Akvaryum suyu bulanıklığı, bilhassa yeni kurulan akvaryumlarda sık görünmektedir. Ortalama 1 hafta içinde su oturmaya başlamış olacak ve bulanık su süre içinde kaybolacak ve berrak bir su ortaya çıkacaktır. Bu süreç zarfında tertipli olarak filtrenizi çalıştırmayı dikkatsizlik etmeyin ve birazcık sabırlı olun.
Akvaryum suyunu berraklaştırma şekilleri Tamamıyla sizin akvaryumunuza özeldir. Bundan dolayı ilk önce akvaryum suyu niçin bulanık sorusunda cevaba değil nedene odaklanmalısınız aksi halde yanlış bir uygulama ile akvaryuma zarar verebilirsiniz. Akvaryum suyu bulanıyor dediğinizde birçok sebep olabilir. Bu mevzuda yer edinen değişik durumlar ile neyi yanlış yaptığınızı farkedebilir ve belirtilen çözümler ile akvaryum suyu bulanıklığına kati çözüm bulabilirsiniz.
Akvaryum ekipmanlarınız ve kumunuz yeterince temiz ise doğrusu akvaryuma salınım meydana getirecek ve suyu bulandıracak bir problem yoksa akvaryum içindeki biyolojik döngünün oturmasını beklemelisiniz. Bu zamanı hızlandırmak ve su değerlerin daha kısa sürede normale dönmesini istiyorsanız akvaryuma başka bir akvaryumdan su ilave edebilirsiniz. Bu şekilde yararlı bakterilerin oluşumu hızlanacak ve suyun bulanıklığı giderilecektir.
Birkaç gün içinde akvaryum suyunun bulanıklığı hala geçmemiş ise ekipmanlarınızı ve kumunuzu yeterince temizlememişsiniz anlamına gelir. Bilhassa iyi temizlenmemiş akvaryum kumu, suyu ciddi biçimde bulandıracaktır.
Akvaryum içine doğadan herhangi bir ekleme yapacaksanız kesinlikle tuzlu su içinde bir müddet bekleterek steril hale getirmelisiniz. Aksi takdirde ekleyeceğiniz parça akvaryum suyunu bulandırabilir ve balıklarınıza zarar verebilir.
Yeni akvaryum kurulumlarında su değerlerinin normale dönmesi beklenmeli ve derhal canlı ilavesi yapılmamalıdır. Akvaryuma herhangi bir balık ilavesi yapmadan boş bir biçimde averaj 1-2 hafta tertipli bir biçimde filtrelerinizi çalıştırın ve her gün azca oranda yemleme yapın. Ek olarak boş tanka midye, elma salyangozu, çöpçü, vatoz ilavesi yapabilirsiniz. Bu şekilde çürükçül bakteriler oluşacak ve suya amonyak salgılamalarında destek bir etken olacaktır. Süre içinde azot döngüsü akvaryum içinde oturmaya başlayacaktır. Su değerleri normale döndükten sonrasında balıklarınızı ekleyebilirsiniz.
- Akvaryuma su doldurma şeklinize oldukça dikkat etmeli ve yavaş bir biçimde mümkün olduğunca kumu havalandırmadan su ilavesi yapmalısınız. Aksi halde kum havalanır ve suyu bulandırabilir.
- Şayet balıkları ilave ettikten sonra su bulanıklığı artıyorsa, balıklarınızın kum ile oynamasından kaynaklıdır.
- Akvaryum kumunuz kalitesiz olabilir ve kum değişimi yapabilirsiniz.
- Akvaryum kumunu yeterince yıkamamış olabilirsiniz. Ancak ihmal etmeyin: akvaryum suyunun bulanıklığı geçmediği için her seferinde kum yıkaması ve akvaryum suyunu değişiklik yapmak, bütün yararlı bakterileri yok ettiğinden dolayı oldukça yanlıştır.
- Çeşme suyu kullanıyorsanız, kullanılan su çok fazla oranda klorlu olabilir. Akvaryum içine koyacağınız derhal çeşmeden suyu aldığınız benzer biçimde ilave etmemelisiniz. İlk Başta bir müddet suyu dinlendirmeli ve hemen sonra akvaryuma koymalısınız.
- Su bulanıklığı problemi yaşamamak için haftalık olarak akvaryuma 1 tatlı kaşığı iyotsuz kaya tuzu eklemesi yapabilirsiniz. Ancak su değişimlerinizi de tertipli bir biçimde yapmayı dikkatsizlik etmemelisiniz.
- Çok fazla oranda yemleme yapmış olabilirsiniz. Balık sayınız ile doğru orantılı bir biçimde gün içinde tertipli ve azca oranda yemleme yapmalısınız.
- Akvaryum filtresi gücü, akvaryum temizliği mevzusunda yetersiz olabilir.
- Akvaryum filtrenizin temizliğini bir süredir yapmamış olabilirsiniz, lüzumlu temizliği yapmalısınız. Şayet filtre süngeri oldukça kirli ve yıpranmış ise değiştirmelisiniz.
- Markası belli olmayan ve açıkta satılan yemleri kesinlikle kullanmamalısınız.
- Yeni akvaryumlarınıza tek seferde yüksek oranda balık ilave ederseniz yüksek oranda atık oluşacaktır. Bu atıklarla beslenen bakteriler ise suyun bulanık görünmesine niçin olacaktır.
- Akvaryum günlük 8 saat ışıklandırılmalı ve su sıcaklığı 24-25 aşama içinde olmalıdır.
- Akvaryumda kullandığınız su içinde oldukça fazla kireç, klor yada değişik kimyasallar yer alabilir. Bu şekilde bir endişeye sahipseniz, akvaryum su düzenleyici ürünler kullanabilirsiniz.
- Akvaryum hacminize yeterli sayıda değil de oldukça daha çok balık akvaryumunuzda yer ediniyor olabilir. Balık sayısını, akvaryum hacminize nazaran ayarlamalısınız, bu sayede hem siz hem de balıklarınız mutlu olur. Bununla beraber bulanık su benzer biçimde sıkıntılarla uğraşmamış olmuş olursunuz.
- Akvaryuma suni plastik bitkiler dahil etmiş ve bu nesnelerin yapmış olduğu salınım akvaryum suyunu bulanıklaştırmış olabilir. Yapaylıktan mümkün olduğunca uzak durun.
- Canlı bitkili akvaryuma sahipseniz akvaryumunuzun kafi güneş ışığı aldığına güvenli olun. Karbondioksit ve oksijen dengesini tam olarak sağladığınızdan güvenli olun. Su dengesini iyi bir biçimde sağlayamadığınızda su bulanıklığı oluşabileceği benzer biçimde balıklarda çeşit çeşit hastalıklarda ortaya çıkacağını ihmal etmeyin.