun üstünde tedavisi uygulanır. Kullanımı oldukca rahat bir iyileştirme yöntemi olmakla beraber yapılması ihtiyaç duyulan tek şey haşlanmış lahana yaprağına bal sürerek göğsün üstüne sarılmasıdır. Bu uygulama ile kuru öksürüğün tahriş etmiş olduğu ve bununla beraber ağrı yapmış olduğu rahatsızlıklar ortadan kalkmış olur.
Ispanak
Ispanak oldukca varlıklı bir vitamin deposudur ve içerisinde A, B, C ve E vitaminlerini barındırır. Bilhassa mevsimlerin daha çok soğuk olduğu zamanlarda bu varlıklı vitamin deposu olan sebzeyi tüketmek son derece faydalıdır. Buna ek olarak içerisinde protein, magnezyum ve demir içermektedir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmekle beraber boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı bol miktarda tüketmekte yarar vardır.
Sarımsak
Kullanımının yarar sağlamış olduğu birçok hastalık mevcuttur. Yarattığı şifalar ile iyileştirme için kullanılan sebzeler içinde akla ilk gelen sarımsaktır. Naturel bir antibiyotik olarak bilinmektedir. Bir ekip enfeksiyonların yol açmış olduğu öksürükleri iyileştirme eden ve bir o denli da etkili yöntemlerden birisidir.
Hem kuru öksürükte yarar sağlarken hem de balgamlı öksürükte biriken balgamı sökerek akciğerlerin rahatlamasını sağlar. Yararını en etkili bir biçimde görmek isteyenler için en oldukca tavsiye edilen yöntem sarımsağı pişmemiş tüketmektir. Bilhassa iyileştirme amaçlı kullanımlarda yoğurt ve yemeklerin içerisinde kullanılmaktadır.
Ananas
Öksürük tedavisinde kullanılan yiyecekler içinde oldukca sık adı geçmez ancak ananasın sapında ve meyvesinde yer edinen ”bromelain” adlı bir enzim, hem öksürüğün bastırılmasına destek sağlar hem de öksürükle birlikte gelen balgamın sökülmesini sağlar. Öksürüğün rahatlamasını edinmek için, günde bir dilim ananas yiyebilir yada ananas suyu içerek rahatlamasına yarar sağlayabilirsiniz.
Boğaz Gıcığına İyi Gelen Bitkisel Yağlar
Her bakımdan öksürük tedavisinde bitkisel çaylar ve ilaçlar kullanılsa da, birtakım yağlarında öksürüğü önleyen bir ekip etkilere haiz olduğu görülmüştür. Bilhassa öksürük kaynaklı meydana gelen boğaz ağrıları ve boğaz iltihaplanmaları sebebi ile yağların kullanımı etkili bir iyileştirme yöntemi olarak düşünülmektedir.
Öksürüğün boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı ve göğüs ağrısı benzer biçimde birtakım sebepleri vardır. Yağ kullanımı, boğazın rahatlamasını sağlamaya ve mukusun temizlenmesine destek olmaktadır. Uzmanlar bu tür bitkisel yağlar kullanılarak meydana getirilen öksürük tedavilerini daha oldukca tıbbi iyileştirme olarak değil de tedaviyi tamamlayan unsurlar olarak görmektedirler.
Uzman tabip kontrolünde kullanımına tertipli bir biçimde devam edilmiş olduğu sürece tedaviyi pozitif yönde etkileyecek güçlere haiz birtakım esansiyel yağlar bulunmaktadır.
Buhur Yağı
Buhur yağı, Boswellia eşeysel ağaçtan derlenerek parfüm, koku ve bilhassa tütsü benzer biçimde maddelerin üretiminde kullanılır. Ek olarak solunum yolu üstünde yapmış olduğu pozitif yönde etkilerle nezle, soğuk algınlığı ve öksürüğü iyileştirme etmektedir.
Kekik Yağı
Araştırmalara gore kekik yağı içerisinde yüksek oranda ”karvakrol” adlı bir bileşen ihtiva eder ve bu bileşenin bakteriler ile savaşma mevzusunda büyük bir başarı gösterdiği görülmüştür. Bu yağ çoğunlukla bakteriler ile savaşmak ve mikropları uzaklaştırmak için vücudun direncini sakınan pozitif yönde bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı ile beraber bergamot yağı ve selvi yağı ilave ederek bir karışım oluşturabilirsiniz. Bu yağ karışımı bununla beraber ”kampen” isminde olan bir bileşen içermektedir. Kampen tesiri yaratan bu yağlar solunduğu takdirde göğüs ve boğaz bölgesinde serinletici bir etkiye neden olmaktadır. Antioksidan özellikleri yardımıyla vücutta meydana gelebilecek herhangi bir mikrobu önleyerek iltihaplanma sorununu ortadan kaldırmaktadır.
Biberiye Yağı
Uzman doktorlar tarafınca tavsiye edilen yağlardan biri olarak gösterilen biberiye yağı, öksürük nedeniyle oluşmuş bulunan mukusun azalmasını sağlamaktadır. Bakteri ve mikroplara karşı savaşan bir etkiye haiz olduğu için oluşması olası iltihaplanma sorununu da tertipli kullanımı ile azaltmaktadır.
Okaliptus Yağı
Öksürük tedavisi için kullanılan yağların yada losyonların içinde aslen okaliptus yağı bulunmaktadır. Bir oldukca insan bunu bilincinde olmadan esasen kullanmaktadır. Birtakım araştırmalar sonucu elde edilmiş bulgulara gore bakterilerin ve mikropların neden olduğu enfeksiyonları azaltma mevzusunda büyük bir başarıya haizdir.
Bu yağ bununla beraber ağrıların hafiflemesine destek olarak, soğuk algınlığından dolayı ortaya çıkan kas gerilmelerinin de zayıflamasına destek olmaktadır. Birkaç damla okaliptüs yağını boğaz ve göğüs bölgesine masaj yaparak uygulayabilir yada sıcak bir suya okaliptüs yağını damlatarak çıkan buharı soluyabilirsiniz.
Sardunya Yağı
Tıp dünyasında meydana getirilen birtakım araştırmalara gore, ”pelargonium sidoides” adlı bir bileşeni özünde barındıran sardunya yağı, öksürük tedavisinde kullanılan ve tesiri büyün oranda pozitif yönde netice veren bitkisel yağlardan biri bulunduğunu göstermektedir. Çiçek özlü kokusu yardımıyla solunum yoluna alındığında ferahlatıcı ve açıcı bir özelliğe haizdir.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı solunum yollarında ve sinüs yolunda meydana gelen hastalıkları iyileştirme etmede etkili bir yöntem olmakla beraber, o bölgede yaşayan ve enfeksiyon oluşmasına sebebiyet oluşturacak olan bakterileri yok etme mevzusunda başarı gösteren bir bitkisel yağdır. Çay ağacının yapraklarını ezerek onları soluyan ve öksürük tedavisinde kullanan Avustralya Aborijinler, soğuk algınlığında bu iyileştirme yöntemini kullanmışlardır.
Limon Yağı
Limon bilhassa ihtiva ettiği vitaminler yardımıyla bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye haiz olmakla beraber, bakterileri ve mikropları kısa süre içerisinde yok ederek boğaz ve göğüs bölgesinde rahatlamaya destek sağlar. Limon yağı kan akışını hızlandırarak lenf düğümlerinde meydana gelen şişkinliklere iyi gelmiş olarak bağışıklık direncini yüksek tutmaktadır.
Nane Yağı
Bilhassa solunum yolu hastalıkların giderilmesi için akla ilk gelen bitkisel çözümlerden biri nanedir. Nanenin aslı olan mentol ise solunduğu süre göğsü soğutarak boğazda ortaya çıkan kaşıntıları yavaşlatır ve öksürüğün neden olduğu hırıltıyı dindirir. Nane yağını kullanırken sıcak suyun içine birkaç damla damlatarak çıkan buharı soluyabilirsiniz. Öksürük için yarattığı büyük tesir bir yana nane yağı, hamilelerde ve 8 yaşından minik çocuklar için kullanılmaması önerilir.
Tarçın Yağı
Uzman doktorlar tarafınca meydana getirilen araştırmalara gore, tarçının bilhassa solunum yollarında meydana gelen hastalıkları iyileştirme ederken mikrop öldürücü bir özelliği bulunduğunu göstermiştir. Sıcak bir suyun içine damlatılan birkaç damla tarçın yağı öksürüğe iyi gelmekte ve göğüs bölgesinde yumuşamayı sağlamaktadır.