Balıklarda Kuyruk Erimesi ve Tedavisi (Kesin Çözüm)

Tarih:

Kuyruk erimesi: japon, lepistes, beta, moli, yunus, discus, neon, ciklet şeklinde akvaryum balıklarında en bilinen görülen ve önlenebilir hastalıklardan birisidir. Birkaç bakteri türünden kaynaklanmasına ve çoğu zaman öteki hastalıklarla beraber oluşmasına karşın, kuyruk erimesinin temel sebebi devamlı çevreseldir. Akvaryumda balık nüfusunun artması, balıkların değişik bir akvaryuma taşınması, balıkların agresif balıklar tarafınca devamlı olarak kovalanması şeklinde sebepler sebebi ile kuyruk erimesi meydana gelebilir.

Balıklarda kuyruk erimesi, bilhassa daha ilerleyen aşamalarında iyileştirme edilmesi zor olabilir. Şayet doğru bir iyileştirme uygulanmazsa hastalık, eninde sonunda balığı öldürecek ve belkide akvaryumdaki öteki bütün balıklara bulaşacaktır.

Genel Bakış

  • Hastalık: Kuyruk erimesi, mantar
  • Hastalık Türü: Bakteriyel
  • Niçin / Organizma: Aeromonas, Pseudomonas fluorescens yada Vibrio

Balıklarda Kuyruk Erimesi Emareleri

  • Kuyruk kenarları beyaza dönüşür,
  • Yüzgeçler yıpranır,
  • Yüzgeçler iltihaplanır,
  • Yüzgeçler eriyebilir.

Balıklarda kuyruk erimesinin ilk aşamalarında, yüzgeçlerin kenarları renksizleşecek ve kenarlarda beyaz renk görünecektir. Çoğu zaman bu değişimler o denli süratli olur ki, yüzgeçlerin veya kuyruğun yıpranması başlayana kadar fark edilmeden kuyruk erimesi olur. Enfeksiyon yayılırken, yüzgeçlerin doku parçaları ölür ve düzensiz bir biçimde kuyruk ayrılır. Süre içinde yüzgeçler, etkilenen bölümleri vücuttan uzaklaştırmaya adım atar ve buna devam ettikçe kuyruk erimeye adım atar. Etkilenen bölge kırmızı bir renge dönüşebilir ve iltihaplanma gözükebilir.

Balıklarda Kuyruk Erimesi Tedavisi

Balıklarda kuyruk erimesi, bakterilerden oluşur. Antibiyotik bu aşamada etkilidir, bununla beraber hastalığın yeniden oluşmaması için gerçek ana niçin ele alınmalıdır.

Balık bilhassa stres altında bulunmuş olduğu süre, kuyruk erimesi meydana gelir. Stres oluşumunun en bilinen sebepleri ise fena su kalitesi ve uygunsuz su sıcaklığıdır. Ek olarak akvaryumun çok fazla kalabalık olması, eski yemlerin kullanılması, çok fazla besleme yapmak, balıkların taşınması şeklinde nedenlerde olabilir.

Iyileştirme sürecinde akvaryum koşullarının dikkatli bir biçimde incelenmesi oldukça önemlidir. Aksi halde kuyruk erimesi ile beraber balıkların yüzgeçlerinde kalıcı hasarlar oluşabilir ve belkide ölümcül olabilir. Bununla beraber bulaşıcıdır ve akvaryumdaki öteki balıkların etkilenmemesi için doğru ve süratli bir biçimde müdahale edilmelidir.

1. Akvaryumu Paklayın

Etkilenen balıkları akvaryumdan çıkarın

Kuyruk erimesi oluşmuş bulunan balıklarınızı akvaryumdan çıkartarak temiz ve su koşulları yeterli olan bir tanka yerleştirin, arkasından iyileştirme sürecine başlayın.

Akvaryumdaki öteki balıklarınızı da temiz ve klorsuz bir akvaryuma dahil etmelisiniz. Kuyruk erimesi olan balığı değişik bir akvaryuma dahil ederken kullandığınız taşıma aleti ile öteki balıkları değişik bir akvaryuma dahil ederken kullandığınız taşıma aleti birbirinden değişik olmalıdır. Aksi halde bakteriler taşıma aleti ile temiz akvaryuma dahil olarak, öteki balıkların yüzgeçlerinde yayılmaya başlamasına niçin olabilirsiniz.

Akvaryumu ve bütün takıları sudan geçirin

Akvaryum içindeki bütün suyu boşaltın. Bütün takıları ve akvaryum içinde yer edinen nesneleri çıkarın. Akvaryumu sıcak su ile sudan geçirin ancak bu zamanda sabun kullanmayın. İyice temizlendiğinden güvenli olmak için 5 ila 10 dakika sıcak suda beklemeye alın. Şayet canlı bitkiler var ise bu bitkileri ılık suda bekletebilirsiniz. Çakılları ise ılık su ile yıkayabilirsiniz. Ancak üstündeki kir yada öteki döküntülerden kurtulmak için iyi bir temizlik yapmalısınız.

Yeterli su koşullarını sağlayın

Akvaryumunuzu iyice yıkadıktan sonrasında takıları ve çakılları yeniden akvaryumunuza yerleştirebilirsiniz. Taze ve klorsuz su kullanarak akvaryumunuzun tümünü yeni su ile doldurun. Suyun sıcaklığının 26-28 aşama içinde olduğundan güvenli olun.

Akvaryum sununun pH kıymetini deneyin

Sıhhatli balıklarınızı yeniden yeni hazırladığınız akvaryuma dahil etmeden ilkin, su kalitesinin iyi olmasını edinmek için bir ph kontrol kiti kullanmalısınız. Mesela: lepistes akvaryumlarında 6.5-7.5 ph aralığı olmalı ve amonyak, sıfır nitrit ve nitrat 40 ppm’den yüksek olmamalıdır. Gerek duyarsanız akvaryum su düzenleyici ürünler de kullanabilirsiniz.

Suyun balıklarınız için yeterli olduğundan güvenli olduktan sonrasında, balıklarınızı yavaş bir şekilde yeni akvaryuma dahil edebilirsiniz. Ihtimaller içinde bir kuyruk erimesi durumunun sıhhatli balıklarınızda da oluşmaması için akvaryum suyuna antibiyotik içeren akvaryum ilaçları ekleyebilirsiniz.

2. İlaç ve Bitkisel Tedaviler Uygulayın

Kuyruk erimesi için antibakteriyel iyileştirme uygulayın

Kuyruk erimesi oluşmuş bulunan balıklarınızı değişik bir akvaryuma almadan ilkin bu akvaryumu da hazırlarken yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. Kuyruk erimesi problemi için ilaç kullanabilirsiniz.

Bu ilaçlar çoğu zaman eritromisin, minosiklin, trimetoprim ve sulfadimidin şeklinde mantar enfeksiyonunu yok etmek için antibiyotik ihtiva eder. İlaç kullanırken kullandığınız ürünlerde organik boya yer almadığından güvenli olun, aksi halde bu balıklarınız için zehirli olabilir.

Tuz ve çay ağacı yağı deneyebilirsiniz

Kimyasal ilaçlara alternatif olarak tuz yada çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Akvaryuma haftada 1-2 kez birkaç damla çay ağacı yağı damlatın. Ancak kullanım sonrasında balıklarınızın bu uygulamaya negatif reaksiyon vermediğinden güvenli olun. Aksi halde bu uygulamayı tekrarlamayın. Kimi süre bu uygulamayı antibakteriyel ilaç ve antibiyotiklerle takviye etmeniz gerekebilir.

Kuyruk erimesini önlemek için tuz kullanabilirsiniz. Ancak kullanırken akvaryumunuzda yer edinen balıkların, kullanacağınız tuza dayanıklı olduğundan güvenli olun ve aşırıya kaçmayın.

Hava filtresi yada hava taşı kullanın

Hasta balıklarınızı ilaçla iyileştirme ederken extra oksijen sağlayın, böylelikle balıklarınız rahat nefes alabilirler. Kullanılan ilaçlar çoğu zaman su içindeki oksijeni yok ederler, bu yüzden balıklarınızı daha sıhhatli tutmak ve tedaviye destek olmak için extra oksijen vermeniz gerekecektir. Kullanacağınız hava filtresi yada hava taşının uyguladığı akımın fazla olmadığından güvenli olun. Aksi halde yüksek bir akım, balığınız için stresli olabilir. Akvaryum ilaçlarını bir tek üründe belirtilen süre süresince kullanmalısınız. İlaçlar devamlı balıklarda stres oluşturur ve sadece ihtiyaçlara bakılırsa kullanılmalıdır.

Balıklarda Kuyruk Erimesi Nasıl Önlenir?

  • Akvaryumda su kalitesinin iyi olmasına dikkat edin ve bu kıymeti koruyun.
  • Akvaryum bakımınızı tertipli olarak yapın.
  • Balıklarınız için yeterli su koşullarını oluşturun.
  • Balıklarınızı az az ve sık bir biçimde besleyin.
  • Kullandığınız yemlerin taze olmasına dikkat edin.

Balıklarınızı, kuyruk erimesine karşı korumanın sıradışı yolu iyi ve tertipli bir akvaryum bakımıdır. Tertipli olarak akvaryum suyunu değiştirin. Akvaryum temizliği yaparken, aksesuarların ve öteki nesnelerin temizliğine dikkat edin. Akvaryum suyunu kontrol ederek, su kimyasını gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde süre içinde su kimyasındaki değişimleri süratli bir biçimde fark edebilir ve hastalıkların oluşmadan ilkin düzeltme şansı elde edebilirsiniz. Akvaryumundaki balık nüfusuna dikkat edin ve aşırıya kaçmayın. Aksi halde balıklarınız içinde kovalamaca adım atar ve agresif balıklar birbirlerine zarar verebilir.

Balıklarınızı beslerken, yem miktarını düşük tutun. Çok fazla yem kullanımı, bütün balıkların rahatsızlanmasına ve su kalitesinin bozulmasına niçin olur. Kullandığınız yemlerin taze olduğundan güvenli olun. Uzun süredir açık kalan yemlerin gıda değerinin çoğunu kaybeder. Yem alırken, bir yada iki ay içinde kullanabilecek kadar ufak paketler halinde almaya dikkat edin.

Mesela: lepistes balığı besliyorsanız ve akvaryumunuza değişik balıklar dahil edecekseniz; bu balıkların lepistesler ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Su sıcaklığınız ise lepistesler için yeterli olmalı, bu değerler ise averaj 25-28 derecedir. Şayet yeterli su sıcaklığına haiz olmazsanız balıklarınızda kuyruk erimesi oluşabilir.

Tuzlu Su Banyosu

Balıklarda herhangi bir hastalığı iyileştirme etmenin yada önlemenin kim bilir en güvenli yolu tuzlu su banyosudur. Kimyasalların bazılarının her bakımdan daha güvenilir olduğu düşünülse de, bunlar akvaryum balıkları için oldukça kuvvetli maddelerdir ve belkide insanlarda kansere niçin olma potansiyeline sahiptirler. Bu yüzden oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Tuz kullanmak akvaryum balıkları için oldukça yararlıdır ve mantar enfeksiyonlarına ve birtakım parazit problemlerine karşı bilhassa etkilidir. Tuz banyosu tedavisi 10 gün sürer ancak bu süreç içinde herhangi bir ek ilaç uygulaması yapılmamalıdır.

Uygulama

10 litrelik bir akvaryum için 1 çay kaşığı tuz kullanmanız kafi olacaktır. Akvaryum tuzlarını çevrenizde yer edinen petshoplardan temin edebilirsiniz ancak temizlenmiş olmasına ve iyot, potasyum içermemesine dikkat etmelisiniz.

  • 1-3. Gün: Her sabah ve her gece akvaryum ölçünüze bakılırsa 1 çay kaşığı tuz ilave edin.
  • 4-7. Gün: Akvaryuma herhangi bir müdahale yapmayın.
  • 8-10. Gün: Her gün akvaryum suyunun yarısını, tuzsuz, klorsuz ve doğru sıcaklıkta olan su ile değiştirin.

7. güne kadar şayet balıklarınızda bir iyileşme görüyorsanız, akvaryum suyunu değiştirmeye adım atmak için 10. güne kadar bekleyin. Tuz banyosunun sonunda, üç gün süresince akvaryum suyunun yarısını günde bir kez değiştirdiğinizden güvenli olun. Akvaryum suyunu değiştirmeye adım atmak için 10 günden fazla beklemeyin, bundan dolayı tuz bir müddet sonrasında balıklarınız için mesele meydana getirmeye başlayabilir.

Meltem Bakır
Meltem Bakır
Herşeye zamanım var ama kendi Biyografimi yazmaya Yok : )

Hemen Bi Tane Yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bunu Paylaş:

Abone Ol

Popüler

Bunlarda İlginizi Çekebilir
Sevebilirsiniz

Rüyada Abdest Aldırdığını Görmek Ne Anlama Gelir ?

Rüyada abdest aldırdığını görmek tabiri Rüyada abdest aldırdığını görmek Allahü...

Profilo Bulaşık Makinesi e02 Hatası (Çözümü)

Profilo bulaşık makinesi e02 hatası NTC sensör arızası kısaca ısı...

Rüyada Abdest Aldığını Görmek Ne Anlama Gelir ?

Rüyada abdest aldığını görmek tabiri Rüyada abdest aldığını görmek rahat...

Profilo Bulaşık Makinesi e20 Hatası ( Çözümü )

Profilo bulaşık makinesi e20 Hatası vermesi ısıtıcı pompasında hata olduğu...