Bel ağrıları, insanların çoğunun doktorlara akın etmesinin sebep olan modern çağ rahatsızlıklarından bir tanesidir. Bel ağrılarının oluşumunu tetikleyen çok sayıda faktör vardır. Genellikle ani hareketlerin sonuçlarında oluşan kas zedelenmeleridir. Duruş bozuklukları, stres, aşırı kilo, kambur oturma gibi başlıca bazı sebepleri de olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse insanların tamamı hayatları boyunca bir kez de olsa bel ve sırt ağrısı çekmişlerdir. Çok fazla sigara ve alkol tüketen insanlarda da rastlayabileceğimiz bir durum bel ağrısı.
Fakat bel ağrısı uzun süre devam ettiği takdirde bir doktora gözükmesini şiddetle tavsiye ediyoruz.
Kimlerde Daha Fazla Görülür?
- 35 yaşını geçmiş erkeklerde daha fazla görülen bir durumdur. Aşırı kilo ve uzun boylu olmak bunu tetikleyen etkenlerden bir tanesidir.
- Sigara bu durumu tetikleyen faktörlerden bir tanesidir. Sigara yüzünden oluşan öksürükten doğan omurilikteki basınç omurilik diskinin kan akımını azaltarak beslenmesine engel olacak ve onu sağlıksızlaştıracaktır.
- Genetik nedenler de etkili olabilir. Eğer ailede bel fıtığı olan birisi varsa kişide bel ağrısı olması riski görülebilir.
- Beli zorlayacak işlerle veya sporlarla uğraşan kişilerde görülme riski daha fazladır.
Acil Olduğunu Gösteren Belirtiler
- Bel Ağrısı uzun süre devam ediyorsa
- Şiddetli sancılar yapıyorsa
- Günlük hareket kabiliyetinizi kısıtlıyorsa
- Ateşlenme, kilo kaybı gibi sorunlar yaşanıyorsa
acilen bir doktora gözükmenizde fayda var.
Bel Sağlığını Nasıl Koruma Altına Alabiliriz? Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel ağrıları gündelik hayatımızı zora sokabilen bir durum. Neredeyse hepimiz bel ağrılarımız yüzünden sosyal hayatımızda, iş yaşantımızda bunun sorunlarını yaşamışızdır. Kısıtlı hareket kabiliyeti iş hayatında hepimizin kabusu olmuştur. Ve gelin evde yapabileceğimiz küçük önlemlere bir göz atalım.
Egzersiz
Doğru egzersizler yapıldığı takdirde bel ağrılarına karşı sonuçlar alınacaktır. Fakat egzersizler tek başına yeterli olmaz. Bir doktor kontrolü mutlaka gerektirir.
- Yürüyüş : Günlük kısa kısa yürüyüşlerle başlayabilirsiniz. Her geçen gün biraz daha arttırırsınız. 15 dakika ile başlar 30 dakikaya çıkartarak her geçen gün biraz daha ileriye taşıyabilirsiniz.
- Ayakta Gerinme : İki elinizi belinize yerleştirip iyice kavradıktan sonra parmaklarınızla destekleyip geriye doğru kendinizi gerdirme, yatırma hareketi ile ağrıyı hissedebilirsiniz. Bunu günaşırı günlük 10’ar kez düzenli tekrarlarla yapmanız gerekir.
- Dirsek Üzeri Duruş : Dirseklerinizi yere koyup bacaklarınızı düz uzatıp 10 saniye bu şekilde durarak pozisyonu tamamlarsınız. Eğer ağrılarınızı artarsa devam etmeyin. Sorun çıkarmazsa 2-3 saatte bir devam edebilirsiniz.
- Sırt üstü tek diz çekme : Tek dizinizi göğüs kafesinize doğru çekerek 10 saniye o şekilde bekleyin ve sırasıyla her iki diz için birer tekrar yapın.
- Sırt üstü iki diz çekme : İki dizinizi aynı anda göğüs kafesinize doğru çekerek 10 saniye 3 tekrar şeklinde ilerleyebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamadığınız takdirde tekrar sayısını gün içinde arttırabilirsiniz.
Sıcak ve Soğuk Uygulama
Yapılan araştırmalara göre bel ağrılarıyla baş etmek onlardan kurtulmak için yapılacak etkili yollardan birisi de soğuk ve sıcak uygulamasıdır. İlk ağrıda soğuk tedavisi yapılır. Buz torbasını bir beze sararak bele konulmalıdır. Uzun süre orada tutmak zarar verebileceğinden dolayı bezle koyuyoruz. 2. günün sonunda sıcak tedavisi yapılabilir. Derinin hasar görmesini engellemek için ısı ayarına dikkat edilerek yapılmalıdır.
İstirahat
Ağrının şiddetlendiği zamanlar yapılacak en doğru şeylerden birisi ise istirahattır. Kişi sırt üstü yatarak dinlenmelidir. 1 hafta sonra yavaş yavaş hareket etmeye başlaması gerekir.
Bel Ağrısı Alternatif Tıp İle Geçer Mi ?
Bel ağrısı için çeşitli alternatif tıp yöntemleri uygulanabilir. Kırkkilit bitkisi kürü uygulanabilir. Bir bardak su da beş dakika kaynattığımız bitkiyi bir kişi yardımıyla omuriliğimizden, kuyruk sokumumuza kadar sürttürüyoruz. İkinci gün ardıç yağı sürdürüyoruz. Sırasıyla 1 ay bu kürü kullandığınız zaman ağrınız geçmiş olacaktır.
Akapunktur, Spinal Manipülasyon, Masaj gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de mevcuttur.